Wanneer je een eetstoornis hebt, krijg je het idee dat afvallen je heel veel positieve dingen gaat opleveren. Je gaat ervan uit dat het je gaat helpen beter in je vel te zitten, jezelf mooi te vinden, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer controle te hebben over je leven en eetgedrag. Complete onzin, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. En dat klinkt misschien hard. Daar ben ik mij bewust van. Maar je krijgt het tegenovergestelde terug voor je lijnpogingen en het verliezen van gewicht. Je verliest namelijk met iedere lijnpoging of kilo juist kansen om gelukkig te zijn met jezelf en je leven. Je verliest niet enkel gewicht, maar verliest de mogelijkheid om gelukkig te worden.
Afvallen en compenseren lijkt een stap omhoog, maar in werkelijkheid is iedere eetgestoorde gedraging een stap achteruit. Een stap verder af van een gelukkig leven, een stap verder af van acceptatie en meer zelfvertrouwen. Eventjes krijg je misschien een kick en voel je je sterk, maar je gaat het niet volhouden je zo te voelen. Als jouw zelfvertrouwen gebaseerd is op gewicht, uiterlijk en het onderdrukken van gevoelens, heb je er helemaal niets aan.
• Het gaat niet over eten
Bijna iedereen met een eetstoornis, welke eetstoornis dan ook, heeft de wens om dunner te zijn en voelt zichzelf te dik. Een reden waardoor het lijnen of selectief eten vaak begonnen is. Ook eetbuien kunnen deels voortkomen uit deze ontevredenheid over je lichaam en deze juist in stand houden. Het is eigenlijk nooit goed. Jouw lichaam is niet dun genoeg, moet dunner en anders. Je lichaam is niet zoals jij wilt en dat probeer je desnoods op zeer ongezonde manier te veranderen.
Ondanks de lijnpogingen, het afvallen, aankomen, eetbuien en compenseren raak je steeds weer verwikkeld in dezelfde discussies in je hoofd. Het moet dunner, je voelt je opnieuw dik en je verhoudingen zijn niet naar jouw wensen. Dit lichaam is niet goed zoals het is en je wilt het opnieuw veranderen, negeren of verstoppen. Afvallen lijkt de oplossing om dichter bij acceptatie te komen, maar in werkelijkheid kom je door extreem lijnen alleen maar verder van acceptatie af te staan.
• Je verliest de kans om jezelf te accepteren
Juist doordat je blijft lijnen, compenseren en afvallen, blijf je in gevecht met je lichaamsbeeld. Je bent constant bezig met voeding, beweging, eten, jezelf afremmen, inhouden, beheersen, streng zijn en wegen. En ik kan je vertellen, als het zo obsessief is geworden zoals dat bij een eetstoornis het geval is, ga je geen punt vinden waarop je wel dun genoeg bent. Nooit. Het blijft een eeuwig gevecht, omdat de ontevredenheid over jezelf veel verder gaat dan je gewicht. Alleen als je voor herstel kiest, krijg je de kans dat te bereiken.
• Je verliest de kijk op waar het echt om gaat
Door je enkel op je gewicht en uiterlijk te richten, lijkt het probleem misschien te hanteren. Je moet gewoon afvallen, dan is alles opgelost en voel je je vast veel beter. Het lijkt een simpele oplossing, maar toch blijkt de oplossing niet te werken of onuitvoerbaar. Het probleem zit hem namelijk helemaal niet in jouw gewicht maar gaat veel dieper en verder terug dan een paar kilo’s of de vorm van je lichaam. Het is gemakkelijk dat als probleem te zien en je daar op te richten, maar eigenlijk gaat het over iets anders.
Als de wens om af te vallen zo groot is en je zo erg in strijd bent met je eigen lichaam, kun je er vanuit gaan dat het probleem niet enkel je uiterlijk is. Als je jezelf voor de rest leuk zou vinden, waardvol zou vinden en lief zou hebben, zou je jezelf dit namelijk echt allemaal niet aandoen. Een eetstoornis gaat verder dan af willen vallen, eetbuien of streng lijnen en compenseren.
Bij ongeveer iedereen heeft de eetstoornis een andere oorzaak. Vaak is de oorzaak van een eetstoornis een combinatie van verschillende problemen of gebeurtenissen. Daarom is het ook zo lastig om het beeld van de oorzaak compleet te maken en moet je jezelf echt uitpluizen om er achter te komen waarom het afvallen en klooien met eten zo belangrijk voor je is geworden. Dat gaat verder dan ontevreden zijn over je uiterlijk.
Het kan zijn dat je ontevreden bent over wie jij zelf bent, omdat je voor je gevoel veel fouten hebt gemaakt in je verleden. Het kan zijn dat je gepest bent of mensen in jouw omgeving opmerkingen hebben gemaakt die het voor jou moeilijk maakte positief over jezelf te denken. Het kan ook zijn dat er dingen in je leven zijn gebeurd waardoor je het gevoel hebt gekregen zelf geen controle te hebben over je leven of dat je je gevoel moest onderdrukken, omdat je er niet mee wist om te gaan of het er niet mocht zijn.
• Je verliest kansen om gelukkig te leren zijn
Jezelf dik voelen en de drang krijgen om af te vallen, kan dus overal vandaan komen. Misschien heb je het idee dat gevoelens niet goed zijn, je deze niet aankunt of geen idee hebt hoe je ermee om moet gaan. Wanneer je veel voelt, ga je je misschien juist dik voelen. Dat gevoel ken je wel en daar heb je ook een zeer praktische oplossing voor. Zelfs ook al mislukt te poging om af te vallen steeds, toch lijkt dat de enige oplossing.
Wanneer je af gaat vallen, verlies je meer dan enkel gewicht. Je verliest de kansen om gelukkig te worden. De oplossingen liggen niet in afvallen of dunner zijn dan je was. De oplossingen zitten in gevoelens durven toelaten, leren met gevoelens en gedachten om te gaan, dingen verwerken uit je verleden, anders leren denken, positief leren zijn en hulp leren vragen.
• En nog veel meer, zoals…
Als je steeds je aandacht blijft besteden aan afvallen, dik voelen en eten, ga je niet uit deze cirkel komen en verlies je bij iedere kilo meer kans om gelukkig te leren zijn met jezelf. Je verliest buiten dat niet alleen kansen om te herstellen en een leuk leven te krijgen. Je verliest vaak ook vrienden, relaties met mensen, mooie momenten, je studie, baan, een goede gezondheid en de kans op een gezonde en leuke toekomst.
Je verliest een goede conditie, een onbezorgde moeder en vader. Maar je verliest door te gaan afvallen ook de mogelijkheid om je problemen te verwerken, deze aan te gaan, te overwinnen en een eetstoornisvrij leven te gaan leiden! Denk er goed over na of jij dat allemaal wilt verliezen voor iets dat jou voor de gek houdt. Wil je dit? Zelfs als je weet dat het niet de weg naar gelukkig zijn is? Sta daar eens goed bij stil.
Lees ook ‘Wat mijn eetstoornis kapot maakte‘
Bron foto’s: Weheartit
Geef een reactie