Je weer veiliger voelen op straat na geweld

Ik heb wel eens laten vallen dat ik, in de trein of tijdens het strijken, graag naar true crime podcasts luister. Waarom ik dit zo interessant vind weet ik niet, misschien ook een heel andere discussie, maar ik denk dat ik het ook een geruststellend idee vind om te weten wat er allemaal gebeurd, om mezelf ook te kunnen beschermen. Zo weet ik inmiddels dat je beter ‘brand’ kunt roepen dan ‘help’, omdat hier eerder mensen op afkomen.

Waarom is dat nu belangrijk voor een platform als Proud2Bme, kun je je afvragen. Ik denk ten eerste dat deze informatie voor iedereen belangrijk is. Er lopen helaas gevaarlijke mensen rond op de wereld en hopelijk kom je deze nooit tegen, maar just in case, is het goed om dit soort dingen te weten, denk ik. Ik wil je hier trouwens absoluut niet mee bang maken. Deze blog is voor mensen die op zoek zijn naar manieren om zichzelf iets veiliger te voelen op straat. En voor mensen die wellicht angstig zijn geworden door een eerder incident.


Bron foto

Hiernaast lees ik op het forum en in de chats hier ook verhalen van jullie die zoiets hebben meegemaakt. Die verkracht zijn, aangevallen, aangeraakt, beroofd. Dit zijn vreselijke dingen om te horen, maar vooral om mee te maken. Ik kan me alleen maar voorstellen hoe je dit bij je draagt hierna. Hoe het fundamentele gevoel van veiligheid hierdoor flink is beschadigt en je een angst kunt ontwikkelen. Om over straat te gaan, om alleen te zijn, dat vind ik alleen maar heel begrijpelijk. Je wilt een herhaling voorkomen; je lichaam wilt een herhaling voorkomen. Daarom heb ik wat punten voor je verzameld die hopelijk kunnen bijdragen aan het opnieuw opbouwen van dit gevoel van veiligheid, wat ooit zo vanzelfsprekend was, nu het gevoel waar je geen aanspraak meer op kan of durft te doen. 

Wat ik trouwens nog wil benoemen voordat ik op de punten overga, is dat deze punten allemaal dingen betreffen die jij, als (mogelijk) slachtoffer kan doen. Hiermee wil ik niet zeggen dat het jouw schuld is wanneer je wordt aangevallen. Het is nooit jouw schuld wanneer iemand je verkracht. Nooit. Ook niet als je onderstaande punten niet volgt, mag niemand ongewenst aan jou zitten. Ik wil voorkomen dat het idee heerst dat het slachtoffer schuld heeft, iets (anders) had moeten doen. Dat is absoluut niet zo. Jij doet altijd wat je kunt, wat er in je macht ligt. Vergeet dat alsjeblieft niet.

Zelfverdedigingscursus

Een tijd geleden schreven Daphne en ik beiden onze ervaring op met weerbaarheidscursussen. Dat deden we in deze blog. Misschien heb je daarom al gelezen dat hoe dit er voor mij uitzag. In deze trainingen leerde mijn trainster mij dat geweld nooit onnodig gebruikt mocht worden, maar dat, bij geval van nood, je echt wel van je af mag meppen. En hoe dat het meest effectief kon? Dat leerde ik daar. Hiernaast leerde ik daar ook mijn (fysieke) grenzen aanvoelen. Wanneer komt iemand nou te dichtbij, wat voel ik dan en wil er wat mee? En zo ja, hoe geef ik dit dan aan? 

Ik heb deze cursus destijds bij een kickboxschool in Arnhem gevolgd. Ik weet dat er door heel Nederland meer van dit soort cursussen worden aangeboden, maar bij modernezelfverdiging kun je online gratis lessen volgen.

Gadgets

Tegenwoordig zijn er ook veel accessoires op de markt die je erbij kunnen helpen alarm te slaan wanneer je in gevaar bent. Kleine gadgets die je gemakkelijk meeneemt of bij je draagt. Hier een aantal voorbeelden:

  • INVI-armband: ik denk dat dit één van de meest populaire accessoires is. Een subtiel armbandje dat je om je pols draagt en die, bij het breken ervan, een vieze geur uitstoot. Ze kosten 69 euro per stuk (best prijzig) en je krijgt 10% korting bij je eerste aankoop wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief.

Dit zegt INVI zelf over de armband: 

“In de natuur is het al effectief bewezen, een stinkende geur kan je gebruiken voor zelfverdediging. Dit is onze inspiratie geweest voor het bedenken van deze stijlvolle armband die je een veilig gevoel geeft. Want met de Invi Bracelet kan je je op ieder moment geweldloos verdedigen, mocht het ooit nodig zijn.

Na activatie is de geur binnen enkele seconden waarneembaar en veroorzaakt walging. Dit is een onderschatte maar zeer krachtige emotie die mensen moet behoeden voor gevaar. Daardoor werkt de stank demotiverend, afstotend en kan een vluchtreactie veroorzaken, maar reacties verschillen per persoon. Volgens academisch onderzoek heeft de geur een significant negatief effect op seksuele opwinding en is niet gevaarlijk voor de gezondheid. 

Verder zal de gasachtige geur zich over meer dan honderd meter verspreiden en uit testen is gebleken dat dit omstanders kan alarmeren.”

Ik heb de geur die ervan komt nog nooit geroken, dus ik vraag me ook af of ik deze zou herkennen als ik het ruik (omdat ze zelf aangeven dat omstanders dan ook alarm kunnen slaan), maar los daarvan: ik heb er vanuit mijn omgeving goede verhalen over gehoord.

  • ‘Rape alarm’: Rape alarms komen in verschillende vormen en maten, maar ze hebben één ding gemeen: ze laten een ontzettend hard alarm afgaan dat je zelf niet snel uit kan zetten. Rape alarm zie je ook vaak terug als sleutelhanger of iets dat je aan een hondenriem kan hangen. Een voorbeeld hiervan is de WalkEasy Keyring Dog Lead Alarm. De sleutelhanger is klein, maar kan een geluid tot 138 decibel produceren (ter vergelijking: een heel luid rock-concert gaat tot ongeveer 115 en vanaf 90 decibel is er kans op gehoorschade aanwezig. Vanaf 140 decibel is de kans op permanente schade – zelfs met gehoorbescherming – ontzettend groot). Hiermee schrik je niet alleen de dader af, maar waarschuw je ook omstanders en geef je je locatie af. Zelf denk ik dat dit heel effectief is, ik vraag me alleen af hoe je je eigen oren hiermee niet in gevaar brengt. Naast dit alarm, biedt EasyWalk nog meer producten aan zoals een alarm dat ook daadwerkelijk een schreeuw-geluid maakt (zodat het niet voor een autoalarm aan wordt gezien) en bussen (een soort graffiti bus) die geluid maken én hierbij ook een soort DNA afstoten, waardoor de persoon in kwestie (bij een test) aan de specifieke bus en daardoor misdaad of locatie kan worden gelinkt. Het is dus makkelijker om hier ook direct bewijs mee te vergaren.

Praten

Een aantal concrete dingen, maar ik wil je ook op het hart drukken, nogmaals, dat jij niets verkeerd hebt gedaan. Ook al voelt het soms zo, ook al vind je zelf van wel. Hoe moeilijk het ook is. Hoe schuldig je je voelt, hoeveel schaamte je ook ervaart; praat eroverJij hebt niets fout gedaan, echt niet. Als je het niet aandurft om er met de politie of in je directe omgeving (al) over te praten, weet dat je bij ons ook terecht kunt. Om die eerste stap te zetten, wij zullen nooit oordelen en hopelijk de steun bieden die je nodig hebt. Omdat we hierin niet gespecialiseerd zijn, kunnen we je soms ‘maar’ tot op zekere hoogte bijstaan. Wil je hier echt concrete vragen of stellen of er dieper over verder praten? Dan kun je terecht bij Fier

“Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Onze opdracht is: voorkomen van geweld, stoppen van geweld en hulp bieden bij de gevolgen van geweld. Fier combineert gespecialiseerde zorg in een veilige/beschermde omgeving met een kennisfunctie (ontwikkel-, innovatie- en onderzoeksfunctie). Onze expertisegebieden: huiselijk geweld, kindermishandeling, eergerelateerd geweld, mensenhandel, loverboyproblematiek, seksueel geweld en (vroegkinderlijke) traumatisering. Fier is erkend zorgaanbieder op diverse terreinen.”

Wat ik je tot slot nog mee wil geven, is dat het aan jou is hoe je dit invulling geeft. Je bent niets verplicht en het is helemaal aan jou wat je nodig hebt op het moment. Misschien dat dit iets is dat ook weer veranderd en ook dat is prima. Net wat jij nodig hebt op welk moment. Ook hierin kan je niets fout doen. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

Eén reactie op “Je weer veiliger voelen op straat na geweld”

  1. Fijn dat hier aandacht voor is. Net als de blog voor de schadefonds. Heb met aardig wat geweld te maken gehad in m’n jeugd. Verschillende situaties en gradaties maar tot op de dag van vandaag heb ik er nog last van.
    Gelukkig is er wel ruimte voor in therapie maar het blijft een zware last om mee te dragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *