Toen ik een eetstoornis kreeg, begon ik mezelf steeds lelijker te vinden. Ieder jaar dat ik langer klooide met eten en gewicht, kon ik me moeilijker op mijn gemak voelen in mijn lichaam. Ik vond mezelf verschrikkelijk en schaamde me voor mijn lichaam. Waar ik eerst droeg wat ik mooi vond staan, wilde ik mezelf nu verstoppen in kleding. Ik wilde niet geconfronteerd worden met mijn lijf en wilde vooral ook niet dat anderen zagen hoe imperfect en lelijk mijn lichaam was.
Toen ik verwikkeld raakte in afvallen en dunner werd, wilde ik mezelf ook verstoppen. Ik wilde aan de ene kant âdat meisje met anorexia’ zijn, omdat ik niet wist wie ik anders was, maar aan de andere kant wilde ik niet dat mensen zich zorgen om mij maakte. Ik wilde niet dat mensen zouden zien wat ik voor geheim bij me droeg en begon mezelf te verhullen in los zittende kleding en laagjes. Zo had ik het warm en zag niemand dat het eigenlijk hartstikke slecht met me ging. Dat liet ik wel zien aan de mensen waarmee ik wel een beetje durfde te praten.
Toen ik aan moest komen en herstellende was van mijn eetstoornis, begon ik moeite te krijgen met mijn veranderende lichaam. Ik kon er lange tijd niet aan wennen dat ik was aangekomen en wilde bepaalde lichaamsvormen helemaal niet, dus probeerde ik ze te verhullen. Ik droeg losse t-shirtjes of lange kledingstukken om mezelf in te verstoppen. Zo hoefde ik me even niet zo bezig te houden met dat nieuwe lijf, ook al wist ik dat ik de confrontatie natuurlijk uiteindelijk weer aan zou moeten gaan.
Misschien herken jij wel iets van wat ik hierboven beschrijf, omdat je ook een eetstoornis hebt, hebt gehad of andere problemen hebt met zelfbeeld en je lichaam. Onwijs rot, dat je dat herkent. Aan de andere kant hoop ik dat je het fijn vindt om te lezen dat je hierin niet de enige bent, want dat ben je niet. Jezelf verstoppen in kleding doen we allemaal wel eens, ook mensen zonder problemen met eten. Soms voel je je gewoon even wat minder mooi en heb je geen behoefte om jezelf helemaal te laten zien. Bijvoorbeeld in een periode waarin je je rot voelt, verdrietig bent of ziek. Dat heeft iedereen, maar bij een eetstoornis of problemen met je lichaamsbeeld gaat het vaak nog wat verder en is het vaak ook weer moeilijk om er vanaf te komen.
Ik heb mezelf dus ook lange tijd verstopt in kleding. Een strak jurkje, een hoge, smalle rok, een high waisted short, een kort rokje of een heel gewoon strak t-shirt zag ik absoluut niet zitten. Ik had het gevoel dat ieder rolletje, ieder putje en ieder vetje erin te zien zou zijn en dat mensen dan zouden zien dat ik helemaal niet zo slank was als ze dachten. Dat ik mijn eetpatroon -en mezelf dus- niet onder controle had. En dat betekende in die tijd veel meer dan alleen die woorden. Het betekende dat ik niet goed was, dat ik faalde, dat ik zwak was, geen grip had, verloor en vooral heel onzeker werd.
Uiteindelijk heb ik de jaren na mijn laatste behandeling heel veel doorgemaakt op het gebied van zelfbeeld en zelfacceptatie. Een jarenlang proces is het bij mij geweest om tevreden te leren zijn met hoe ik eruit zie. Ik walgde van mezelf. Van mijn gezicht, van m’n kin, m’n neus, m’n wenkbrauwen en m’n wallen. Maar ook van m’n haar en het ging door naar beneden tot aan mijn tenen. Vreselijk ontevreden was ik. Het kon altijd mooier, strakker, voller, slanker, rechter, ronder of juist korter. Er was altijd wel wat te klagen en zo ging ik al jarenlang door het leven.
Op een gegeven moment ging het goed met me, had ik mijn leven na mijn eetstoornis vorm gegeven en leerde ik wat dingen toe te passen die mij hielpen goed voor mezelf te zorgen. Innerlijk en uiterlijk, zonder te veel poespas. Jezelf accepteren is geen makkie en een heel proces. Jezelf uit die wijde, losse, onopvallende kleding tillen is dan ook een hele uitdaging. Maar ik wil je wel aanmoedigen die uitdaging aan te gaan, want het is zo fijn om te kunnen dragen wat je leuk vindt, zonder je de hele tijd bezig te houden met of je slimming-onderbroek wel goed zit en of je je buik nog in kunt houden of doodop bent.
Pak het stap voor stap aan. (Lees ook dit blog over lekker in je vel zitten eens.)Zo is het echt niet zo dat je meteen in het allerstrakste jurkje dat te koop is en op hoge hakken naar school hoeft. Absoluut niet. Zorg dat het wel een beetje bij je past, dat je je op je gemak voelt en dat je het stap voor stap aanpakt. Hieronder zie je wat voorbeelden van outfits waarbij ik laat zien hoe je een los kledingstuk kunt combineren met een strak kledingstuk, zonder dat je meteen helemaal in het âstrak’ gaat. Hoge broeken kunnen ook een goede tussenstap zijn voor strakke T-shirts. [update: dit is al een ouder blog, de links waren verlopen en zijn daarom verwijderd]
Een hoge rok die strak zit op de benen en heupen met daarop een losse witte top.
Oversized blouse op een strakke, skinny jeans
Een wijde blouse met een zwarte, strakke rok. Je kunt de blouse ook in de rok stoppen, als je dat al ‘durft’.
Een kort bloekje met blote benen en een oversized witte blouse.
Een strakke skinny jeans, met daarover een lange jurk met spilt, zodat je toch je mooie benen ziet!
Sta stil bij je imperfecties op een liefdevolle manier. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik, als ik zit, een beetje een rolletje over mijn broek heb. Mijn buik blijft niet strak en recht als ik krom zit en als ik op een stoel ga zitten met blote benen, zie ik wat putjes in mijn benen. Ik heb niet gelijk kunnen accepteren dat mijn bovenlijf een maat verschilt met mijn heupen en de maat die ik dus voor een broek nodig heb groter is. In de ogen van mijn eetstoornis waren dat imperfecties: De striae, de cellulitis en mijn verhoudingen. Het was niet perfect. (onzin natuurlijk!) Gelukkig heb ik met de tijd, met het ouder worden en door me te richten op zelfacceptatie geleerd dat imperfecties erbij horen. Ik heb mezelf weer mooi leren vinden, door geen lichaamsdelen meer uit te schelden, maar het er maar gewoon te laten zijn.
Ben je nog even niet toe aan strakke kleding, waarbij je lichaam te zien is, dan mag je natuurlijk ook gewoon af en toe lekker een verhullend kledingstuk aan doen. Wees niet te streng voor jezelf, en zorg dat je lichaam en jij je ontspannen voelen in de kleding die je draagt. Als je jezelf ook uitdaagt om even niet zulke verhullende kleding te dragen, is het prima. Hieronder heb ik bijvoorbeeld wat fijne kledingstukken neergezet om je in te verstoppen, zonder dat je onopvallend of stijlloos door het leven hoeft. Maar dan moet je natuurlijk niet alleen deze tip opvolgen 😉 [update: dit is al een ouder blog, de links waren verlopen en zijn daarom verwijderd]
Kies de juiste dag uit om een uitdagingen op het gebied van kleding aan te gaan. Moet je ongesteld worden, heb je een heftige dag gehad of zit je vol emoties, dan hoef je echt niet in een strak jurkje je uitdaging uit te voeren. Wees lief voor jezelf, en bouw het allemaal rustig op, maar wel op dagen dat je er aantoe bent. Maar, stel het ook weer niet uit natuurlijk, want dan is er altijd een excuus.
Daag jezelf uit. Natuurlijk is het spannend om je lichaam echt te laten zien in kleding. Dat vinden heel veel vrouwen hoor. Toch kan het je goed doen en mag je gezien worden. Ik wil je dan ook aanmoedigen om hier en daar eens een mooi, getailleerd, uitgelijnd kledingstuk aan te trekken. Hieronder heb ik wat leuke uitdagingen voor je op een rij gezet. [update: dit is al een ouder blog, de links waren verlopen en zijn daarom verwijderd]
Verstop jezelf niet. Je bent veel mooier dan je denkt. Juist om wie je bent. Niet om hoe je eruit ziet! Als jij straalt in je kleding, komt dat vooral van binnen. Probeer jezelf van binnen en van buiten te accepteren. En, accepteren betekent niet dat je jezelf perfect vindt. Maar een beetje mee tevredenheid verdien je wel!
Herken jij het dat je je verstopt in kleding of geen strakke kleding durft te dragen?
Geef een reactie