Als ouders kan je blijkbaar beter niet zeggen tegen je kind dat hij of zij speciaal of meer bijzonder is dan andere kinderen. Het zou er namelijk voor kunnen zorgen dat kinderen later narcistische trekjes krijgen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de National Academy of Sciences onder 565 Nederlandse kinderen tussen 7 en 11 jaar oud die gedurende 1,5 jaar samen met hun ouders werden gevolgd.
De kinderen die door hun ouders als “specialer dan andere kinderen” of “verdienen meer dan andere kinderen” werden beschreven, hadden een grotere kans op hoge scores bij een test op narcisme, dan de kinderen die niet zo werden behandeld door hun ouders.
Narcisme is een vorm van gedrag die wordt gekenmerkt door een obsessie met de eigen persoon (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist. (bron: Wikipedia)
De onderzoekers keken verder naar de mate waarin ouders hun kinderen overwaardeerden door te vragen naar hun mening over stellingen als “Andere kinderen zouden een voorbeeld moeten nemen aan mijn kind.” De ouders die hun kinderen meer speciaal vinden, bleken het ook vaker eens te zijn met dit type stellingen.
“Kinderen geloven hun ouders wanneer deze zeggen dat ze specialer zijn dan andere kinderen. Dit kan slecht voor hen of voor de maatschappij zijn”, aldus Brad Bushman, professor van de Universiteit van Ohio.
Volgens het onderzoek is het beter om je kind aan te moedigen en te vertellen dat je veel om hem/haar geeft, dan om je kind overdreven de hemel in te prijzen en te zeggen dat hij of zij specialer is dan anderen. Kinderen die regelmatig aangemoedigd worden en te horen krijgen dat er van ze gehouden wordt, bleken meer zelfwaardering te hebben, zonder hoog te scoren op narcisme.
“Mensen met een positief zelfbeeld vinden zichzelf evenveel waard als anderen, terwijl mensen met narcistische trekjes zichzelf vaak beter vinden dan andere mensen”, aldus Bushman.
Bron: NYdailynews.com
Geef een reactie