Een eetstoornis wordt vaak gezien als een meiden- of tienerziekte, maar ook jongens kunnen te maken krijgen met een eetstoornis. Eva Bekemans deed aan de Universiteit van Gent een onderzoek naar het eetgedrag van jonge jongens. Hieruit blijkt dat jongens van acht tot twaalf jaar al eetgerelateerde problemen vertonen. Dit betekent echter niet dat zij ook lijden aan een eetstoornis of aan de toekomst aan een eetstoornis zullen lijden.
Voor het onderzoek ondervroeg Eva een groep van 310 jongens (bij dit aantal kan je je afvragen of de onderzoeksresultaten significant zijn) tussen acht en twaalf jaar oud. Hieruit zijn onder andere de volgende dingen naar voren gekomen:
- 18.9% van de jongens heeft in de afgelopen maand naar zijn mening minstens één keer te veel gegeten.
- 11.7% heeft aangegeven in de afgelopen maand een eetbui te hebben gehad.
- 12.2% heeft in de afgelopen maand een subjectieve eetbui gehad: bij een subjectieve eetbui heeft iemand het gevoel dat hij/zij een eetbui heeft gehad terwijl hij in werkelijkheid niet te veel op heeft.
- 13% van de jongens heeft in de afgelopen maand minstens één keer met opzet gebraakt.
- 47.4% sport regelmatig en intensief om af te vallen.
- 10% gaf aan wel eens laxeermiddelen of andere vochtafdrijvende pillen te hebben geslikt
- 8% van de jongens gaf ten slotte aan wel eens eetlustremmers te slikken
Uit eerder onderzoek onder jongens en meisjes van twaalf tot zestien jaar is al eens gebleken dat het vooral de jongere leeftijdsgroep is die wel eens laxeermiddelen of eetlustremmers gebruikte.
“Het is duidelijk een misvatting dat eetgerelateerde problemen enkel meisjes en vrouwen treft. Dat stereotype beeld moeten we absoluut doorbreken.” De standaard
Waar Eva Bekemans verder nog onderzoek naar heeft gedaan is de invloed van de media op het eetgedrag van de jongens. Hieruit is gebleken dat het slankheidsideaal dat de media vaak zo promoot wel degelijk een grote invloed heeft op de jongens. Hoe bewuster de jongens van het slankheids-ideaal zijn hoe meer problemen zij hebben met eten en gewicht.
Foto: Goodncrazy
Geef een reactie