Jongens die zichzelf te dik of te dun vinden, terwijl ze in werkelijkheid een gezond gewicht hebben lopen een groter risico om een depressie te ontwikkelen. Bovendien is de kans groter dat tieners die worden gepest omdat ze te dun zijn, steroïden gaan gebruiken. Dit blijkt uit een recent onderzoek van The American Psychological Association, aldus Dailymail.
Volgens de hoofdonderzoeker bewijst het onderzoek dat een vertekend lichaamsbeeld niet alleen veel voorkomt bij meisjes, maar ook bij jongens. Volgens hem wordt het bij jongens echter vaak over het hoofd gezien.
Aaron Blashill van het Massachusetts General Hospital zegt: ‘Deze onderzoeken laten het meestal onzichtbare vertekende lichaamsbeeld bij jongens zien. Tienermeisjes streven vaak naar een dun uiterlijk, terwijl jongens daarentegen streven naar een meer gespierd uiterlijk. Sommige van de jongens in het onderzoek namen drastische maatregelen omdat het hen niet lukte om een gespierd lichaam te krijgen.’
In het onderzoek werd gekeken naar 2139 zestienjarige jongens die vanaf 1996 gedurende 13 jaar zijn gevolgd. Aan de jongens werd gevraagd hun gewicht in te delen in een schaal van ‘Ernstig ondergewicht’ tot en met ‘Ernstig overgewicht’. Deze antwoorden werden vergeleken met hun BMI op dat moment. De jongens die zichzelf veel te dun vonden, maar een gezond gewicht hadden, waren ook degenen die het hoogst scoorden op depressieve klachten.
Uit het tweede onderzoek bleek dat 4 procent van de deelnemers die zichzelf te dun vond, maar een normaal gewicht had, steroïden bekende te gebruiken. Helaas is er nog maar weinig effectiviteits-onderzoek gedaan naar de behandeling van jongens die steroïden gebruiken. Cognitieve gedragstherapie heeft zich echter al wel bewezen als effectief bij de behandeling van een vertekend lichaamsbeeld. Dit zou dus ook een goede behandelmethode voor deze jongens kunnen zijn.
Tenslotte wordt geadviseerd alert te zijn op steroïdegebruik bij jongens die gepest worden omdat ze er mager uitzien.
Bron: dailymail.co.uk
Geef een reactie