Uit een artikel van de Daily Mail komt naar voren dat jongeren t/m 23 jaar, ook wel bekend als de jongste generatie consumenten, Generatie Z, gezond willen eten. Ze willen gezonder eten dan de voorgaande generaties ooit hebben gedaan. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek naar eetgewoontes bij verschillende generaties. De voorkeur van generatie Z ligt bij verse groenten en fruit en zelfgemaakte maaltijden in plaats van kant en klaar maaltijden.
Door de eetgewoonten van generatie Z, zal de vers voedsel consumptie, met name salades, naar verwachting met meer dan 11% toenemen in de komende vijf jaar. Er worden ook steeds meer gezonde broodjes gegeten, warm ontbijt wordt populairder en eten jongeren meer gezonde snacks zoals repen met diverse graansoorten en gedroogd fruit. Het voorverpakte en kant-en-klaar voedsel wordt steeds minder populair.
Zelf ben ik opgegroeid met het idee dat vers en lekker eten heel belangrijk is. Mijn ouders gaven altijd wel veel geld uit aan verse producten, omdat zij dit heel belangrijk vonden. Er werd dan weer minder geld besteed aan andere dingen. Wij hebben eigenlijk bijna nooit echt voorverpakte producten gebruikt, alleen soms afbakpizza, afbakstokbrood en een pakje bechamelsaus. Ik eet eigenlijk nooit een kant-en-klaar magnetronmaaltijd. Vroeger bij vriendinnetjes thuis zag ik dit wel veel. Daar is in principe ook niks mis mee. Ze functioneerde net zo goed als ik, zagen er net zo gezond uit en konden daar ook van genieten. Ik was het alleen zelf niet gewend. Nu merk ik wel dat om mij heen steeds meer aandacht wordt besteed aan vers eten en dat de voorkeur meer daar komt te liggen. Uit het onderzoek blijkt ook dat oudere generaties (X en Y), steeds meer de voorkeur geven aan gezonde en verse maaltijden. Wel is er een duidelijk verschil met generatie Z. Mensen die nu tussen de 38 en 48 jaar zijn, generatie X, eten nog vaak magnetronmaaltijden.
Volgens de onderzoeker, Darren Seifer, lijkt het in eerste instantie gek dat de jongeren die vaak overvolle agenda’s hebben zoveel tijd besteden aan koken. Uit het onderzoek blijkt echter dat zij graag willen weten wat ze eten en dat ze hierdoor zelf kunnen bepalen wat er uiteindelijk op hun bord komt. Omdat veel Amerikaanse jongeren een Zuid-Amerikaanse achtergrond hebben, worden in Amerika vooral Zuid-Amerikaanse gerechten steeds populairder.
Jongeren willen dus steeds gezonder eten en zij willen hun eten zelf bereiden. De voorkeur gaat uit naar verse producten en niet per se naar producten die weinig calorieën hebben of de bekende superfoods.
Bron: dailymail.co.uk
Zie jij deze trend ook bij leeftijdsgenoten?
Geef een reactie