Jongeren die lijden aan anorexia nervosa hebben een groter brein dan jongeren zonder eetstoornis. Dit blijkt althans uit een recent onderzoek van de Universiteit van Colorado. Voor het onderzoek werden echter slechts 19 jongeren met anorexia onderzocht. Meer onderzoek is dus nodig om tot echte conclusies te komen.
De hersenen van de 19 jongeren met anorexia en 22 jongeren zonder anorexia werden onderzocht met een MRI scan. De jongeren met anorexia bleken gemiddeld een grotere orbitofrontale cortex en insula te hebben. Deze orbifrontale cortex levert een bijdrage aan het verkrijgen van een verzadigd gevoel na het eten. Dit zou er dus aan kunnen bijdragen dat mensen met anorexia eerder kunnen stoppen met eten.
De insula speelt een rol in onze smaak en ons lichaamsbeeld. Wellicht dat deze bijdraagt aan het gevoel dik te zijn terwijl we dit niet zijn.
“Hoewel eetstoornissen vaak uitgelokt worden door de omgeving, zijn er waarschijnlijk ook biologische mechanismen die medebepalen of een individu een eetstoornis als anorexia nervosa ontwikkelt”, aldus onderzoeker Guido Frank.
De resultaten van dit onderzoek verschenen in het Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.
Persoonlijk denk ik niet dat mijn hersenen een rol speelden in mijn hongergevoel of verzadigingsgevoel in de tijd dat ik anorexia had. Ik had namelijk wel degelijk honger toen ik te weinig at, maar ik mocht van mezelf gewoonweg niet meer eten.
Bron: nu.nl en medicalnewstoday
Geef een reactie