Jongeren met anorexia groter brein

Jongeren die lijden aan anorexia nervosa hebben een groter brein dan jongeren zonder eetstoornis. Dit blijkt althans uit een recent onderzoek van de Universiteit van Colorado. Voor het onderzoek werden echter slechts 19 jongeren met anorexia onderzocht. Meer onderzoek is dus nodig om tot echte conclusies te komen.

De hersenen van de 19 jongeren met anorexia en 22 jongeren zonder anorexia werden onderzocht met een MRI scan. De jongeren met anorexia bleken gemiddeld een grotere orbitofrontale cortex en insula te hebben. Deze orbifrontale cortex levert een bijdrage aan het verkrijgen van een verzadigd gevoel na het eten. Dit zou er dus aan kunnen bijdragen dat mensen met anorexia eerder kunnen stoppen met eten.

De insula speelt een rol in onze smaak en ons lichaamsbeeld. Wellicht dat deze bijdraagt aan het gevoel dik te zijn terwijl we dit niet zijn.

“Hoewel eetstoornissen vaak uitgelokt worden door de omgeving, zijn er waarschijnlijk ook biologische mechanismen die medebepalen of een individu een eetstoornis als anorexia nervosa ontwikkelt”, aldus onderzoeker Guido Frank.

De resultaten van dit onderzoek verschenen in het Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Persoonlijk denk ik niet dat mijn hersenen een rol speelden in mijn hongergevoel of verzadigingsgevoel in de tijd dat ik anorexia had. Ik had namelijk wel degelijk honger toen ik te weinig at, maar ik mocht van mezelf gewoonweg niet meer eten.

Bron: nu.nl en medicalnewstoday

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

10 reacties op “Jongeren met anorexia groter brein”

  1. Waar wordt gezegd dat mensen met anorexia een groter brein hebben? Dat jongeren met anorexia gemiddeld een grotere orbitofrontale cortex en insula hebben betekent toch niet per definitie dat het brein groter is?

  2. Interessant

    @kritische noot waarom schrijf je niet gewoon je naam op? maar misschien kan je de originele artikelen lezen die in de bron staan als dit zo belangrijk voor je is.

  3. nou… bij mij werkte in het begin van mijn AN mijn hongergevoel nog heel goed hoor
    ik wist maar al te best dat ik niet verzadigd was
    en ik ken ook meisjes/vrouwen die An hadden ook al hadden ze helemaal geen vertekend lichaamsbeeld en wisten ze heel goed dat ze te mager waren

    die onderzoeken zijn altijd zooo veralgemenend.. en wat kan je er uiteindelijk mee…

  4. Ik heb AN, maar ik heb wel moeite om eerder te stoppen met eten hoor, denk dus niet dat ik eerder een verzadigd gevoel heb dan mensen zonder een eetstoornis.

  5. @kritische noot Helemaal mee eens. De kop (groter brein) is typisch een kop van een redacteur en niet van een wetenschapper. In het blogje staan gelukkig ook de details.

  6. @marleen,
    Dergelijke onderzoeken zijn er ook om te proberen een algemeen geldende regel te vinden. Er zullen altijd uitzonderingen op de regel zijn, maar wanneer men weet dat over het algemeen mensen met anorexia nervosa een grotere orbitofrontale cortex en insula hebben kun je hier wel degelijk iets mee. Wanneer een kind toevallig een MRI-scan ondergaat en het valt de artsen op dat het kind een grote orbitofrontale cortex heeft, dan kunnen preventiemaatregelen in gang worden gezet om te proberen te voorkomen dat het kind een eetstoornis krijgt…

  7. Ik denk dat het alleen mensen zijn met anorexia van het restrictieve type, kortom een zeer klein percentage van alle soorten es. De meeste hebben een combinatievorm, soms een eb periode dan weer vasten, of eb met compensatie. Daarbij, naast dat ze de juiste hersenen nodig hebben moeten er natuurlijk ook de “juiste” omstandigheden zijn om een es te ontwikkelen. Dus, ik vind het zonde geld dit soort onderzoeken.

  8. @Hoshi, Lijkt me sterk dat iedere persoon met een vergroot orbitofrontale cortex en insula meteen anorexia heeft of kan krijgen. In een ‘bijdrage’ leveren en het zeker weten krijgen zit een verschil in.

  9. Het zoveelste onderzoek waar maar een handjevol mensen wordt onderzocht ipv een grote groep.

  10. Heb zelf anorexia gehad (restrictief type, dus geen eetbuien etc.) en het klopt wel dat ik vrijwel geen hongergevoel had. Een heel klein beetje in het begin, maar op een gegeven moment voelde ik nooit meer honger, hoeveel ik ook at. Gelukkig is dat honger- en verzadigingsgevoel wel weer hersteld en krijg ik ook gewoon weer trek, nu ik weer gezond ben!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *