Toen ik nog op de middelbare school zat, hoorde ik weleens verhalen over dat leeftijdsgenootjes online seksueel benaderd werden. Ook zijn hier regelmatig nieuwsberichten over verschenen. Uit onderzoek blijkt nu dat 40% van de jongeren ooit op internet op een seksuele manier is benaderd door een onbekende. Hierbij gaat het om erotisch getinte opmerkingen, foto’s die toegestuurd worden of pikante voorstellen. Driekwart van deze jongeren was minderjarig. Zorgelijk lijkt mij, omdat dit vaak een kwetsbare doelgroep is en dit ingrijpende gevolgen kan hebben.
Dit blijkt uit het Eenvandaag Jongerenpanel in de uitzending van de Nationale Misdaadmeter naar het onlinegedrag van jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Het contact ontstond via Social Media of een chatbox op internet.
De helft van alle meisjes heeft dit weleens meegemaakt en een derde van de jongens is weleens seksueel benaderd via internet. Meiden geven beter aan dat ze dit niet willen. Twee derde van de meisjes kapte het gesprek direct af. Bij de jongens was dit ongeveer 25%. Ruim een derde van de jongens zette het gesprek voort. Bij meisjes was dit ongeveer 6%. Zo’n 15% van de minderjarige jongeren heeft weleens meegemaakt dat de onbekende ook echt een seksafspraak heeft geprobeerd te maken.
Voor de politie is het lastig om dit soort seksuele misstanden aan te pakken omdat de dader lastig te achterhalen is. Dit geldt ook voor ‘sexting‘, waarbij jongeren gevraagd wordt om seksueel getinte foto’s van zichzelf te versturen. Dit is iets wat ook veel onder bekenden voorkomt. Veertig procent van de jongeren heeft die vraag weleens gekregen en een kwart heeft ook daadwerkelijk pikante foto’s van zichzelf verstuurd.
Het feit dat dit zoveel gebeurd en dat zoveel jongeren hiermee in aanraking komen vind ik erg zorgelijk. Het internet wordt hierdoor geen veiligere plek. De groep ‘jongeren’ is zo breed, dat er ook een deel van deze groep heel kwetsbaar is. Het gaat vaak om jongeren die minderjarig zijn en zich dus in de puberteit bevinden. Dit soort contacten kunnen dan spannend zijn en onwetendheid kan er voor zorgen dat ze hierin geen grens aangeven of er in mee gaan. Daarnaast helpt de lage drempel en het anonieme imago van internet ook niet mee om dit af te kappen. Jongeren die onzeker zijn kunnen op deze manier het gevoel krijgen dat ze gewaardeerd worden en bijzonder zijn en dit fijne gevoel kunnen ze door contact te hebben in stand houden. Dit kan echter grote gevolgen hebben. Wanneer het aankomt op het versturen van erotisch getinte foto’s, het voeren van seksuele gesprekken etc. kunnen dwang en chantage om de hoek komen kijken. Hierdoor doen sommige jongeren dingen die zij eigenlijk niet willen en niet achter staan, uit angst en schaamte. Angst dat het naar buiten komt en dat dit voor problemen gaat zorgen.
De onderstaande video gaat over seksueel misbruik via het internet.
Let op: de video bevat grof taalgebruik en kan als schokkend ervaren worden.
Bron: AD
Geef een reactie