Jezelf online pesten is volgens een artikel op Dailymail de nieuwste vorm van zelfbeschadiging. Een goed voorbeeld hiervan is het meisje Ellie Thomas die zichzelf online pestte via de website Ask FM waar je je kunt aanmelden om vragen van anderen te krijgen. Zij heeft niet alleen een account om vragen te ontvangen, maar ook een nep account met een valse naam om zichzelf nare antwoorden te geven.
Zo staat er op het Ask FM account van Ellie de vraag ‘What is the best thing about me?’ Onder een ander account met de naam Staceeey heeft Ellie hier zelf op gereageerd met ‘Nothing. You are no one.’ Terwijl haar ouders dachten dat Ellie druk aan het studeren was in haar kamer, was Ellie ruim een jaar druk bezig met onaardig op zichzelf reageren.
Ellie zelf zegt er het volgende over: ‘Ik wist best dat ik al die dingen zelf schreef, maar op het beeldscherm was ik het toch niet zelf. Mijn berichten over dat ik nutteloos ben, niet geliefd en lelijk, waren de dingen die in mijn hoofd spookten. Als ik het zo op het beedscherm zag als zijnde afkomstig van ‘andere mensen’ dan hielp dat me om mijn gevoelens te uiten en het maakte het meer echt. Mijn vriendinnen namen het voor me op. Ik moest wel doorgaan met nare berichten posten, wilde ik hen bijblijven. Ik wilde anderen nooit pijn doen hiermee, enkel mijzelf.’
Ellie heeft zichzelf nog nooit fysiek beschadigd, maar wel geruime tijd op deze nieuwe manier: met woorden. Zij is slechts één van de groep Britse tieners die dit doet en waarvan het aantal stijgend is. Pas toen de ouders van Ellie achter het cyberpesten kwamen, lukte het haar om ermee te stoppen. Ellie heeft echter nooit durven toegeven dat zij het pesten zelf deed.
Ook Hannah Smith pestte zichzelf online. Haar lukte het echter niet om er zoals Ellie mee te stoppen. Ze beëindigde op 14-jarige leeftijd haar eigen leven. In eerste instantie werd de schuld hiervan gelegd bij cyberpesters, maar als snel bleek dat zij zichzelf al die tijd online had gepest. Op Ask FM liet ze berichten als ‘go die’, ‘get cancer’ and ‘drink bleach’ voor zichzelf achter.
Het is voor ouders onbegrijpelijk dat hun kinderen zichzelf online pesten. Toch duurt het nog geen tien minuten om hiervan meerdere voorbeelden op Ask FM te ontdekken. In sommige voorbeelden doen jongeren niet eens de moeite om vanuit een ander, vals account te posten.
Uit een recent onderzoek onder ruim 600 1ste jaars scholieren blijkt dat 9 procent nare opmerkingen over zichzelf online plaatst. Zo’n 23 procent hiervan plaatste maandelijks wel een dergelijk bericht. Een andere vorm van online zelfbeschadiging is het plaatsen van video’s door jonge meisjes waarin ze hun kijkers de vraag stellen ‘Am I Ugly?‘ Ook hierop wordt vaak anoniem of onder andere namen door meisjes zelf onaardig gereageerd.
In het geval van Ellie was er geen duidelijke reden voor het zichzelf online pesten. Zij is slechts één van de vele meisjes die bang is om niet te voldoen aan de hoge verwachtigen van onze huidige kritische maatschappij. Het zichzelf pesten wordt dan gedaan om kritiek van anderen voor te zijn of om zelfhaat te uiten. Het zichzelf online pesten kan ook een manier zijn om te dealen met negatieve gevoelens. Het maakt negatieve gevoelens en gedachtes zo meer tastbaar. Ook kan het een manier zijn om bevestiging te krijgen van anderen dat iemand niet lelijk, stom of nutteloos is. De profielen mogen dan wel niet echt zijn, maar de gevoelens die worden geuit zijn dat wel…
Wat de reden ook mag zijn van het zichzelf online pesten, indirect is het een schreeuw om hulp, een schreeuw om gezien te worden, gered te worden. Het 14-jarige meisje Hannah liet enkele dagen voordat ze zichzelf van het leven beroofde een papier zien voor haar webcam met daarop de tekst ‘You think you want to die. But really you just want to be saved.’
Bron: Dailymail.co.uk
Geef een reactie