Jongeren slapen korter

Steeds meer jongeren slapen te kort. Dit blijkt uit het onderzoek van Columbia University waarbij 270.000 jongeren tussen de 13 en 17 jaar zijn ondervraagd over hun slaapduur. De afgelopen 20 jaar is het aantal uren slaap van jongeren afgenomen en dit blijkt vooral het geval te zijn bij vrouwelijke studenten en jongeren uit lagere sociale klassen. Die slapen gemiddeld minder dan zeven uur per nacht. Waar dit vandaan komt is onduidelijk.

We hebben allemaal onze nachtrust nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. We hebben allemaal wel bepaalde tijden waarop we meestal gaan slapen en weer wakker worden.

Bron

Vaak heb je wel een bepaald ritme en dit zorgt er ook voor dat je dan meestal ook rond die tijd wakker wordt en dat je ‘s avonds om een bepaalde tijd moe begint te worden. Ook is het aantal uur dat je slaap nodig hebt voor iedereen verschillend. De ene red het met zeven uur en voor de ander is negen of tien uur echt noodzakelijk om goed te kunnen functioneren en je fit te voelen.

Het onderzoek laat de grootste afname zien bij jongeren van 15 jaar. Vooral tussen 1991 en 2000 zijn meer jongeren te weinig gaan slapen. Ongeveer 72% van de 15-jarigen sliep in 1991 langer dan 7 uur per nacht en in 2012 was dit al afgenomen tot 63%. De reden hiervan is niet bekend maar de onderzoekers denken toch dat er een verband is met het toenemende gebruik van internet en social media van jongeren. Dit lijkt mij ook wel een voor de hand liggende reden. Ook omdat zij hierdoor langer opblijven, toch nog even hun updates checken in bed en ook omdat we over het algemeen door het kijken van TV voordat we gaan slapen of het zitten achter de computer toch lastiger in slaap lijken te komen.

Bron

Gevolgen voor de gezondheid
Zoals we allemaal weten, is slapen ontzettend belangrijk. Ons lichaam kan dan weer tot rust komen en weer energie aanmaken voor de volgende dag. Te weinig slaap kan de gezondheid van jongeren negatief beïnvloeden. Het kan de oorzaak zijn van verschillende gezondheidsproblemen op fysiek en mentaal vlak. Ook kan slaap te kort leiden tot concentratieproblemen, verminderde (school) prestaties en het kan invloed hebben op het gewicht en de gevoeligheid voor verslavingen.

Het onderzoek is uitgevoerd in Colombia en gepubliceerd in het blad Pediatrics. Natuurlijk is het ook interessant om te kijken hoe dit voor jou is. Slaap jij genoeg of merk je dat je veel wakker wordt en weinig of kort slaapt. Wat voor invloed heeft dit op jou?

Bron: nu.nl, gezondheidsnet, pediatrics.

Hoelang slaap jij?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

14 reacties op “Jongeren slapen korter”

  1. Nou, het liefste slaap ik zo 9 Ć  10 uur per nacht.
    Maar helaas is dat niet haalbaar icm. school omdat ik heel vroeg op moet en anders om 21.00 uur al in slaap zou moeten zijn, en dat kan niet icm. huiswerk.
    Op schooldagen slaap ik ongeveer van 22.00 – 06.15. ruim 8 uur dus

  2. Ik heb altijd maar dan ook echt altijd moeite met opstaan, wil dan het liefst de hele dag weer in bed kruipen. Ik slaap vrij weinig.. meestal val ik ergens tussen 00:30 en 05:00 in slaap en sta ik 7 uur weer op om naar school te gaan.. Ook al ben ik moe, vaak kan ik gewoon niet in slaap vallen..

  3. Ik sliep altijd 8 uur per nacht en dan in het weekend 9 of 10.
    Maar de laatste maanden heb ik het zo druk dat ik meestal rond de 6 uur slaap.. echt niet fijn!

  4. nu slaap ik makkelijk 12 u per nacht… en soms overdag ook nog n uurtje
    maar in goede tijden, als ik niet uitgeput ben, heb ik toch ook nog zeker 9u nodig hoor…

  5. Ik slaap het liefst minimaal 9 uur, maar dit is met stage vaak niet mogelijk helaas šŸ™

  6. Als je studeert, werkt en een een beetje een sociaal leven hebt is het ook niet zo makkelijk om elke nacht 8 a 9 uur slaap te halen. Ik ga meestal rond 23.30 naar bed en sta om 7.00 op. Ik heb wel het idee dat dit genoeg is voor mij.

  7. Ik heb moeite om in slaap te komen en er dan ‘s ochtends op tijd weer uit te komen, want als ik dat niet doe kan ik ‘s avonds weer niet in slaap komen. Maar ik gebruik nu van die slaappillen van de Tuinen met melatonine, dat helpt me om in slaap te komen en ik voel me ook goed uitgerust nu!

  8. Ik maak gemiddeld zes uur per nacht. TĆ© weinig maar helaas, ik slaap vaak niet eerder dan half 12/12 uur en om half 6 gaat de wekker weer af!

    Life of a student! šŸ˜‰

  9. Ik slaap juist ontzettend veel. Ik heb heel lang 36 uur per week gewerkt maar nu zijn mijn uren gekort waardoor ik veel vrije tijd heb en ook meer slaap. Snachts 8 tot 10 uur en op de dag heb ik altijd een inkakmoment. Meestal doe ik dan nog een middag dutje en slaap ik dan nog 1 tot 2 uur extra. In de avond kan ik gewoon op tijd naar bed gaan. Rond uur of 21:00 word ik weer moe.

    Slapen vind ik heerlijk maar het belemmerd mij ook. Ik weet niet waarom ik zoveel slaap en of ik het ook echt nodig heb is de vraag?

  10. ik heb ongeveer 8 uur slaap nodig.
    Zouden jullie ook een blog kunnen posten over een middagdutje of powernap? Dat schijnt veel positieve effecten te hebben! Helaas is dat in Nederland niet altijd mogelijk (in Spanje de siesta).

  11. Ik slaap nu zo’n 9 uur per nacht. Geen idee in hoeverre het meespeelt, maar dit is zo sinds ik mijn computer rond 20.00 uur uitzet (tablet en al die zooi doe ik niet aan). Toen ik ‘s avonds laat nog computerde, sliep ik meestal tussen de 10 en de 11 uur per nacht.

  12. Ben blij als ik tussen de 6 en 7 uur slaap haal. Heb moeite met naar bed gaan, soms ook met het inslapen. Maar daar heb ik temazepam voor. Verder ben ik nooit uitgerust als ik wakker wordt hoeveel of hoe weinig ik ook slaap. Ik rust nooit uit en wordt vaak met blauwe plekken op m’n knieĆ«n wakker omdat ik zoveel draai in m’n slaap.

  13. Jaloers op jullie.. Ik heb echt moeite met slapen, vannacht maar 2 uur šŸ™

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *