Steeds meer jongeren slapen te kort. Dit blijkt uit het onderzoek van Columbia University waarbij 270.000 jongeren tussen de 13 en 17 jaar zijn ondervraagd over hun slaapduur. De afgelopen 20 jaar is het aantal uren slaap van jongeren afgenomen en dit blijkt vooral het geval te zijn bij vrouwelijke studenten en jongeren uit lagere sociale klassen. Die slapen gemiddeld minder dan zeven uur per nacht. Waar dit vandaan komt is onduidelijk.
We hebben allemaal onze nachtrust nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. We hebben allemaal wel bepaalde tijden waarop we meestal gaan slapen en weer wakker worden.
Vaak heb je wel een bepaald ritme en dit zorgt er ook voor dat je dan meestal ook rond die tijd wakker wordt en dat je ‘s avonds om een bepaalde tijd moe begint te worden. Ook is het aantal uur dat je slaap nodig hebt voor iedereen verschillend. De ene red het met zeven uur en voor de ander is negen of tien uur echt noodzakelijk om goed te kunnen functioneren en je fit te voelen.
Het onderzoek laat de grootste afname zien bij jongeren van 15 jaar. Vooral tussen 1991 en 2000 zijn meer jongeren te weinig gaan slapen. Ongeveer 72% van de 15-jarigen sliep in 1991 langer dan 7 uur per nacht en in 2012 was dit al afgenomen tot 63%. De reden hiervan is niet bekend maar de onderzoekers denken toch dat er een verband is met het toenemende gebruik van internet en social media van jongeren. Dit lijkt mij ook wel een voor de hand liggende reden. Ook omdat zij hierdoor langer opblijven, toch nog even hun updates checken in bed en ook omdat we over het algemeen door het kijken van TV voordat we gaan slapen of het zitten achter de computer toch lastiger in slaap lijken te komen.
Gevolgen voor de gezondheid
Zoals we allemaal weten, is slapen ontzettend belangrijk. Ons lichaam kan dan weer tot rust komen en weer energie aanmaken voor de volgende dag. Te weinig slaap kan de gezondheid van jongeren negatief beïnvloeden. Het kan de oorzaak zijn van verschillende gezondheidsproblemen op fysiek en mentaal vlak. Ook kan slaap te kort leiden tot concentratieproblemen, verminderde (school) prestaties en het kan invloed hebben op het gewicht en de gevoeligheid voor verslavingen.
Het onderzoek is uitgevoerd in Colombia en gepubliceerd in het blad Pediatrics. Natuurlijk is het ook interessant om te kijken hoe dit voor jou is. Slaap jij genoeg of merk je dat je veel wakker wordt en weinig of kort slaapt. Wat voor invloed heeft dit op jou?
Bron: nu.nl, gezondheidsnet, pediatrics.
Hoelang slaap jij?
Geef een reactie