Mijn relatie met eten is jarenlang verstoord geweest. Ik lijnde streng of at periodes heel chaotisch. Er waren tijden bij dat ik mega gezond ging eten of juist op hele strikte tijden. Ik had een rare relatie met eten. Het was voor mij niet iets waarvan ik elke dag weer genoot of iets waar ik zin in had. Eten was altijd een gedoe voor mij en heeft jarenlang een veel te grote plek ingenomen in mijn leven.
Denken aan eten
Als je een eetstoornis hebt, denk je vaak heel erg veel over eten na. Je denkt na over wat je gaat eten, wat er in dat eten zit, hoe je het kunt compenseren, hoe je het kunt ontwijken, welke leugentjes je erover moet vertellen, wanneer je gaat eten, hoeveel je gaat eten en zelfs met wie. Eten wordt iets waar veel meer dan gemiddeld over nagedacht wordt en het houdt je soms zoveel bezig dat andere activiteiten er onder lijden.
Denken aan eten kan verschillende oorzaken hebben en wordt op den duur ook gewoon gewenning. Het is een manier van controle houden over iets. Je regelt je eetgedrag op zo’n manier dat het jouw ding wordt. Of het nu om eetbuien of afvallen gaat, je probeert er zelf grip op te hebben. Het kan ook zijn dat het denken aan eten, bezig zijn met het plannen van eetbuien of afvallen, jou helpt om niet te denken aan andere dingen, zoals onzekerheid, problemen uit je verleden, angsten of somberheid. Soms lijken gevoelens en gedachtes minder aanwezig, wanneer je er niet aan probeert te denken en je dus in dit geval obsessief bezig houdt met denken aan eten.
Het denken aan eten kan ook veroorzaakt worden door de drang die je hebt naar eetbuien. Deze kan komen door bijvoorbeeld emoties die je weg wilt eten. Ook kan het zijn dat je erg weinig eet op een dag of overdag probeert te lijnen, maar ‘s avonds vervalt in eetbuien. Door slecht en weinig te eten, gaan je hersenen automatisch veel aan eten denken en raakt je in de bang van eten.
Raar doen met eten
Een eetstoornis betekent niet enkel dat je streng lijnt en afvalt of eetbuien hebt en deze compenseert door bijvoorbeeld te braken. Vaak doen mensen met eetstoornissen best wel ‘raar’ met eten. Je probeert op gezette tijden te eten, verstopt eten, compenseert op ongezonde manieren, geeft al je geld er aan uit, eet eenzijdig of hebt bepaalde merken die je wel of niet wilt kopen. Een eetstoornis hebben gaat soms ver door in je dagelijks leven.
Eten en gewicht
Als je een eetstoornis hebt, ben je vaak veel met je gewicht bezig en je kunt natuurlijk niet met je gewicht bezig zijn zonder automatisch ook met eten bezig te zijn. Gewicht speelt zo’n grote rol dat je eetgedrag er op wordt aangepast, zelfs ook al is dit ontzettend ongezond of zelfs gevaarlijk. Maar ook andere dagelijkse activiteiten worden er op aangepast of veranderd. De weegschaal begint op den duur zo’n grote rol te spelen dat alles er om draait en je hele humeur er door beïnvloed wordt. Eten en afvallen lijkt het belangrijkste op de wereld.
♥ Nouska’s relatie met eten
Zoals ik in de inleiding al vertel, heb ik een verstoorde en zeer ongezonde relatie gehad met eten. Het heeft mij dan ook zeker jaren gekost om dit weer gezond te krijgen. Zelfs toen ik al vond dat ik genezen was van mijn eetstoornis, had ik nog wel eens rare trekjes. Ook deze gedragingen of gedachtes zijn er met de jaren uitgesleten. Intussen kan ik zeggen dat ik heel ‘normaal’ met eten omga. En ik denk dat ik daarbij moet zeggen dat ‘normaal’ eten ook wel eens niet ‘normaal’ eten betekent. Soms eet je een keertje pizza als ontbijt, een dag onregelmatig of wat minder gezond, maar dat doen veel mensen zonder eetstoornis ook af en toe.
Ik eet gezond en koop het liefst verse producten. Eten houdt mij eigenlijk niet echt meer bezig, behalve als ik iets heel lekkers ga eten, uit eten ga of iets lekkers ga koken, maar dat is dan alleen maar omdat ik er zin in heb. Wel zou ik soms wat bewuster vegetarische vervangers moeten eten, maar daar werk ik aan. Ik ben blij dat ik vrij en gezond met eten om kan gaan en er weer van kan genieten op een lekkere normale manier.
♥ Scarlet’s relatie met eten
Als kind was mijn relatie met eten vrij normaal. Ik was wel een trage eter, ik was bij het avondeten altijd als laatste klaar. Ik hield niet van dingen als slagroomtaart en Snickers, maar was dol op boterhammen met hagelslag. Dit at ik het liefst als ontbijt, lunch en avondmaaltijd. Na het avondeten had ik meestal direct weer trek in chocoladekoekjes.
Rond mijn 16de werd mijn relatie met eten slechter. Langzaam is deze relatie veranderd in een haat-liefde verhouding. Ik was dol op eten, maar walgde er tegelijkertijd van. Eten kon me troosten, maar kon me ook het meest lelijke en dikke mens op aarde doen laten voelen. Ik kon er niet zonder en ik kon er niet met. Dit heel heel wat jaren standgehouden.
Inmiddels is mijn relatie met eten weer normaal en positief. Ik kan genieten van eten en heb het niet meer nodig om mezelf te troosten. Ik houd ervan om gezellig met iemand uit eten te gaan. Ik houd ervan om gezonde salades of wokschotels te maken, maar kan ook enorm genieten van een patatje met mayonaise.
♥ Laura’s relatie met eten
Zelf heb ik geen eetstoornisverleden dus de relatie met eten die jullie kennen, ken ik niet.
Vroeger was ik nooit echt een grote eter. Ik ben ook altijd heel selectief geweest in wat ik lekker vond. Bepaalde groenten vond ik niet lekker en ik was echt een snoep liefhebber.
Snoep, ijsjes, koekjes en chips gingen er altijd wel in. Verder vond ik bepaald broodbeleg en avondeten ook wel lekker, maar hier was ik wel heel moeilijk in.
Ik maakte altijd een soort schilderij onder de rand van mijn bord van broodkorsten die ik niet lekker vond. Mijn zus at praktisch alles. En mijn moeder maakte weleens voor mij iets anders omdat ik anders niks at.
Ik was als kind dus niet makkelijk als het om eten ging. Ondanks dat ik nu nogsteeds niet alles eet, kan ik heel blij worden van lekkere dingen. Ik koop geregeld iets lekkers voor mijzelf, gewoon omdat ik daar zin in heb.
Bijvoorbeeld een lekker stukje taart bij de thee in een cafe of thuis. Ik vind eten heel belangrijk, en dit heb ik ook van huis uit meegekregen. Wij hebben eigenlijk altijd wel veel geld besteed aan lekkere en goede producten omdat we het ervoor over hebben en hier allemaal van kunnen genieten. Ik merk wel dat ik een heel andere relatie heb met eten dan de relatie die meisjes hiermee hebben met een eetstoornis. Eten is nooit een centraal punt in mijn leven geweest. Het is wel belangrijk, maar dan op de manier van genieten van het leven.
♥ Proud2Meet
Aanstaande vrijdag tijdens Proud2Meet praten we met elkaar over dit onderwerp. Je bent welkom vanaf 13:00u. Lees hier meer over Proud2Meet of plaats een berichtje in het topic hier over om samen te reizen.
Hoe is jouw relatie met eten?
Geef een reactie