Kaas is echt puur Hollands. Iedereen in Nederland is wel bekend met de bruine boterham met kaas. Kaas heeft wel een wisselend imago wat betreft gezondheid. Want moet je nou wel of niet dagelijks een boterham met kaas eten en welke moet je dan kiezen? Hoog tijd voor een blog over Kaas.
Kaas valt onder de groep van zuivel. Kaas wordt gemaakt van melk. Kaas ontstaat door stremsel en zuursel toe te voegen aan de melk. Na verloop van tijd ontstaat een dikke massa, de zogenoemde wrongel. Deze wordt in stukken gesneden en verwarmd. Vocht verdwijnt hierdoor. De wrongel drijft in vocht (wei) waar bijvoorbeeld ook de melksuiker (lactose) in voorkomt. De wrongeldeeltjes worden in een vat samen geperst waardoor er nog meer vocht verdwijnt. Hoe langer de kaas gerijpt wordt, ofwel hoe ouder de kaas is hoe minder lactose erin voorkomt. Hollandse harde kazen bevatten bijna geen melksuiker meer.
♦ Zuivel
Kaas past in een gezond eetpatroon. Voor volwassenen wordt aangeraden om minimaal 1 plak kaas per dag te eten. Is er ook een maximum? Wat eigenlijk met alles geldt, geldt ook voor kaas. Er wordt aangeraden om maximaal 2 plakken kaas te eten op een dag. Als je varieert met beleg en gerechten, gaat dit waarschijnlijk al vanzelf. Dit advies is voor volwassenen en heeft te maken met de samenstelling van kaas waar we zo op terugkomen.
♦ Is kaas gezond?
Kaas bestaat voornamelijk uit eiwitten en vetten, koolhydraten bijna niet. Dit hangt wel af van welk type kaas je koopt. Naast deze bouwstoffen levert kaas ook een belangrijke bijdrage aan vitamine B12, B2 en A. Naast vitamines levert het mineralen zoals selenium, calcium, fosfor en magnesium. Hoe zit het met verzadigd vet? Kaas bevat verzadig vet. Teveel verzadigd vet is niet gunstig voor je cholesterol. Het verhoogt het LDL cholesterol, het slechte type van cholesterol.
♦ Type kaas
Bij kaas wordt er vaak een onderscheid gemaakt naar de leeftijd van de kaas, de rijping. Zo is jonge kaas 4 weken gerijpt, jong belegen 8 weken gerijpt, belegen kaas 4 maanden, oude kaas 10 maanden en overjarige kaas zelfs 1 jaar of langer.
♦ Feiten en fabels over kaas
Oude kaas bevat meer vet dan jonge kaas
Feit
Oude kaas heeft een lager vochtgehalte en een hogere droge stof gehalte. Juist in de droge gehalte van de kaas zit het vet.
48+ kaas bevat 48% vet
Fabel
Het vetgehalte wordt weergegeven op de droge stof, omdat kaas ook uit vocht bestaat is dit niet gelijk hieraan.
Geitenkaas bevat evenveel calcium als gewone kaas
Fabel
Geitenkaas bevat veel minder calcium dan gewone Goudse kaas. Ter vergelijking. Per 100 gram levert Goudse kaas 820 mg calcium en geitenkaas 100 mg.
Gesmolten kaas bevat meer vet
Fabel
Vet wordt door het te verwarmen vloeibaar, ofwel de structuur verandert maar dit verandert niets aan de voedingswaarde.
Smeerkaas levert geen calcium
Fabel
Smeerkaas levert ook calcium maar wel minder dan een plak gewone kaas. Dus let erop dat je voldoende varieert.
Kaas is een goede vleesvervanger
Fabel
Kaas bevat bijna geen ijzer en is om die reden geen goede vleesvervanger.
♦ Kaas en een eetstoornis
In de praktijk kom ik vaak tegen dat het eten van kaas heel lastig kan zijn voor iemand die in behandeling is voor eetproblemen. Opmerkingen die vaak gemaakt worden zijn bijvoorbeeld: kaas is een dikmaker, kaas bevat veel verzadigd vet etc. Kaas bevat inderdaad energie maar dat doen in principe alle voedingsmiddelen en je hebt iedere dag een minimale behoefte aan energie nodig. Kaas bevat ook verzadigd vet maar ook een hoop andere voedingsstoffen zoals we hierboven hebben gelezen. Bij een gevarieerd eetpatroon hoef je niet bang te zijn dat je teveel verzadigd vet binnen krijgt.
Heb je een te hoog cholesterol of andere redenen waarom je hier alert op moet zijn dan is een alternatief 30 plus kazen. Het is goed om eerlijk naar jezelf te blijven waarom je hiervoor kiest. Is dit omdat het nodig is wat betreft je gezondheid of spreekt het lagere vetgehalte je aan vanwege je eetstoornis. Bij een therapie wordt om die reden er voor gekozen om geen light producten te kiezen en dus ook geen light kazen. Pas als je alles weer durft te eten en je gewicht gezond is of je hebt overgewicht, dan kan het natuurlijk helemaal geen kwaad om te kiezen voor 30 plus kaas. Is dat niet aan de hand, dan kun je prima de gewone kazen eten.
Geef een reactie