“Na jaren strijden tegen boulimia en later anorexia overleed het meisje aan een hartstilstand. Haar hart was ermee gestopt als gevolg van een kalium tekort bleek later…..“
Maar hoe is dit tekort aan kalium ontstaan? En wat houdt een kaliumtekort eigenlijk in? En krijg je altijd een hartstilstand bij een tekort aan kalium? Allemaal vragen die wellicht in je opkomen bij de eerste twee zinnen. Denk nu niet “dat zal mij niet overkomen”, want zo uniek is een kaliumtekort niet bij mensen met een eetstoornis.
Kalium is net als natrium één van de noodzakelijke mineralen in ons lichaam. Een kalium tekort wordt ook wel hypo-kaliëmie genoemd. Hypo staat voor te laag en Kaliëme voor kalium gehalte van het bloed.
- Kalium is zeer belangrijk voor een normale celfunctie; Kalium trekt het vocht door de celwand heen de cellen binnen en natrium trekt het vocht naar buiten (gevolg tekort kalium –> oedeem).
- Kalium speelt (net als natrium) een grote rol bij zenuwprikkelgeleiding; Signalen/ boodschappen vanuit je hersenen worden geleid naar bijvoorbeeld de spieren in je been zodat deze de opdracht krijgen je been op te tillen. (doorgeven prikkels in het zenuwstelsel –> beweging)
- Kalium speelt een rol bij het samentrekken van spieren,
- Kalium speelt een rol bij het in stand houden van een normale bloeddruk, het werk bloeddrukverlagend.
- Kalium speelt een rol bij de energiehuishouding in je spieren en de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.
### Het overgrote deel kalium bevindt zich in de cellen van het lichaam. Slechts 2 procent van het totaal is maar aanwezig in ons lichaamsvocht, waaronder dus ook het bloed. De huisarts kan onderzoeken met behulp van een bloedtestje of jouw kaliumgehalte in orde is. Het kalium gehalte behoort tussen 3,5 en 5,0 mmol/l te zijn.
Omdat er zo weinig kalium in je bloed zit heeft een kleine verandering snel grote gevolgen. Te weinig (of te veel -> bij niet goed werken van de nieren) kalium is heel gevaarlijk omdat dit kan leiden tot een shock, ademhalingsmoeilijkheden, hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand. Begrijpelijk, aangezien het hart ook een grote spier is en kalium o.a. een rol speelt in de samentrekking van onze spieren.
Een verlaagde kaliumconcentratie, dus lager dan 3,5 mmol/l is veelal wel het gevolg van:
- uitdroging
- overgeven
- diarree
Regelmatig overgeven en/ of het gebruik van laxeermiddelen en plaspillen is dus een grote risicofactor voor het ontstaan van het kalium tekort.
De verschijnselen die ontstaan bij een tekort aan kalium zijn:
- verminderde eetlust
- misselijkheid
- lusteloosheid
- hartritmestoornissen
- spierverslapping
- verlammingsverschijnselen
- nerveuze storingen
- verhoogde polsslag
- gebrek aan maagzuur
- duizeligheid
- verminderde darmwerking
- obstipatie
- oedeem
- blaaszwakte
Het kan echter best zo zijn dat er sprake is van een tekort aan kalium, maar dat je geen van bovenstaande klachten hebt. Dit komt omdat het lichaam eerst zal “teren” op de reserves die je nog in je lichaam hebt.
Opname van kalium verloopt via het maag-darm stelsel. Het lichaam kan zelf geen enkel mineraal maken, dat moet dus uit de juiste voeding komen.
Kalium komt in heel veel voedingsmiddelen voor, maar vooral voor in groente (spinazie!), fruit, aardappelen en vlees, maar ook brood, melk en noten. Zorg er trouwens voor dat je groente en aardappelen niet in te veel water kookt, want dan kan er veel kalium verloren gaan. Doordat het in zoveel voedingsmiddelen voorkomt is de kans klein dat een tekort ontstaat door ondervoeding.
De opname van kalium wordt negatief beïnvloed door koffie, alcohol, bewerkte suiker, een koolhydraatarm dieet en een te hoog zout gebruik.
Ga nooit op eigen initiatief, zonder voorschrift van de huisarts, kaliumtabletten slikken! Je weet nooit zeker, zonder bloedtest, of je een kaliumtekort hebt en een overschot aan kalium in je bloed is óók levensgevaarlijk! Laat je dus altijd goed informeren en ga niet zelf experimenten met dit soort dingen!
Geef een reactie