Kaneel, wel of niet goed voor je gezondheid? Kaneel is een veel gebruikte smaakmaker in Nederland. Tegenwoordig lees je echter ook dat het gebruik daarvan niet geheel ongevaarlijk is. Ik zag een vraag hierover op het forum van Proud2Bme voorbij komen. Vandaar dit keer een blog over kaneel: Kan je dit nou wel of niet gebruiken in je dagelijkse eetpatroon?
Wat is kaneel?
Kaneel is een specerij welke afkomstig is van de kaneelboom. Het is de bast van de takken van de kaneelboom. Deze komt met name voor in Sri Lanka (Ceylon), maar ook in Indonesië. Repen van de bast worden gedroogd. Tijdens het drogen rolt de bast vanzelf om, zo krijg je de bekende kaneelstokjes. Deze kunnen vervolgens worden vermalen tot kaneelpoeder.
Er bestaat echter ook Cassia kaneel, dit is officieel geen echte kaneel, maar is afkomstig van de cassiaboom. Ze zijn wel verwant maar dus niet hetzelfde. Er zit ook smaakverschil in beide soorten. Deze soort komt met name voor uit Zuid China. Deze soort wordt dan ook wel Chinese kaneel genoemd. Deze is goedkoper dan de Ceylonse kaneel.
Waar zit kaneel in?
Kaneel wordt met name gebruikt als smaakmaker, bijvoorbeeld in thee maar ook ontbijtkoek. Het komt verder voor in bepaalde likeursoorten en in kruidenmengsels. Bekende voedingsmiddelen die kaneel bevatten: appeltaart, ontbijtkoek, speculaas, pepernoten en kaneelthee
De samenstelling van kaneel
Kaneel bevat de aromastof coumarine. Hoge dosering met coumarine kan leverschade veroorzaken en een nadelig effect hebben op je bloedstolling. Coumarine kan je met name vinden in Chinese (goedkope) kaneel. In Ceylon kaneel komt coumarine nauwelijks voor.
Welke hoeveelheden zijn veilig
De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft een toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor coumarine vastgesteld van 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht. In de EU zijn er maximale toegelaten hoeveelheden coumarine vastgesteld voor de volgende levensmiddelen:
- Traditionele en/of seizoensgebonden bakkerijproducten met kaneel: 50 milligram/kilo
- Ontbijtgraanproducten, inclusief muesli: 20 milligram/kilo
- Fijne bakkerijproducten met kaneel: 15 milligram/kilo
- Nagerechten: 5 milligram/kilo
Het advies is om niet lange tijd achter elkaar producten of gerechten te eten waar een grote hoeveelheid Chinese kaneel in zit. Bij een gevarieerd eetpatroon is er dan geen risico voor de gezondheid. Als liefhebber van kaneel kan je dus beter Ceylon kaneel kopen, welke nauwelijks coumarine bevat.
Conclusie
Kaneel is een lekkere smaakmaker, maar je kunt in veel gevallen dus al snel je dagelijkse limiet overschrijden. Zeker als je ondergewicht hebt is de dagelijkse aanvaardbare dosis dus lager dan als je een gezond gewicht hebt. Daarom kun je, als je regelmatig veel kaneel neemt, beter Ceylon kaneel nemen in plaats van Cassia kaneel.
Geef een reactie