Kaneel: gezond of ongezond?

Kaneel, wel of niet goed voor je gezondheid? Kaneel is een veel gebruikte smaakmaker in Nederland. Tegenwoordig lees je echter ook dat het gebruik daarvan niet geheel ongevaarlijk is. Ik zag een vraag hierover op het forum van Proud2Bme voorbij komen. Vandaar dit keer een blog over kaneel: Kan je dit nou wel of niet gebruiken in je dagelijkse eetpatroon?

Wat is kaneel?
Kaneel is een specerij welke afkomstig is van de kaneelboom. Het is de bast van de takken van de kaneelboom. Deze komt met name voor in Sri Lanka (Ceylon), maar ook in Indonesië. Repen van de bast worden gedroogd. Tijdens het drogen rolt de bast vanzelf om, zo krijg je de bekende kaneelstokjes. Deze kunnen vervolgens worden vermalen tot kaneelpoeder.


bron foto

Er bestaat echter ook Cassia kaneel, dit is officieel geen echte kaneel, maar is afkomstig van de cassiaboom. Ze zijn wel verwant maar dus niet hetzelfde. Er zit ook smaakverschil in beide soorten. Deze soort komt met name voor uit Zuid China. Deze soort wordt dan ook wel Chinese kaneel genoemd. Deze is goedkoper dan de Ceylonse kaneel.

Waar zit kaneel in?
Kaneel wordt met name gebruikt als smaakmaker, bijvoorbeeld in thee maar ook ontbijtkoek. Het komt verder voor in bepaalde likeursoorten en in kruidenmengsels. Bekende voedingsmiddelen die kaneel bevatten: appeltaart, ontbijtkoek, speculaas, pepernoten en kaneelthee

kaneel
bron foto

De samenstelling van kaneel
Kaneel bevat de aromastof coumarine. Hoge dosering met coumarine kan leverschade veroorzaken en een nadelig effect hebben op je bloedstolling. Coumarine kan je met name vinden in Chinese (goedkope) kaneel. In Ceylon kaneel komt coumarine nauwelijks voor.

Welke hoeveelheden zijn veilig
De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft een toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor coumarine vastgesteld van 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht. In de EU zijn er maximale toegelaten hoeveelheden coumarine vastgesteld voor de volgende levensmiddelen:

  • Traditionele en/of seizoensgebonden bakkerijproducten met kaneel: 50 milligram/kilo
  • Ontbijtgraanproducten, inclusief muesli: 20 milligram/kilo
  • Fijne bakkerijproducten met kaneel: 15 milligram/kilo
  • Nagerechten: 5 milligram/kilo

Het advies is om niet lange tijd achter elkaar producten of gerechten te eten waar een grote hoeveelheid Chinese kaneel in zit. Bij een gevarieerd eetpatroon is er dan geen risico voor de gezondheid. Als liefhebber van kaneel kan je dus beter Ceylon kaneel kopen, welke nauwelijks coumarine bevat.


bron foto

Conclusie
Kaneel is een lekkere smaakmaker, maar je kunt in veel gevallen dus al snel je dagelijkse limiet overschrijden. Zeker als je ondergewicht hebt is de dagelijkse aanvaardbare dosis dus lager dan als je een gezond gewicht hebt. Daarom kun je, als je regelmatig veel kaneel neemt, beter Ceylon kaneel nemen in plaats van Cassia kaneel.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Kaneel: gezond of ongezond?”

  1. Wat is dan het merkbare gevolg van leverschade en bloedstolling?

    1. De coumarine in kaneel remt de bloedstolling. Een aantal merkbare gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld dat wanneer je een wondje hebt, je langer bloedt. Bovendien kun je ook sneller blauwe plekken krijgen. Het lichaam is simpelweg minder goed in staat om het bloed te laten stollen.

  2. Of meer wegen en dan kan je meer eten šŸ˜…

    1. hahaha goede!

      maar ben even in de war, stel iemand weegt 50kg dan mag je maar 0.005gram kaneel per dag eten? of is mijn rekenkunst heel slecht? want dat is toch heel heel weinig?

      1. Dat is dan de hoeveelheid coumarine die je maximaal mag binnenkrijgen, het aantal gram kaneel ligt gelukkig wat hoger dan dat šŸ™‚

        1. oh haha dankje!

  3. Hoe weet ik nu welke soort kaneel ik koop? Want op het potje uit de supermarkt staat alleen kaneel. Niet waar het vandaan komt.

  4. Hahaha, oeps. Ik vind kaneel echt heel lekker in combinatie met yoghurt en muesli, maar vaak gooi ik er best veel kaneel bij..

  5. Hoe kan ik zien dat het om ceylon kaneel gaat?

  6. Ik heb laatst een 500gram zak gekocht bij de chinese toko, zal wel niet goed zijn dan..

  7. En sporters maar promoten.. Ik ben kaneelverslaafd zo onderhand en vind het lekker ook bij mijn ontbijt met muesli en fruit.

  8. heej dat is handig deze blog. Ik eet veel kaneel, op koffie en door het eten, mm.. Dus nu weet ik dat ik (liefst de biologische) ceylon ga kopen, tip: zorg dat het letterlijk op het product staat. Op sommigen staat echt: ceylon kaneel, die moet je hebben.

  9. @Aniek @Butterfly De Ceylon kaneel kun je onder andere vinden bij De Tuinen/Holland & Barrett of biologische winkels.

  10. Als het ceylonkaneel is, zal dit er ook altijd opstaan, en dan is het ook wat duurder. Zonder aanduiding ceylonkaneel is het bijna nooit ceylonkaneel, maar een andere variant. Veel toko’s met een uitgebreid kruidenassortiment hebben het wel. Ik koop daar een bakje voor ā‚¬ 1,50.

  11. Ceylon kaneel is veel milder van smaak vind ik! En duurder inderdaad, als er niks op staat moet je ervan uitgaan dat het de Cassia variant is.

  12. Bepaalde kruiden en specerijen, waaronder kaneel, versterken ook de werking van biogene aminen als histamine. Kan al een reden zijn om voorzichtig te zijn met bepaalde kruiderijen. Ook zal de lokale bevolking in de gebieden waar het groeit er beter op ingesteld zijn.

  13. Ik denk dat mensen met eetstoornissen makkelijk verslaafd raken aan kaneel.Ik was eens in een kliniek opgenomen waar bijna iedereen overal kaneel over strooiden.Het smaakt zoet,maar zonder calorieen …
    wat wil je nog meeršŸ˜•.
    Het werd toen op een gegeven moment niet meer toegestaan om kaneel te gebruiken omdat het eetstoornisgedrag was.

    Specerijen en kruiden zijn niet voor niets iets waar je kleine hoeveelheden van moet gebruiken.Grotere hoeveelheden zijn niet meer gezond.Denk overdosis medicijnen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *