Kijk ‘mannelijker’ naar je lichaam

De manier waarop je naar je lichaam kijkt, is van grote invloed op of je een eetstoornis ontwikkelt of niet. Vrouwen zijn geneigd hun lichaam te beoordelen aan de hand van uiterlijk: ‘hoe ziet het eruit?’ Mannen beoordelen hun lichaam met de vraag ‘wat kan ik ermee?’ Volgens onderzoekers van de Universiteit van Maastricht kunnen vrouwen hierin wat leren van mannen. Als je wat ‘mannelijker’ naar je lichaam kijkt, heb je minder kan op een eetstoornis.

Jessica Alleva, Carolien Martijn en Anita Jansen onderzochten hoe je je meer tevreden kunt voelen over je lichaam. Als vrouwen hun lichaam bekijken en beoordelen naar aanleiding van wat ze ermee kunnen, in plaats van op basis van uiterlijk, worden ze meer tevreden.

“Vrouwen stellen onrealistisch hoge eisen aan hun uiterlijk, onder meer door beelden in de media. Op tv en in fashiontijdschriften zie je heel dunne, mooie vrouwen. Daardoor denken ze dat ze er ook zo uit moeten zien om succes te hebben” aldus Alleva.

Mannen hebben hier volgens de onderzoekers minder last van, omdat er minder druk is vanuit de media. Hoewel hier wel verandering in aan het komen is: ook mannen zijn de laatste jaren minder tevreden met hun lijf. Maar over het algemeen geldt dat, doordat ze hun lichaam beoordelen op functionaliteit in plaats van uiterlijk, ze minder kans hebben op een negatief lichaamsbeeld.

### 180 vrouwen en 60 mannen deden mee aan het onderzoek. Als ze opschreven wat ze aan hun lichaam hadden, konden ze hun lichaam meer waarderen. Als je je bedenkt wat je met je lijf kan, bijvoorbeeld ‘Ik kan ermee sporten‘, ‘Ik ben gezond’ of ‘Ik kan overal heen lopen‘, zorgt dat voor een positiever lichaamsbeeld.

De onderzoekers koppelen deze ‘mannelijke’ manier van naar je lichaam kijken, aan het voorkomen van eetstoornissen. “De heersende norm is nog steeds dat een vrouw enorm succesvol, intelligent en rijk kan zijn, maar als ze niet mooi en slank is, wordt ze daar op afgerekend.” Het volledige onderzoek zal worden gepubliceerd in het meinummer van De Psycholoog, het vakblad voor psychologen.

Bron: www.nu.nl

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

10 reacties op “Kijk ‘mannelijker’ naar je lichaam”

  1. ik denk dat het geen kwaad voor mij kan om eens op een mannelijke manier naar mijn lichaam te kijken,hahah

  2. Op zich geen slecht idee om te kijken naar wat je allemaal met je lichaam kan… ipv naar het uiterlijk enz. haha.

  3. Hihi, ik lees net dit stukje in de Spits 🙂

  4. en wat als je lichaam je op bepaalde punten gewoon in de steek laat? als je chrinisch ziek bent en dingen niet kan doen met je lichaam? maar er wel nog voor kan zorgen dat je er ‘mooier’ uitziet…

  5. alweer zo’n inspirerend blog, karianne, thanx! Toevallig denk ik de laatste tijd vaak over dit onderwerp na…

  6. @marleen: daar ging het onderzoek niet over; het betrof gezonde vrijwilligers (oftewel studenten van de universiteit Maasticht, met een overgrote vertegenwoordiging van psychologie, geneeskunde en gezondheidswetenschappen studenten). Maar dan nog: ook jij kunt focussen op wat je wel kunt. Je kunt er voor kiezen alles te laten verpesten door een chronische ziekte, maar je kunt er ook voor kiezen om het beste te maken van wat je hebt. En mooier maken doe je in de eerste plaats door jezelf goed te verzorgen, niet door een eetstoornis.

    Overigens zijn ze vast vergeten dat schoonheid ook functioneel kan zijn.

  7. Heel interessant stuk. Mijn psycholoog heeft het hier ook over, dat ik meer naar het functioneren moet kijken dan naar de schoonheid, maar het blijft heel moeilijk.

  8. Haha supervet, alleen wel hopen dat ik niet teleurgesteld word omdat ik geen snor heb XD

  9. Dit klopt niet helemaal. Voor een gedeelte wel maar jongens kunnen ook eetstoornissen hebben. En meisjes (ja het klinkt gek) willen soms graag een jongensachtig uiterlijk hebben, niet alleen in kleding maar ook in hun bouw. Bijvoorbeeld geen heupen. Ik zeg het alleen maar, niet om het artikel af te kraken.

  10. Haha… Mannen houden meestal ook meer van rondingen, die vinden een beetje vet juist heel mooi. Ik dacht dat ze dat bedoelden toen ik de titel las: hou van je rondingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *