Het schijnt zo te zijn dat kleuren om ons heen, en vooral in ons huis, effect hebben op ons humeur. Hoe zit dat nou precies? Wat is de theorie erachter en geloven wij dit? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van kleur op je drinkgedrag in restaurants, de kleur van je tentamenpapier of collegezaal en het effect ervan op je prestaties. Ik wil vooral in gaan op de algemene ideeën over kleuren en de effecten ervan op ons humeur. Welke kleur zouden wij volgens heersende opvattingen op onze muren moeten verven en waarom?
PAARS
Paars is een kleur die voor ontspanning zou moeten zorgen. Het is tevens een kleur die zowel een gevoel van onbezorgdheid als vastberadenheid/zekerheid kan opwekken. Het schijnt vanwege het rustgevende karakter ook veel in ziekenhuizen gebruikt te worden. Paars is ook een kleur die vaak aan ‘jong zijn’ wordt gekoppeld en aan vrolijkheid. Dat klinkt wel logisch, als jij je ontspannen en zeker voelt kan ik me wel voorstellen dat je daar vrolijk van wordt. Ik zou zeggen, schilder je kamer eens paars of koop paarse lakens, wellicht voel jij je ‘s ochtends dan een stuk minder chagerijnig!
BLAUW
Blauw schijnt de kleur te zijn die ervoor zorgt dat je meer open staat voor dingen. Zo zou de kleur communicatie bevorderen en zou je er creatiever van moeten worden. Blauw doet ook denken aan ijs en koud, het werkt dus verkoelend. Het is daarnaast tot slot nog een koninklijke kleur. Dat is wel een heleboel. Zou het echt zo zijn? Blauw lijkt mij aan de hand van deze beschrijving de perfecte kleur voor een kantoor of studeerkamer. Toevallig nou dat de meeste mannen blauwe pakken dragen naar hun werk. Misschien voelen zij zich daardoor creatiever en superieur. Het klinkt logisch in ieder geval. Wat vind jij?
GROEN
Het eerste waar ik aan denk bij ‘groen’ is de natuur. En bij natuur denk ik aan stilte en mij vredig voelen. Het schijnt dan ook dat de kleur groen een gevoel van harmonie en tevredenheid opwekt bij mensen. In mijn geval klopt dat wel, maar hoe zit het dan met mensen die een hekel hebben aan natuur? Zou de theorie daar door de mand vallen? Tevens staat groen voor vernieuwing. Ik koppel dat dan gelijk aan het veranderen van de seizoenen.
Zou het inderdaad daardoor komen? Dat we kleuren onderbewust automatisch aan iets herkenbaars koppelen? Groen lijkt mij in ieder geval een goede kleur voor je woonkamer. Wie weet krijg je ineens ook vaker bezoek, omdat mensen zich meer op hun gemak voelen bij jou.
GEEL
Bij geel denk ik gelijk aan de zon en aan opgewekt zijn. Geel is dan ook de kleur die het meest lijkt op licht, het licht buiten of van je lamp. De kleur zou dan ook energie moeten geven. Pas wel op want het nadeel is dat je er ook een gevoel van zweverigheid en verwarring kan veroorzaken. Het is dus niet aan te raden om de muren van de kamer waar je het meest bent, geel te verven. Dan loop je het risico dat je aan het einde van de dag draaierig bent.
ORANJE
Oranje is een aardse kleur en zou moeten zorgen voor een gevoel van evenwicht. Bij een afgestemde hoeveelheid oranje hoort een gevoel van welzijn en motivatie. Pas wel op met deze kleur want een overdosis kan energieverlies en vermoeidheid tot gevolg hebben. Misschien een goede kleur voor je badkamer of inloopkast?
ROOD
We kennen rood allemaal als de kleur van liefde en passie. Wisten jullie dat rood ook kan helpen om je weer te focussen, wanneer je gebrek hebt aan concentratie? Dat komt omdat de kleur rood moeilijker te verwerken is voor je ogen, het ‘trekt’ dus niet de aandacht maar je moet er gewoon langer naar kijken. Tevens is het de kleur van kracht en macht. Rood spreekt een deel van ons oerinstinct aan. Teveel rood kan zorgen voor agressie omdat het onze bloeddorstigheid activeert, de drang om anderen te vernietigen.
ROZE
Roze is een kleur die intimiteit oproept. Het zorgt net als paars voor een gevoel van ontspanning. Roze en paars liggen ook niet zo erg ver van elkaar verwijderd. De kleur geeft ook een gevoel van vriendelijkheid en tederheid, dat sluit aan bij intimiteit. Vandaar waarschijnlijk ook de uitspraak dat als verliefde mensen zweven op een roze wolk of de ander bekijken door een roze bril, je ziet/voelt alleen maar warmte en liefde. Pas op met deze kleur want het schijnt wel zo te zijn dat als je er te lang naar kijkt je geïrriteerd raakt. Ik denk dat het komt door de verwantschap aan rood, en het is een hele ‘aanwezige’ kleur is waardoor je ogen sneller moe worden.
WIT
Is wit eigenlijk wel een kleur? Ik vind eigenlijk van niet. Wit is neutraliserend. Het is dus slim om wit te combineren met felle kleuren, dan word je hoofd niet zo moe van al die drukte. Wit staat natuurlijk voor zuiverheid, het schoon zijn (denk aan de trouwjurk) en voor troost/hoop (witte rozen bij een begrafenis). Een teveel aan wit kan een kil gevoel geven, er zit weinig warmte in de kleur.
SPECIAL TURQUOISE
Turquoise past eigenlijk niet in het bovenstaande rijtje van de standaard kleuren. Ik zet hem er toch bij want het is niet alleen een gemengde kleur, maar hij is ook speciaal in hoe hij werkt. Turquoise kan je zowel met warme als koude kleuren combineren en is dus eigenlijk altijd goed. Het is een kalme kleur die zorgt voor heldere gedachten en die je intuïtie bevordert.
Wat is jouw lievelingskleur?
Bron foto 1: Identity Photography
Geef een reactie