Koffiespecialiteiten uit Bali

Op een van mijn reizen kwam ik in Bali terecht, een eiland in Indonesië. Bali staat bekend om zijn party-toerisme in Kóta en de vele hindoeïstische tempels die daar te vinden zijn. In tegenstelling tot Java, het hoofdeiland van Indonesië, is Bali toegankelijker en makkelijker begaanbaar. Dit is een van de redenen waarom veel toeristen beginnen en eindigen op Bali.

Het land Indonesië staat bekend om zijn koffieplantages en velen daarvan zijn te vinden op Bali. De bekendste en duurste heet Kopi Luwak. Misschien heb je de film The Bucket List (2007) wel gezien, waarin Jack Nicholson het meest begeerte kopje koffie van de wereld slurpt. Het proces achter deze koffie is echter minder “lekker”.

Het proces gaat als volgt: het dier luwak (loewak) eet de koffiebessen maar poept de harde kern, de koffieboon, weer uit. Deze worden schoongemaakt en vermalen tot koffie. Omdat ze in het darmstelsel van de luwak zijn geweest, geeft het een unieke smaak. Tijdens mijn verblijf op Bali heb ik een koffieproeverij gehad met daarbij de beroemde Kopi Luwak. Ik kan zeggen: het smaakt naar aarde.

Andere bijzondere smaken die we kregen ingeschonken waren: giseng (Papa drinks, mama happy), vanille, mangosteen, pinda’s en gember. De laatste ben ik vaker tegengekomen op Java en ik vond deze heerlijk! Gember is ook erg gebruikelijk in thee. Hier 2 recepten om uit te proberen.

♥ Kopi Jahe/Gember koffie
– Oploskoffie
– Gember: geschild en in stukjes
– Evt: suiker en/of melk.
Doe de oploskoffie en gember (evt. suiker) in een kop en voeg heet water toe. Voeg melk toe als je wilt.
De stukken gember drijven niet naar boven, no worries!

♥ Té Jahe/Gember thee
– Heet water
– Gember: geschild en in stukjes
– Citroen: in stukken
Doe de gember en citroen in een kop en voeg heet water toe. Eventueel wat honing als je dat lekker vindt of een zakje pepermunt thee. Deze thee is als ijsthee ook erg lekker en goed voor als je verkouden bent!

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

3 reacties op “Koffiespecialiteiten uit Bali”

  1. Leuke blog, ik ga de koffie eens maken!

  2. Ik ben ook op Bali geweest en de koffie geproefd, leuke ervaring.

  3. Jammer alleen dat veel luwaks in kleine kooien worden gehouden terwijl het dieren zijn die daar heel gestresst van raken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *