Kom je aan van de pil?

Omdat ik op dertienjarige leeftijd veel last had van menstruatieklachten adviseerde de huisarts mij om aan de pil te gaan. Rond die tijd worstelde ik ook al een beetje met eten en gewicht. Ik was bang om aan te komen van de anticonceptiepil en vroeg de dokter ‘’Kom ik aan van de pil?”. Ze legde me uit dat dit zou kunnen, maar dat het niet meer dan een paar kilo zou zijn. Ik durfde niet verder te vragen en ging naar huis. Ik ben aan de pil gegaan, maar was in het begin wel bang om dik te worden.

Ik denk dat ik daarin helemaal niet de enige was. Er zijn vast meer jonge meiden of vrouwen die dat aankomen niet zo’n fijn idee vinden. Op school vertelde vriendinnen dat ze waren aangekomen toen ze de pil gingen slikken of Nuvaring gingen gebruiken. Tegelijkertijd twijfelde ik aan hun verhaal, omdat ze ook gewoon in een leeftijdscategorie zaten waarin je nu eenmaal vaak wat kilo’s meer gaat wegen, groter wordt of meer rondingen krijgt. Zo gek was het toch ook weer niet dat je aankwam?

Op het forum lees ik regelmatig vragen over aankomen van de pil. Ik bedoel daarmee dus de anticonceptiepil. Een hormonaal middel dat er voor zorgt dat je tijdelijk niet (meer) ongesteld wordt. Je bent hiermee voor bijna 100% beschermd tegen ongewenste zwangerschappen en niet tegen soa’s. In de loop van de jaren is de pil heel normaal geworden, maar er zijn ook steeds meer alternatieven, zoals natuurlijke anticonceptie. De pil is een vorm van hormonale anti-conceptie, net zoals de Nuvaring, sommige spiraaltjes en een aantal andere anti-conceptiemetodes. 

Sommige vrouwen ervaren totaal geen last van het gebruik van de pil, waar anderen zich niet fijn voelen. Ze omschrijven dit als ‘niet zichzelf zijn’, stemmingswisselingen en hoofdpijn. Ook de angst om aan te komen van de pil is soms een reden dat mensen er niet aan beginnen. Maar is dat wel zo? Kom je echt aan van de pil? Esther, studente geneeskunde zocht dit uit voor Proud2Bme en geeft antwoord op deze vraag.

”Wanneer je kijkt naar de vraag of je van de pil aankomt, geven verschillende onderzoeken soms verschillende uitkomsten. Het is daarin belangrijk om te kijken hoe het onderzoek is uitgevoerd. Voor betrouwbaar onderzoek naar de effecten van een medicijn heb je vrijwel altijd een controlegroep nodig. “Normale” vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken komen gemiddeld ook elk jaar een beetje aan en bij meisjes in de puberteit is aankomen in gewicht onderdeel van de normale groei.

Als je wilt onderzoeken of de pil leidt tot extra gewichtstoename bovenop die normale gewichtstoename, moet je dus een groep pilgebruikers vergelijken met een groep meisjes of vrouwen die geen pil gebruiken. Het meest betrouwbaar is dan om een placebogroep te hebben. De vrouwen weten dan niet of ze wel of niet de echte pil slikken en zo voorkom je dat mensen meer gaan eten of minder op hun voeding gaan letten, omdat ze denken dat dat iets is wat toch gewoon bij de pil hoort.

Zulk onderzoek met zo’n placebogroep is maar heel weinig gedaan, want daarmee loop je de kans dat vrouwen ongewenst zwanger worden en dat is natuurlijk een groot bezwaar. Onderzoekers die wel een controlegroep hebben gebruikt zijn Coney (in 2001), Goldzieher (in 1971) en Procter-Gray (in 2008). Deze onderzoeken laten zien dat de gewichtstoename niet verschilt tussen de controlegroep en de pilgebruikers. Gallo en collega’s hebben een groot onderzoek (systematic review) gedaan waarbij ze kritisch hebben gekeken naar 49 onderzoeken, waaronder deze drie. Warholm en collega’s hebben zo’n review gedaan bij meisjes jonger dan 18. Ook zij vinden geen bewijs dat je van de pil extra aankomt. Maar welke conclusie kun je dan trekken?

Gemiddeld genomen komen alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd aan, of ze de pil gebruiken of niet. Er zijn geen aanwijzingen dat je van de pil méér zou aankomen dan zonder pil, de onderzoeken met een controlegroep wijzen in de richting dat je met of zonder pil evenveel aankomt. Omdat er maar weinig goede onderzoeken met zo’n controlegroep zijn, kun je dit nog niet met volle zekerheid zeggen. Maar waarschijnlijk zijn er dus geen of weinig verschillen in gewichtstoename tussen vrouwen die wel en geen pil gebruiken.”

Was jij bang om aan te komen van de pil?

Fotografie: Martinak15, Proud2Bme

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

12 reacties op “Kom je aan van de pil?”

  1. Toen ik op mijn tiende de pil ging gebruiken was ik nog niet zo bezig met aankomen en afvallen. Maar ik ben er nu wel banger voor.

  2. Ik was bang om aan te komen. Heb dit uitgesproken naar de (Plaatsvervangend) huisarts. Ik kreeg van hem zo’n fijne, begripvolle en heldere reactie dat mijn angst al snel verdween. Zou willen dat hij mijn vaste huisarts was.

    Een opmerking mbt de foto van de Nuvaring in deze blog:
    Ik heb van artsen begrepen dat ze zeer terughoudend zijn geworden met het voorschrijven van deze anticonceptie omdat is gebleken dat de Nuvaring een vergrote kans op trombose geeft (de pil heeft dat risico ook maar in mindere mate). Ik vond het een heel mooi alternatief als je zo min mogelijk hormonen binnen wil krijgen maar helaas is dit dus niet echt meer een alternatief.

  3. Ja, ik ben nog steeds niet aan de pil (ben bijna 22) omdat ik bang ben ervan aan te komen. Over ruim een halfjaar ga ik trouwen, dus dan moet ik wel vrees ik. Maar ik zie er zĆ² tegenop i.v.m. de angst om aan te komen.

  4. tja dat soort dingen worden altijd door mensen als excuus gebruikt wanneer ze aankomen. de meeste mensen gaan aan de pil op de leeftijd waarop het normaal is omdat aan te komen, je bent geen plank meer maar krijgt vorm. veel mensen roepen dan dat het door de pil kwam want toevallig waren ze op 13e jarige leeftijd aan de pil gegaan en ineens wogen ze geen 40 kg meer.. onzin. net als alle verhalen dat je je zoveel beter voelt als je stopt met de pil. zoveel fijner vrolijker ‘echter’ etc. ook niks van gemerkt na het stoppen..

  5. Ik ben er op mijn 17e mee begonnen en ben er nooit van aangekomen.

  6. Toen ik met de pil begon was ik ineens in mijn eerste week een kilo aangekomen, terwijl ik gewoon zoals altijd at/misschien zelfs iets minder omdat ik een beetje ziekjes was, in totaal ben ik nu nadat ik met de pil was begonnen ongeveer 10 kg aangekomen. In een week dat ik echt ziek was en amper at omdat ik enorm misselijk was, was ik toch nog een aantal grammen aangekomen. Ieder lichaam is anders, maar bij mij heeft het in iedegeval tot veel gewichtstoename geleid, waar ik mij totaal niet comfortabel bij voel :/

  7. Dit is – zoals alle bijwerking van de pil – heel erg anders voor iedereen, geloof ik. Ik begon met de pil op mijn 16 en kwam er niet van aan.

  8. Ik was ook bang om aan te komen, maar ook bang voor de lichamelijke klachten die ik op het Internet las.. Ik heb het aankomen nagevraagd bij mijn huisarts waarop ze fijn reageerde in de zin van “een bijwerking is dat je hongergevoel meer om de hoek komt kijken, de een pakt een appel en de ander eet een zak chips of een stuk taart. En nou juist als je dat elke dag doet in de stopweek, dan is er kans om aan te komen” dus dat zorgde voor een stukje verheldering!

  9. Ik denk dat als je aan zou komen van de pil, het een combinatie van vocht vasthouden en hormonale schommelingen is. Hormonen kunnen invloed op je eetlust hebben en vocht vasthouden betekend meer kilo’s eraan. Door sommige soorten van de pil kun je inderdaad vocht vasthouden vertelde mijn dokter.

  10. Ik ben deze maand weer na lange tijd begonnen met de pil (27).
    Ik heb veel lichamelijke bijwerkingen, ik heb het erg heftig zegt de dokter. Vele hebben dat niet. Denk aan misselijk, pijnlijke en grote borsten bollere buik, zweten en aankomen.
    Nu wil ik dus aangeven, dat ik nu de stopweek heb en al die klagen als sneeuw voor de zon verdwijnen!! K was een hele kilo aangekomen maar die is er ook al af (vocht).
    Je lichaam moet dus wennen maar hersteld zich ook.
    Als. Ik dit elke maand hou ga ik er wel mee stoppen maar als dit alleen een wenproces is van t lichaam ga ik kijken hoe lang t duurt tot dr meeste klagen verdwijnen. Angst voor een nieuwe maand heb ik zeker. Je kan dat alleen testen door t te doen!

  11. ik ben van de pil nooit aangekomen. wel groeien je borsten. maar voorderest ben ik er altijd tevreden mee geweest.

  12. Hoi ik heb al jaren noot de pil geslikt. Tot ik dag het is tijd. Ik dag dat ik iemand had. Maar begon te slikken. De pil en tja het duurt lang voor het werkt en hormonen. En aan komen. Ik ben 5kilo aan gekomen. Heb 2jaar geslikt en ik moest andere kleding kopen van ‘s naar ‘m. En toen dag ik moet stoppen. Ik vond me zelf dikker aan het worden. Meer eetlust. En ik sport 2 x in de week en ik fiets elke dag heen en weer. En lopen op werk 6uurtje. Ik dag ho ik stop. Dus ik woog eerst 55 en daar na 59 richting 60 dag moet stoppen ik woog ook 60 zelfs klein beetje boven. En ik dag stop. Ik ben gestopt en op gelet met eten deed ik toen ook. Geen snoep. En ben nu een jaar gestopt en weeg weer onder de 55 wil noot meer boven. Want ben niet groot en 55 is de Max. Ik weeg nu 52. Dit is me verhaal. Het heeft wel de bloed minder en je weet waneer je word maar zwaarder worden was niet me ding. šŸ˜Š

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *