Kruidenpreparaten en geneesmiddelen riskant

Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raden consumenten die kruidenpreparaten, zoals bijvoorbeeld sint-janskruid, in combinatie met geneesmiddelen gebruiken aan om vóór het gebruik advies in te winnen bij hun arts of apotheker. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bepaalde combinaties van kruidenpreparaten en geneesmiddelen gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken.

Sommige kruidenpreparaten en geneesmiddelen werken elkaar tegen, waardoor de middelen minder effectief zijn. Zo kunnen preparaten met sint-janskruid de werking van middelen die gebruikt worden bij chemotherapie remmen. Ook komt het voor dat kruidenpreparaten en geneesmiddelen elkaar juist versterken, waardoor de kans op bijwerkingen groter wordt.

bron foto

Nouska: ”Ik heb zelf een tijdje Sint-Janskruid gebruikt omdat ik mij somber voelde en niet meteen anti-depressiva wilde gebruiken. Of het werkte weet ik eerlijk gezegd niet zo heel erg goed. Dat vond ik, net als bij anti-depressiva moeilijk te zeggen, omdat er op dat moment ook andere dingen in mijn leven een positieve invloed op mij haddden. Ik had wel last van bijwerkingen. De anti-conceptie die ik toen gebruikte werkte minder en ik werd zomaar ineens ongesteld. Het had dus zeker invloed om de medicijnen (de pil) die ik toen gebruikte. Ook gebruikte in af en toe valeriaan, maar dit gebruikte ik niet naast andere medicatie. Hiervan heb ik dan ook geen negatieve gevolgen ervaren.

Ik vind het bijzonder dat er in de natuur zoveel kruiden en plantjes te vinden zijn die een genezende werking op ons hebben. Het voelt fijn om eerst op zoek te gaan naar iets natuurlijks. Toch moet je wel op tijd zijn en verstandig beslissen als jouw huisarts je iets anders aanbiedt. Die medicijnen zijn vaak ook erg goed en hebben vaak sneller effect dan natuurlijke middelen. Depressie, maar ook blaasontsteking bijvoorbeeld kan erger worden wanneer je niet snel genoeg antibiotica gebruikt en eerst zelf aan de slag gaat met middeltjes. Daarom is het goed om altijd medicijnen en evetuele natuurlijke middelen te overleggen met je huisarts en hier niet zelf, zonder overleg mee aan de slag te gaan.”

Onderzoek
Het RIVM heeft in opdracht van de NVWA voor een tiental kruidenpreparaten op basis van klinische onderzoeken bekeken hoe groot de gezondheidsrisico’s zijn. Het gaat om kruidenpreparaten met Amerikaanse ginseng, danshen (rode salie), geelwortel, ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, valeriaan en (rode) zonnehoed. Bijvoorbeeld voor sint-janskruid zijn ernstige interacties beschreven.

Daarnaast zijn mogelijke effecten op de bloedstolling gevonden voor kruidenpreparaten met Amerikaanse ginseng, danshen, ginkgo, geelwortel en knoflook. Voorzichtigheid is daarom geboden bij het gebruik van deze kruidenpreparaten.

Meer informatie over de interacties tussen de tien kruidenpreparaten en geneesmiddelen zijn weergegeven in het dossier Voedingssupplementen en kruidenpreparaten op de website van de NVWA.

Bron: RIVM

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

Eén reactie op “Kruidenpreparaten en geneesmiddelen riskant”

  1. staat in bijsluiter pil dat je op moet letten met sint janskruid doordat het de werking van de pil verminderd…!ook wel handig te weten :–0

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *