Kunnen dieren een eetstoornis hebben?

Kunnen dieren ook last hebben van een eetstoornis? In onderstaande video wordt hierover kort iets verteld. Wat met name naar voren komt is dat bepaalde symptomen wel voorkomen bij dieren en dat, geloof het of niet, varkens door stress een soort van anorexia kunnen hebben. De zin ‘ik voel me zo dik als een varken!’ krijgt hierdoor ineens een vreemde bijsmaak…

Denk jij dat dieren ook kunnen lijden aan een eetstoornis?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

18 reacties op “Kunnen dieren een eetstoornis hebben?”

  1. Whaha wat een onzin

  2. wow, dit is denk ik best wel belangrijk om te onderzoeken. Dit kan erop wijzen dat een eetstoornis meer afhankelijk is van een lichamelijke toestand, waarbij men het vermogen tot zelfreflectie is verloren(kunnen dieren niet) dan van een psychisch iets. Zou best wel iets kunnen gaan opleveren iguess

  3. Ik denk dat er een kleine kern van waarheid in zit.

    Bijvoorbeeld: dat het stofje wat honger gevoel geeft niet goed werkt, of te goed werkt;
    Een angst/’somber’ gevoel door dat die stofjes missen in de hersenen…..
    een voorbeeld hiervan is dat een dier vaak voelt dat hij dood gaat en dat ze dan stoppen met eten en zich gaan verstoppen.
    Een angst/somber gevoel bij dieren kan zich letterlijk verwoorden in een verkeerd teken van de hersenen waardoor ze denken dood te gaan maar dit is onzin.

    Denk wel dat menselijke eetstoornissen veel meer zijn dan stofjes in de hersenen.
    Want er zijn genoeg moeilijke eters, of mensen die niet van eten houden zonder dat ze een eetstoornis hebben.

  4. Dit grijpt mij eerlijk gezegd heel erg aan…
    zit bijna te janken, en dat ben ik normaal gesproken niet hoor zo’n soft meisje..

  5. een chihuahua kan te veel eten

  6. Ik ken een waargebeurd verhaal van een hond die stopte met eten toen zijn baas het ziekenhuis in ging. Die hond liet het zo ver komen dat die bijna verlamd was. Op dat moment kwam de baas weer thuis en begon de hond weer te eten en was hij weer levendig. Heel apart.

  7. Wow, ik heb dit wel eens gedacht. Dacht altijd dat het een absurde gedachte was. Maar er zijn serieus onderzoeken naar, dus zo’n rare gedachtes was het nou ook weer niet:’)

  8. Van verliefdheid/liefdesverdriet of verdriet bv. niet kunnen eten, maar bij een eetstoornis gaat het aanvankelijk niet om niet kunnen eten toch?

    Soms gaat het bij dieren wel om het recht van de sterksten, wie er bv. recht krijgt op voeding.
    Een varken heeft bv. maar 12 of 14 spenen, de achterste spenen geven vaak minder melk, de biggetjes krijgen vaak een vaste speen, uiteindelijk zijn de biggetjes die de laatste speen krijgen ‘toebedeeld’ dan opvallend kleiner,
    toch hebben ze geen eetstoornis dan.

    Een dier zal blijven vechten voor zijn bestaan, maar soms is de overweldiging van de groepsdruk zo groot, dat het niet meer ertegen vechten kan en daardoor misschien weigert te eten en zal overlijden, maar ik denk niet dat dat onder eetstoornis valt zoals anorexia of BED ed.

    Bij veel dieren is het zo dat als je maar blijft voeden, ze steeds meer gaan eten?
    Dus BED…haha, moet erom lachen, ja maar dan is het geen BED, eten uit frustratie, verdriet, emotie ed. maar ‘gewoon’ overeten denk ik.

    Ik weet het eigenlijk niet of het bestaat of zou kunnen bestaan. Best interessant om eens te onderzoeken, want als het niet bestaat, is er ‘iets’ mis met onze ‘natuur’.
    Onze manier van ‘zijn’ noem ik het maar, we kunnen veel van dieren leren 🙂

  9. Natuurlijk kan dat

  10. Ik vroeg mij dat ook af, maar ik heb een antwoord gekregen: “Ze verzamelen en verstoppen voedsel,” bij de foto van een eekhoorn en “Ze eten stiekem en ‘s nachts,” bij een foto van een wasbeer. Dat is toch hilarisch?!

  11. Dit is allemaal zeker waar, maar dan hebben deze dieren anorexia meer in de letterlijke zin van het woord, geen eetlust door nerveuse aard. Mensen met een eetstoornis hebben vaak nog wel hongergevoelens, maar onderdrukken deze. Dieren raken deze hongergevoelens echter helemaal kwijt als zij grote stress ervaren. Het verzamelen en verstoppen van voedsel doen dieren om de winter door te komen en ze eten stiekem ‘s nachts omdat overdag het gevaar van roofdieren veel groter is.
    Kan mijn studie Dierwetenschappen mij misschien toch nog helpen in het begrijpen van mijn eetstoornis.. 😉

    xx

  12. Ja hoor. Alleen niet omdat ze aan een schoonheidsideaal willen voldoen ofzo. Mijn hond eet bijvoorbeeld niet als hij alleen thuis is, want dan mist hij de rest van zijn roedel. Ook heeft hij soms periodes dat hij wel normaal eet en soms eet hij twee dagen nauwelijks. Maar verder is het gewoon een happy hondje, hoor 🙂

  13. Lijkt mij ook boeiend om te onderzoeken. Daardat de dieren onder een stressvolle situatie minder eetlust hebben, en dus gewicht verliezen, is de kans misschien ook groter dat de geestelijke toestand verslechterd en er toch een soort eetstoornis ontstaat. Ik ken inderdaad ook een verhaal van een paard die stopte met eten toen zijn baasje overleden was. Van stress en van verdriet. Bij zijn nieuwe baasje heeft het veel tijd en moeite gekost dit weer op te bouwen. Nu lijkt hij wel onverzadigbaar.

  14. Maar niet kunnen eten van verdriet of ellende is toch iets anders dat een eetstoornis als anorexia of boulimia of BED of nao?

    je kunt wel eten, iig aanvankelijk, maar je wilt het niet en de vraag is of dat dieren ook zo zouden kunnen ervaren. Dat is denk ik best wel moeilijk of lastig te onderzoeken, want je spreek je wel werkelijk de ‘taal’ van de dieren om het onder een es te kunnen laten vallen?
    Over- of ondereten door bepaalde emoties kan ik me nog iets bij voorstellen bij dieren, maar een dier dat niet ziek is maar(bewust) braakt?

  15. haha en of dieren een eetstoornis kunnen krijgen! ik had een kat die boulimia had…paste wel bij mij zeg maar! de kat bleef spugen na elke maaltijd en medisch gezien was er niets aan de hand…dus tja…het kan!!!!

  16. Ja hoor dat kan zeker. Van Ragdoll katten is het bekend dat zij aanleg hebben tot obesitas. We hebben vier katten waarvan een een kruising ragdoll is. Mijn vriend vond het zielig en gaf haar steeds extra eten. Dat liep zo uit de hand dat ze zwaarder werd. Sindsdien is er een strak regime gekomen. Ze mag niet samen met de andere drie katten eten, twee van hen zijn namelijk periodes te mager en moeten hun voeding binnen krijgen. Ze krijgt een beperkte hoeveelheid brokken. Ze mag niet in de woonkamer als wij of ons dochtertje eten. En na een tijdje is ze er doorheen. Wordt ze gezonder en kun je de teugels weer wat los laten.

    En dan gaat het een tijdje goed. En nu is het weer raak. Dus de regels zijn weer strenger. Het kan wel degelijk. Zij kan zo ziekelijk veel eten en ook letterlijk alles dat je er verbaasd over bent. Als het aan haar ligt vreet ze alle vier de porties brokken op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *