Vroeger belden we nog gewoon een vriendin als we met elkaar af wilden spreken. Tegenwoordig is dat heel anders. Iedereen stuurt elkaar gemakkelijk een berichtje via Whatsapp en zelfs voor een doktersafspraak hoef je je telefoon vaak niet meer te pakken. Ook dit kan vaak gewoon digitaal. Van alle jongeren tussen de dertien en negentien jaar, belt ongeveer een kwart helemaal niet meer. Als je kijkt naar alle Nederlanders boven de dertien jaar, dan is dit ongeveer veertien procent.
Dit is gebleken uit een onderzoek van GfK waarin Nederlanders ondervraagd werden over hun smartphone- en internetgebruik. Jongeren blijken veel meer te Whatsappen en veel actiever te zijn op sociale media dan Nederlanders van twintig jaar en ouder. Met name Snapchat is ontzettend populair onder jongeren. Onder alle Nederlanders die actief zijn op het internet is slechts negen procent actief op Snapchat terwijl maar liefst 55 procent van de jongeren hier gebruik van maakt.
Bijna alle jongeren hebben tegenwoordig dan ook een smartphone. Slechts vier procent van de Nederlandse jongeren tussen de dertien en negentien jaar heeft er geen. Van de Nederlanders boven de dertien jaar beschikt twintig procent niet over een smartphone.
Ook tablets worden steeds populairder, met name onder jongeren. Inmiddels zijn we zelfs zo ver dat meer mensen een tablet hebben dan een gewone computer, namelijk 65 procent tegenover 60 procent.
Als ik kijk naar mijn eigen smartphone- en internetgebruik, herken ik mezelf wel in deze cijfers. Ik houd sowieso niet zo van bellen en doe dit dan ook alleen als het echt niet anders kan. Whatsapp is voor mij dan ook echt een uitkomst.
Hoe vaak bel jij?
Bron: gfk.com
Geef een reactie