Wanneer je ouder wordt, wordt het vaak ook moeilijker om nieuwe vriendschappen aan te gaan. Op jongere leeftijd ontmoet je vaak nieuwe mensen op school en ik heb bijvoorbeeld ook tijdens mijn studie veel leuke nieuwe mensen leren kennen. Op gegeven moment wordt het lastiger. Vriendengroepen zijn vaak al erg hecht en je komt wellicht ook minder op plekken waar je makkelijk vriendschappen aangaat. Maar wat is nou eigenlijk belangrijk bij het krijgen van nieuwe vrienden? Deze video laat het zien.
Vaak hebben we daarbij het beeld dat je overeenkomsten moet hebben als het gaat om werk, interesses en hobby’s en natuurlijk helpt dit heel erg en is dat belangrijk.. maar er is iets essentieels wat misschien wel nog belangrijker is bij het maken van nieuwe vrienden. Volgens filosoof Alain de Botton is het een verandering in je mindset en is er een trucje waarmee je de zoektocht naar nieuwe vriendschappen makkelijker kunt maken. Dit heeft namelijk te maken met je kwetsbaar opstellen. Dit is tegelijkertijd ook heel eng omdat we misschien bang zijn dat mensen ons dan niet meer leuk vinden of niet zullen accepteren, maar het kan juist heel veel voor je doen. The School of Life deelt deze video waarin dit geïllustreerd wordt.
Ik denk dat er een hele goede kern van waarheid zit in deze video. Het is nou eenmaal zo dat je kwetsbaar opstellen helpt om dichter bij anderen te komen. Je krijgt dan een relatie die veel intiemer en serieuzer is dan wanneer je dit niet doet. Dan blijft het oppervlakkig. Ook dan kun je het leuk hebben met anderen.. maar het kan zoveel toevoegen wanneer je je wel openstelt. De andere kant is, dat dit vaak wel heel moeilijk is. Als ik naar mijzelf kijk, dan weet ik heel goed dat er juist een bepaalde vorm van vertrouwen nodig is om mijzelf echt open te stellen naar anderen. Dit vertrouwen is natuurlijk nog niet volledig aanwezig wanneer je mensen nog niet echt kent.
Wanneer je dit lastig vindt, denk ik dat het goed is om hier een bepaalde balans in te vinden voor jezelf. Je open en kwetsbaar opstellen betekent niet dat je je hele levensverhaal direct moet vertellen. Wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst (bijvoorbeeld op een verjaardag) een gesprekje met iemand hebt en het gaat over school of bepaalde moeilijkheden, kun je ook vertellen over wat jij moeilijk vindt/vond op school. Het kan de ander het gevoel geven dat je het begrijpt en dat je ook durft te vertellen over wat je zelf lastig vindt. Op die manier geef je vertrouwen maar bouw je het tegelijkertijd ook op.
Wat vind jij hiervan?
♥
Geef een reactie