Laag zelfbeeld door vriendin of media?

In de Kruidvat hoorde ik twee meisjes met elkaar praten. Ze stonden voor het Essence schap en blijkbaar waren ze op zoek naar ‘’iets dat nog wat van hun schele kop kon maken” en nog iets ‘’waarmee ze hun lelijke kop konden dicht plamuren”. Vervolgens kwamen ze shaping ondergoed tegen wat ‘’hun dikke reet” ook wel kon gebruiken, zodat ”de kwabben” er niet meer ”overheen lubberden”. Bij de oorbellen zei de één: ”Nee, ik kan dat echt niet hebben met mijn dikke varkenskop, dan valt mijn gezicht alleen maar meer op.

Ik had medelijden met deze meisjes en heb ze volgens mij 10 minuten lang met een fles shampoo in mijn hand geschokt met open mond staan aankijken. De kippenkontjes liepen al klagend over hun lichaam de winkel uit. Ze waren superslank en van vetrolletjes of varkenskoppen was totaal geen sprake. Het waren onzekere vriendinnetjes die bezig waren met fat-talk waarmee ze zichzelf, maar ook elkaar behoorlijk naar beneden haalden.

Uit recent onderzoek is gebleken dat modellen in tijdschriften lang niet zoveel invloed hebben op het lichaamsbeeld van meisjes als hun vriendinnetjes. Ze vinden het uiteindelijk het aller belangrijkste wat anderen van hen vinden en dan met name hun directe omgeving.

De wetenschappers onderzochten 237 meisjes tussen de 10 en 17 jaar oud door middel van een enquête. Zo kwamen er vragen voorbij over hun favoriete tv programma’s, wat ze van de actrices vonden en hoe frequent zij gebruik maakten van social media zoals Twitter en Facebook.

Ook werd er gekeken of de meisjes te maken hadden met een minderwaardigheidscomplex wanneer zij in een groep over zichzelf moesten oordelen. Ze kregen vragen over wat zij zien als ze in de spiegel kijken, of ze problemen hebben met eten en hoe tevreden zij zijn met hun leven.

Een half jaar later gebeurde dit met dezelfde meisjes opnieuw. Daaruit werd de conclusie getrokken dat niet de actrices en modellen van tv en andere media invloed hadden op het zelfbeeld van de meisjes, maar dat voornamelijk de groepsdruk onderling een enorme rol speelt.

”Onze resultaten tonen aan dat louter de peer pressure een negatieve invloed uitoefent op het zelfbeeld van tieners en niet de televisie noch het gebruik van sociale media. Dit zorgt ervoor dat groepsdruk zal leiden tot lichaams- en eetstoornisen bij tienermeisjes.”, vertelt onderzoeksleider en dokter Christopher Ferguston.

De oorzaak van een eetstoornis ligt echter voornamelijk ook op andere gebieden, maar dat meisjes elkaar niet altijd helpen in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld, herken ik wel. Niet alleen uit mijn eigen jeugd, maar ook wanneer ik gewoon op zoek met naar shampoo bij Kruitvat. Wat vinden jullie?

Denk jij dat jouw zelfbeeld beïnvloed wordt door vriendinnen?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

19 reacties op “Laag zelfbeeld door vriendin of media?”

  1. Mijn eetstoornis is begonnen door het grapje van mijn vrienden om elkaar dik te noemen, terwijl we dat geen van alle waren, maar ik geloofde het als ze het tegen me zeiden.

  2. ik was vrouwelijker dan mijn beste vriendinnetje die meer dan drie jaar later pas ongesteld werd. Dat vond ik erg, mijn klasgenootjes waren dunner en slanker en gespierder in mijn ogen.
    Ik was gezet en slap naar mijn idee. Een klein opmerkinkje kan dan veel toevoegen, echt waar.

  3. Sometimes,yes.
    Ik weet dat ik eerst echt enorm jaloers was op meisjes bij mij op school.
    En dan waren ze aan het zeuren over hoe dik ze waren.
    Kon ze wel wat aandoen, bah.

  4. Nee, ik helemaal niet…

  5. ik denk dat groepsdruk een zeer zeer grote rol speelt bij jongeren.
    ook onder volwassene trouwens hoor.
    en men gebruikt die fat-talk vaak ook om complimenten te krijgen, of ze zijn zo onzeker ”bevestiging” nodig te hebben van anderen

  6. ik heb eerder het gevoel dat ik teveel kijk naar wat vrienden hebben en ik niet en dan jaloers en hopeloos ben

  7. Ook een vroegere ‘beste’ vriendin heeft wel een klein beetje invloed gehad op mijn es. Zij was de spontane, grappige en blonde, en ik voelde me de ‘suffe’, ‘lelijke’ en ‘saaie’ van het stel. En toen was in mijn ogen het enige waar ik beter in was het dunner zijn dan m’n vriendin.

  8. bij mij eerder door het gebrek aan vriendinnen… ik heb pas geleerd wat echte vriendschap was toen ik al 17 was

  9. Wel herkenbaar voor mij. Mijn beste vriendin (en ik kan echt niet zonder haar!), is in mijn ogen zowat perfect. Hoewel zij en eigenlijk mijn hele omgeving ongelooflijk lief is en om mij geeft, ik heb het nooit kunnen geloven of begrepen. Ik voelde me vaak minder waard, en dacht inderdaad dat lijnen dat zou oplossen. BIG mistake.

  10. Mijn eetstoornis is zo niet ontstaan maar het was voor mij zeker en vast wel een trigger. Ik trek me veel meer aan over wat anderen over mij zeggen dan dat ik me druk maak over bijvoorbeeld slanke modellen in modebladen.

  11. Bij mij was het zo dat ik eenbeste vriendin had die het veel had over haar figuur.
    Daardoor werd ik ook onzekerder en was ik bezig ook meer bezig met lijnen.

    Later heeft ze me laten zitten door me es.

  12. vriendinnen hebben behoorlijk veel invloed het begon dat een vriendin tegen mij zei over iemand dat ze dik was (dat terwijl ik volgens mij het zelfde lichaam had) of als je wilt herstellen van je eetstoornis dan klasgenootjes over afvallen praten.

  13. en ja die vriendin was ook altijd de leukste, we leken veel op elkaar dus waren we “twins” maar altijd vond iedereen haar leuker waardoor ik een eetstoornis ontwikkelde.

  14. Bij mij was het zo dat niet de vriendin, maar juist de moeder van mijn vriendin telkens tegen mij zei dat haar dochter zo slank was en allerlei smalle maatjes paste, vervolgens liet ze dan mij ook weleens mijn vriendins kleding passen, die ik niet paste. Dit maakte mij best wel onzeker over mezelf.

  15. Mijn beste vrienden is 4 kilo zwaarder dan ik en ze is dun/slank. Ze is dezelfde lengte als ik, maar ik moet nog 10 kilo zwaarder wegen dan dat ik nu weeg. Ik moet dus uiteindelijk 6 kilo meer wegen dan zij, maar zij gaat nu afvallen!!!!! Ze vind namelijk dat ze te dik is. Nou, dan zal ik helemaal een olifant worden!!!

  16. hahaha ik lachte me dood om de beschrijving van de eerste alinea.
    Niet dat de inhoud grappig was maar de manier hoe het beschreven was XD
    Ik herken het wel heel erg…alle mensen die mooier zijn dan jij en dan vooral vriendinnen enzo..pff.

  17. Eerlijk gezegd had ik niet echt ”last” van mn vrienden, er werd juist altijd maar gezegd dat ik ”zo slank” was. Wat ik dan natuurlijk niet geloofde. (Denk eiglijk nog steeds van niet.)
    De roots van mijn probleem liggen elders. Thuis. Mijn moeder maakt er altijd grappen over en schept dan op over hoe zij iets wèl past en ik niet. En dan word ik ofwel dik genoemd ofwel heb ik dat gevoel (dat ik dik ben) dan sowieso al ontwikkeld.
    En mijn broertje zit in een puberperiode: hij noemt iedereen vetzak, dikzak en Ooo wat je een dik varken! Waarom? Omdat hij erachter kwam dat het gevoelig ligt. Hij ziet dat het effect heeft. En je moet je zussen raken waar het pijn doet. Zo ook mijn arme zusjes 🙁 Mijn ene zusje eet zo goed als niks, alleen een beetje avondeten. Mijn andere zusje slaat juist de andere kant op door. Mn broertje zelf is vérre van dik. Waar ie het vandaan haalt dat het slecht is om dik te zijn? Mij een raadsel.

  18. @l dat wou ik ook zeggen. Precies hetzelfde.

  19. Wat erg.. dit is zo herkenbaar! Op de middelbare school klas 1/2 begon dat voor mij pas echt.. meiden die elkaar wel hielpen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen vielen al gauw buiten de boot.. en vooral het zogenaamde “stoken”. Het was allemaal zó schijnheilig en ik heb uiteindelijk ook nog maar één vriendin over van die school, wat nu ook nog steeds mijn beste vriendin is. Maar ook dat “mierenneuken” over de kleinste dingen tegen elkaar om elkaar een kutgevoel te geven.. (Iemands kont of buik taggen.. op de oeroude website genaamd hyves.. of als iemand iets nieuws aanhad er voor zorgen dat het nooit meer in haar op zou komen om iets nieuws aan te trekken en “aandacht” te trekken.. en uiteindelijk wisten de jongens na wat observaties van hun vrouwelijke klasgenoten ook hoe ze de meiden het beste op de kast konden jagen door pas de échte kutopmerkingen te maken gestimuleerd duur de druk van de klas of gewoon maar een groepje van school.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *