In de Kruidvat hoorde ik twee meisjes met elkaar praten. Ze stonden voor het Essence schap en blijkbaar waren ze op zoek naar ‘’iets dat nog wat van hun schele kop kon maken” en nog iets ‘’waarmee ze hun lelijke kop konden dicht plamuren”. Vervolgens kwamen ze shaping ondergoed tegen wat ‘’hun dikke reet” ook wel kon gebruiken, zodat ”de kwabben” er niet meer ”overheen lubberden”. Bij de oorbellen zei de één: ”Nee, ik kan dat echt niet hebben met mijn dikke varkenskop, dan valt mijn gezicht alleen maar meer op.”
Ik had medelijden met deze meisjes en heb ze volgens mij 10 minuten lang met een fles shampoo in mijn hand geschokt met open mond staan aankijken. De kippenkontjes liepen al klagend over hun lichaam de winkel uit. Ze waren superslank en van vetrolletjes of varkenskoppen was totaal geen sprake. Het waren onzekere vriendinnetjes die bezig waren met fat-talk waarmee ze zichzelf, maar ook elkaar behoorlijk naar beneden haalden.
Uit recent onderzoek is gebleken dat modellen in tijdschriften lang niet zoveel invloed hebben op het lichaamsbeeld van meisjes als hun vriendinnetjes. Ze vinden het uiteindelijk het aller belangrijkste wat anderen van hen vinden en dan met name hun directe omgeving.
De wetenschappers onderzochten 237 meisjes tussen de 10 en 17 jaar oud door middel van een enquête. Zo kwamen er vragen voorbij over hun favoriete tv programma’s, wat ze van de actrices vonden en hoe frequent zij gebruik maakten van social media zoals Twitter en Facebook.
Ook werd er gekeken of de meisjes te maken hadden met een minderwaardigheidscomplex wanneer zij in een groep over zichzelf moesten oordelen. Ze kregen vragen over wat zij zien als ze in de spiegel kijken, of ze problemen hebben met eten en hoe tevreden zij zijn met hun leven.
Een half jaar later gebeurde dit met dezelfde meisjes opnieuw. Daaruit werd de conclusie getrokken dat niet de actrices en modellen van tv en andere media invloed hadden op het zelfbeeld van de meisjes, maar dat voornamelijk de groepsdruk onderling een enorme rol speelt.
”Onze resultaten tonen aan dat louter de peer pressure een negatieve invloed uitoefent op het zelfbeeld van tieners en niet de televisie noch het gebruik van sociale media. Dit zorgt ervoor dat groepsdruk zal leiden tot lichaams- en eetstoornisen bij tienermeisjes.”, vertelt onderzoeksleider en dokter Christopher Ferguston.
De oorzaak van een eetstoornis ligt echter voornamelijk ook op andere gebieden, maar dat meisjes elkaar niet altijd helpen in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld, herken ik wel. Niet alleen uit mijn eigen jeugd, maar ook wanneer ik gewoon op zoek met naar shampoo bij Kruitvat. Wat vinden jullie?
Denk jij dat jouw zelfbeeld beïnvloed wordt door vriendinnen?
Geef een reactie