Lange wachttijden jeugd GGZ

Onderzoeksbureau MediQuest analyseerde naar aanleiding van een oproep van enkele politieke partijen de wachttijden binnen de jeugd GGZ in de regio Utrecht. Hieruit bleek dat deze wachttijd veel te lang en bovendien niet transparant is. Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de jeugd GGZ, hebben hierdoor weinig grip op de zorg en bovendien is het voor jongeren en ouders lastiger om een passende keuze te maken. In de praktijk blijkt dat er jongeren zijn met ernstige psychische problemen zoals een depressie of eetstoornis die soms wel veertig weken moeten wachten op hulp.  

De gemiddelde aanmeldwachttijd, dat is de wachttijd tot het intakegesprek, ligt voor 84 procent van de instellingen en 45 procent van de vrijgevestigden boven de landelijke treeknorm. Dit is de zogenaamde aanvaardbare norm van vier weken. De gemiddelde wachttijd is met 8,1 weken twee keer zo lang als die norm. De gemiddelde behandelwachttijd, de wachttijd tussen de intake en start behandeling, ligt bij instellingen echter juist onder de norm, met twee procent. Vrijgevestigden zitten 14,3 procent boven de norm.  

”Ik had eindelijk de moed bij elkaar geraapt om aan mijn ouders te vertellen dat het niet goed met me ging. Het was heel moeilijk, maar gelukkig reageerden ze heel goed en steunend. Mijn moeder maakte een afspraak bij de huisarts en ik kon de volgende dag al terecht. Supereng, maar ergens ook een opluchting: eindelijk hulp! Ik werd doorverwezen naar een kliniek voor eetstoornissen. Toen al het papierwerk geregeld was, kregen we te horen dat ik over ongeveer 12 weken mijn intakegesprek zou hebben. Afhankelijk van welke behandeling ik zou krijgen, zou ik daarna op een wachtlijst van gemiddeld 16 weken komen. 12 weken?! 16 weken?! De moed zakte me in de schoenen. Hoe ging ik die tijd ooit doorkomen?” – Rianne

Opvallend is dat 50 procent van de aanbieders van jeugd GGZ geen informatie verstrekt over wachttijden. Daarnaast blijkt er ook een grote spreiding te zijn. Wachttijden lopen ontzettend uiteen, van 1,5 week tot soms wel 40 weken wachttijd. Zulke lange wachttijden hebben tot risico dat de problemen van de jongere verergeren en/of complexer worden waardoor de zorgvraag uiteindelijk toe zal nemen. Klachten die eerst behandeld konden worden met ambulante gesprekken, kunnen dan dusdanig zijn toegenomen dat bijvoorbeeld een opname nodig is. Het gevolg hiervan is dat het zorgtraject intensiever wordt en de kosten voor de maatschappij uiteindelijk zullen toenemen. 

De SP in Zeist is één van de politieke partijen die een oproep deed tot het analyseren van de wachttijden in de jeugd GGZ in de regio Utrecht. Er werd geschokt gereageerd op de uitkomsten. Annemieke Pluijgers van de SP in Zeist zei hierover het volgende: 

”Dit is schokkend. Uit het onderzoek blijkt dat een kind met een eetstoornis 26 weken moest wachten, voordat het hulp kreeg. Als je een kind met een eetstoornis hebt, kun je niet zo’n lange periode wachten. Voordat zo’n aandoening erkend wordt, is het vaak al slecht gesteld met een kind. Als je dan ook nog moet wachten, is het kind er misschien niet eens meer. Voor een kind met een angststoornis was dat gemiddeld 17 weken. Dat mag niet kunnen.”

Gezien het belang van transparantie over de wachttijden, is MediQuest gestart met het verzamelen van alle gegevens over de wachttijden in de regio Utrecht. MediQuest is hiermee de eerste organisatie die het initiatief neemt om voor een bepaalde regio in Nederland concreet inzichtelijk te maken hoe de wachttijden er precies uitzien. MediQuest doet hierbij ook een oproep aan de lokale politiek, aangezien veel zorg geleverd wordt vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ook in het gemeentelijk beleid zal meer transparantie moeten komen om de zorg voor jongeren en hun ouders toegankelijker te maken.

Hoe lang moest jij wachten op hulp?

est

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

18 reacties op “Lange wachttijden jeugd GGZ”

  1. Ik moest een half jaar wachten op jeugd GGZ 🙁

    1. En ik stond ook met spoed op de wachtlijst ivm depressie en suïcidaliteit. Het had niet veel gescheeld en ik had het niet gered, dat half jaar wachten. Gelukkig heb ik mezelf er van kunnen weerhouden, maar ik had wel echt dringend hulp nodig.

      En idd, want M.L. ook benoemde, bij chemo of iets dergelijks laten ze een patient ook niet zo lamg wachten. Het is echt vreemd hoe de hulpverlening werkt eigenlijk.

  2. Toen ik voor het eerst hulp zou krijgen voor de eetstoornis moest ik ook een half jaar wachten. Helaas moest ik daarom in crisis opgenomen worden op de PAAZ, omdat ik er lichamelijk slecht aan toe was. Later ben ik doorverwezen naar een andere instantie, ook daar moest ik een half jaar wachten. En dan heb ik het niet over GGz jeugd, maar volwassenenzorg. De wachttijden zijn overal heel lang.

  3. Ook in de gewone ggz zijn de wachtlijsten lang.. heb 2x 4 maand moeten wachten, 1x 9 maand en 1x 15 maand echt bizar lang die laatste..

  4. Ik stond met spoed op een wachtlijst voor ggz jeugd en moest uiteindelijk 9!maanden wachten. Toen ik eindelijk aan de beurt was was m’n anorexia zo erg op de voorgrond komen te staan dat we eigenlijk niet meer konden werken aan waarom ik eigenlijk was aangemeld. Binnen twee maanden ging het lichamelijk zo slecht en werd ik met spoed in het ziekenhuis opgenomen.

    Als die wachtlijst een maand of twee langer was geweest had ik er misschien niet eens meer geweest…

    Was het niet door de anorexia dan wel door de depressie en m’n suïcidaliteit.

    Uiteindelijk veel langer hulp nodig gehad dan nodig was geweest als ik minder lang op de wachtlijst had gestaan!

  5. Trouwens! Iemand die chemotherapie nodig heeft laten ze toch ook niet maanden wachten? Waarom is het dan zo moeilijk voor psychische dingen de wachtlijsten korter te krijgen? Gaat net zo goed om leven en dood.

    Met chemotherapie te lang wachten is enorm schadelijk of dodelijk,maar met psychische hulp ook!
    Vind dat zo verdrietig..

  6. Ik wacht sinds april al op rintveld en ben in december pas aan de beurt.. Wel ondertussen een intakegesprek gehad, maar daarna dus weer drie maanden wachten…

  7. Ook in de volwassen ggz zijn de wachtlijsten extreem lang. Voor de behandelingen die ik heb gedaan en op dit moment doe zijn wachttijden van 6 maanden tot een jaar heel gebruikelijk helaas. Dit heeft er voor gezorgd dat ik erg achteruit ben gegaan ineens het wachten en nu veel intensievere hulp nodig heb. Ven het ermee eens dat er iets aan moet gebeuren want ook dit gaat over leven en dood.

  8. Idd ook in volwassen ggz zijn de wachttijden bizar….

  9. Ook ik heb slechte ervaringen met wachttijden voor de volwassenen GGZ. Een half jaar of 8 maanden wachten lijkt heel gewoon te zijn. Ik heb uitgerekend dat ik in die 6 jaar waarin ik hulp ontvang vanuit de GGZ meer dan 2 jaar op wachtlijsten heb gestaan. Als dat de samenleving geen geld kost dan weet ik het ook niet. Een ander gevolg is dat ik veel crisisopnames heb gehad, omdat het niet meer ging, wachtlijsten te lang waren en daardoor het perspectief op verbetering vervaagde.

  10. Ik zou sinds december 2016 op een wachtlijst staan, er is toen iets misgegaan dus toen stond ik sinds maart 2017 op een wachtlijst nu (eind september) heb ik maandag een intake gesprek. Ze zeiden eerst dat het een paar maanden zou duren en het werd alleen maar langer en langer. Ik vond het echt ontzettend vervelend, ik had (en heb) er echt behoefde aan.

  11. Schokkend gewoon.

  12. Niet alleen jeugd psychiatrie GGZ.
    Ik zit bij de volwassen psychiatrie GGZ. December intake gehad, nu nog steeds aan het wachten tot ik kan starten met thetapie.. hoop binnenkort!

  13. Ik heb onlangs te horen gekregen dat ik minimaal 1 jaar moet wachten op een behandeling regio Rotterdam. Ik heb zoveel EMDR & schema therapie nodig. Maar ook een behandeling voor mijn selectieve eetstoornis die mijn leven dagelijks beheerst waarvan mijn functioneren ten onder gaat. Ff serieus mensen, hoe kan je dit iemand met mijn problemen aandoen??? Het vertrouwen en de moed is nergens meer te vinden. Persoonlijkheidsstoornis/PTSS/Paniekstoornis/selectieve eetstoornis..
    Zit ik lekker mee opgescheept, ik ben boos, woest, woedend..

  14. Ik heb bijna 10 maanden op de wachtlijst gestaan met een spoedindicatie. Heb vorige week mijn intake gehad, en mag nu nog eens gaan wachten op behandeling, wat waarschijnlijk nog zo’n 3 maanden gaat duren. Echt te gek voor woorden!

  15. Tip: Eventueel kun je voor een eetstoornis/eetverslaving ook bij Trubendorffer terecht. De wachtlijst is hier veel korter dan bij de meeste bovengenoemden!

  16. Ik moest 1keer 8 maanden wachten en de laatste keer een jaar. Ik was lichamelijk en geestelijk redelijk in orde, daarom lieten ze me extra lang wachten…

  17. Volwassenen is ook een ramp. Aanmelding in juli ’17, intakeprocedure de hele maand september ’17 en nu half mei ’18 nog wachtende… onduidelijkheid wanneer ik kan starten. Als ik bel wordt ik naar de gepubliceerde wachttijd op de website verwezen. De wachttijden voor mijn behandeling veranderen steeds. Als de wachttijd die er nu op staat klopt, zou ik tussen nu en 1,5 maand kunnen starten. De wachttijd tot intake zou echter 2 weken zijn volgens de website toen der tijd en in de praktijk duurde het bijna 8 weken. Volgens die logica zou ik over ruim 1,5 jaar kunnen starten, dus hopelijk gaat dat niet op…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *