Langzaam eten en een eetstoornis

Hapje voor hapje, zo bracht ik de eerste dagen, weken misschien wel, door tijdens het herstellen van mijn eetstoornis. Ik kan me het niet allemaal even goed meer herinneren, die eerste tijd ging in een soort waas aan me voorbij. Een roes waarin er aan me getrokken werd en ik aan mezelf moest trekken om niet meer meegesleurd te worden door die eetstoornis. Die hapjes gingen bij mij erg langzaam. Het tempo dat ik aan moest houden om mijn maaltijd naar binnen te krijgen in de groepsbehandeling was voor mij veel te hoog. Ik had het gevoel dat ik het erin moest proppen, het lukte me keer op keer niet om het binnen de afgesproken tijd op te hebben.

Bron

Dat gevoel van proppen kwam waarschijnlijk niet alleen doordat ik voor mijn gevoel snel moest eten. Volgens mij moest ik mijn avondmaaltijd binnen 30 minuten op hebben en het toetje binnen 15 minuten. Voor lunch en ontbijt en zelfs de tussendoortjes werden tijden met mij afgesproken, omdat ik anders een uur later nog steeds pas op de helft was. Tegenwoordig is dit voor mij totaal geen uitdaging meer, maar toen wat dit voor mij ontzettend moeilijk. Het voelde ook als proppen omdat het een hoeveelheid was die ik helemaal niet meer was gewend. Ik at al zo’n lange tijd te weinig, zo weinig dat ik hier nu zat en dat iedere normale hoeveelheid, zeker de hoeveelheid van een aankom-eetschema te groot leek.

Hoe kregen mijn groepsgenoten dit toch naar binnen? Ik begreep er niets van, maar hield me er aan vast dat zij ook op het punt waar ik nu stond waren begonnen. Dan zou ik dat ook moeten leren, toch? De dagen dat ik thuis mocht oefenen, at ik aanzienlijk rustiger. Mijn eten was koud, maar ik had het tenminste op en dat was al een grote uitdaging. In de groep hield ik het tempo gewoon echt niet bij en dat maakte een maaltijd nog spannender dan dat deze al was.

Eten was eng en snel eten was nog enger. Dat voelde als controleverlies, alsof ik het lekker vond om zoveel te eten, alsof ik het wilde! En ergens wilde ik dit eten helemaal niet naar binnen stoppen. Ik wilde het juist verbannen. Althans, dat had mijn eetstoornis mij wijsgemaakt. Normale hoeveelheden ervoer ik als enorme bergen voedsel, enorme bergen gevaar en bedreiging. Het ”snelle” eten voelde als schrokken, als een eetbui…

Ik heb er dan ook erg lang over gedaan om een normaal tempo aan te leren. Ook mijn herstel liep echt niet van een leien dakje. Ik heb waarschuwingen gehad, moest keihard knokken. Niet alleen wat betreft eten, ook emotioneel. Op eetgebied was een van die dingen structuur loslaten, tempo opvoeren en de hoeveelheden vasthouden. Doodsangsten stond ik uit in het begin. Gek he, dat ik eten nu juist zo leuk en lekker vind?

Ik heb zitten kokhalzen tijdens de maaltijden, omdat ik voor mijn gevoel zo snel moest eten dat ik het eigenlijk helemaal niet naar binnen kreeg. Ik geloofde zelf ook niet dat de hoeveelheid die op mijn bord lag überhaupt in mijn buik paste. Hoe kon dat erin? Toch deed ik mijn best, kokhalzend en al propte ik het naar binnen in 40 minuten. Als ik tegenwoordig in 40 minuten mijn bord zou moeten leegeten, zou dat misschien soms zelfs heel traag zijn, veel te langzaam, omdat mijn eten dan inmiddels al helemaal koud is geworden.

De reden dat je op een sneller tempo moest leren eten in therapie begreep ik toen der tijd niet zo goed. Inmiddels wel. Ik at namelijk zo traag dat het niet gezond of normaal was. Ik had een abnormaal eetpatroon en een van de dingen om mijn eetpatroon te normaliseren, was een gewoon eetpatroon. Ook kon ik soms zo langzaam eten dat ik gewoon zat uit te stellen, eindeloos met het eten bleef schuiven over mijn bord en heeeeele kleine hapjes nap. Dat kwam voort uit mijn eetstoornis en daarom moest ik wat sneller leren eten. 

Maar hoe heb ik dat dan gedaan? Is een vraag die nu misschien in je opkomt. Hoe heb jij dat dan uiteindelijk wel geleerd? En dat weet ik eerlijk gezegd niet helemaal meer. Ik heb denk ik vooral geworsteld, gevochten en m’n best gedaan, als ik er zo op terugkijk. Een klein, mager meisje aan een tafel dat koste wat kost het eten naar binnen werkte, hoe groot de angst ook was. Ik vind mezelf best stoer, als ik naar die tranen in mijn ogen van toen keek. Het was zo moeilijk om op een normaal tempo te eten, terwijl dat voor anderen misschien heel normaal is. Voor mij niet en ik heb het uiteindelijk overwonnen.

Bron

Er zijn wel een aantal dingen die mij hielpen om het vol te houden en door te zetten. Bijvoorbeeld de goede, gespecialiseerde en meerdaagse behandeling die ik onder andere volgde. Vier dagen en vier nachten verbleef ik er en dat hielp me om me echt te richten op mijn proces. Ook de groepstherapie, al zag ik daar van te voren als een berg tegenop, heeft me goed gedaan. De steun en aanmoediging en ook het begrip dat ik daar als een van de weinige plekken ervoer.

Daarnaast heb ik het natuurlijk ook op mogen bouwen in de eerste weken van die behandeling. Ik mocht aangeven wat ik dacht al aan te kunnen en breidde dat stap voor stap uit. Maar natuurlijk wist ik dat ik er uiteindelijk toch aan moest geloven. En dat is denk ik ook wat ik heb gedaan. Mijn eetstoornis maakte me wijs dat het nooit zou passen, maar ik ben mezelf blijven vertellen dat het echt kon. Als mijn groepsgenootjes het konden, dan moest het mij toch ook lukken om zo ver te komen? Ik probeerde daar maar in te geloven.

Wil jij ook op een sneller tempo leren eten en volg je al een eetlijst van normale hoeveelheid of een aankom-eetschema, dan kun je de tips hierboven misschien wel gebruiken of er in ieder geval aan denken dat het mij ook is gelukt. Het wordt beter, dat is wat ik je vooral mee wil zeggen. Hoe meer je doorzet, hoe beter je het uiteindelijk allemaal gaat kunnen en hoe minder heftig je de gevoelens er omheen zult ervaren.

Zet trouwens ook wat haalbare doelen. Zomaar van jezelf verwachten dat je het kunt is niet reëel. Bespreek die doelen in jouw behandeling of met je ouders. Spreek af dat je per week iets sneller probeert te eten bijvoorbeeld. Of dat je steeds iets meer eet, als je daar nog mee bezig bent. Stel doelen die voor jou haalbaar zijn en blijf volhouden en geloven. Want het is echt wel mogelijk om weer normaal te leren eten, het is ten slotte niet voor niets ‘normaal’.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

15 reacties op “Langzaam eten en een eetstoornis”

  1. Ik was altijd als laatste klaar, bij mij kon het soms anderhalf uur duren.
    Nu eet ik soms te langzaam en soms normaal of voor mijn idee te snel.

  2. Juist voor mijn eetstoornis was ik altijd de langzaamste. Pas tijdens mijn eetstoornis werd ik sneller met eten, puur omdat ik verging van de honger.
    Aan het begin van mijn herstel ging ik juist sneller eten, om zo snel mogelijk van het nare gevoel van eten af te zijn, al kreeg ik daar wel pijn van.
    Nu, nog altijd in herstel, eet ik denk ik op een vrij normaal tempo. Soms iets sneller, als ik het lekker vind of als ik honger heb, soms iets langzamer, als het niet zo lekker is of als het te heet is.
    Toch voelt het nog altijd ‘fout’ als ik sneller klaar ben dan de rest aan tafel. Ik voel me dan ‘die vreetzak’, maar daar probeer ik langzaamaan aan te wennen en mee om te gaan.

  3. Eerst deed ik 2 uur over mijn avondeten wat haast geen avondeten was zo weinig maar nu eet is een normale portie kleiner dan die van me moeder maar okay voor mij en eet het in ongeveer 20 minuten op dus dat vind ik wel goed 😀 maar het ligt er wel aan hoe ik me voel want als ik me slecht voel gaat het meteen naar 30 minuten dus daar moet ik nog wel op letten

  4. Ik heb het juist totaal andersom. Ik ben juist heel snel klaar. Meer omdat ik er dan ‘vanaf’ ben..

  5. Ik heb nu dat mijn ouders heel snel eten.
    Hun eten met gemak binnen 10min 3 / 4 boterhammen.
    Ik neem dan automatisch hun tempo op, en dat voelt dus als een eetbui…

  6. Ik at ook altijd veeeel te langzaam. Iedere hap controleren en overdenken. Nu praat ik tijdens het eten en denk ik niet na over hapgrootte/kauwen/slikken. Scheelt veel tijd, gepieker en gezucht aan tafel.

  7. Ik weet nog dat ik met mijn wenlijst in de kliniek 1 aardappel niet binnen de 30 min naar binnen kreeg de eerste week… En ik had vanaf het begin een soort ‘competitie’ met een ander meisje wie het langzaamst at. Zo zielig eigenlijk! Ik ben zo blij dat dat achter de rug is zeg!

  8. ik at/ eet ook juist erg snel, en precies wat er hiervoor ook gezegd werd, om er zo snel mogelijk van af te zijn. Opeten moest toch, dan maar het liefst zo snel mogelijk de klus weer geklaard hebben.

    Hierboven werd ook gezegd dat iemand zich een ”vreetzak’ voelt als je als eerste klaar bent met eten, ( wat uiteraard een onterechte gedachte is). Ik ervaar het juist andersom. Mijn broertje en moeder zijn redelijk kleine eters en ik móét iets meer eten, dus als ik dan pas als laatste klaar ben, voel ik me dan juist een ‘vreetzak’, omdat ik dan ook het meeste eet. Oftewel ik eet het zo snel mogelijk op en ga daarna nog (lang) zitten wachten. Dit is natuurlijk alleen maar jezelf voor de gek houden; mezelf voor de gek houden dat ik niet veel heb gegeten.
    Ach ja, een eetstoornis doet rare dingen met je. Ik begin er gelukkig langzamerhand wel vanaf te komen.

  9. Ik eet nog altijd vrij langzaam. Ben vaak als laatste klaar met avondeten terwijl de rest doorgaans (iets) meer eet. Maar m’n moeder heeft het ook, die doet ook altijd zo lang over het eten, dus ik zal het wel van haar hebben. En vaak smaakt het eten me ook niet, dat helpt ook niet echt mee.

  10. Nou bij mij niet langzaam hoor….. Ik stierf zo van de honger dat ik alles at waar ik behoefte aan had. En in grote hoeveelheden. En in normaal tot rap tempo. Honger tot op het bot. Het gebeurde gewoon zo. Ik kon het niet anders doen, dit was mijn manier.

  11. neeeee,ik ook zo snel mogelijk. Hup en weer door. Ook weer gehad, niet meer aan denken.

  12. Ik vind het niet echt menswaardig klinken dat je kokhalzend en huilend je bord leeg moest eten… Respect.

  13. Herkenbaar. Ik zie me nog zitten aan tafel en een half uur over een klein kommetje geraspte wortels doen. Eigenlijk best raar om te merken dat dat toen onmogelijk leek om sneller te eten en ik steeds verbaasd was dat de tijd al voorbij was terwijl ik nu tussen 2 colleges door gemakkelijk kan lunchen met vrienden op een kwartier en dit uiteraard een stuk meer is dan wat rauwe groenten

  14. Toen ik nog in het begin van mjn es zat, probeerde ik als laatste klaar te zijn van mijn familie. Ook had ik een soort “wedstrijd” met de rest, dat ik het minst op mijn bord moest en zou hebben. Ze wisten niet eens dat ik er zo over dacht.
    Nu denk ik er niet echt meer aan. Al heb ik wel dat ik af en toe te veel voor mijzelf opschep als ik erge trek heb. Dan wordt ik een beetje panikerig en heen en weer getrokken door het liefst helemaal niet eten of juist te veel eten :/

  15. In mijn eetbuitenperiode slokte ik alles zo snel naar binnen, dat ik het niet eens goed proefde.
    Toen het overging op anorexia, werd ik ontzettend langzaam: 1 boterham kostte me een uur, en een bord eten 3 uur, als het niet meer was. Het kwam vooral omdat ik kleine happen nam.
    Later moest ik brood verdelen in 8 stukken. Hierdoor halveerde ik mijn eetbestedingstijd, en later kon ik een boterham zelfs in een kwartier eten, en avondeten in drie kwartier. Dit was niet snel genoeg, dus ik werd commentaar geleverd op hoe lang ik kauw. Ik vond het naar dat er zo naar mijn mond werd gestaard, en sprak dus af met mijn ouders en therapeut dat ik een bepaalde tijd heb om mijn eten op te hebben.
    Nu gaat het erg goed. Ik eet waar ik zin in heb. De enige issue is nog dat ik bijna een half uur over 4 boterhammen doe, en een half uur over een bord eten. Ik krijg nog steeds commentaar van familie en vrienden, maar ik denk ergens ook dat dit mijn tempo is. IJs eet ik super snel, zonder er een probleem mee te hebben.
    Ik accepteer mijn snelheid. Ook als ik in de toekomst wel sneller eet. Ik ben blij dat mijn eetstoornis niet meer bepaald waar ik heen ga, wat ik eet en met wie ik eet. Ik ben trots op wat ik al bereikt heb.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *