Wie ook maar enigszins het nieuws gevolgd heeft, weet dat de studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs nu definitief gaat veranderen. Deze plannen waren er al een tijd, maar inmiddels is ook de Eerste Kamer akkoord gegaan. De wijzigingen zullen per 1 september 2015 ingaan voor iedereen die dan aan een studie op het HBO of WO gaat beginnen. Degenen die nu al met een studie bezig zijn, ontspringen de dans, behalve als zij van een bachelor aan een master gaan beginnen.
Depressies
Tegelijkertijd met de bekendmaking van de invoering van dit zogenaamde leenstelsel, is ook een onderzoek naar buiten gekomen waaruit blijkt dat jongeren met een hoge studieschuld vaker kampen met depressies dan jongeren zonder studieschuld. Dit onderzoek is gedaan onder 9000 Amerikaanse studenten. Onderzoeker Katrina Walsemann geeft aan dat dit mogelijk te maken heeft met de hoeveelheid stress die een dergelijke lening met zich meebrengt. Een studieschuld is een lening die iemand langdurig met zich mee draagt en iemand in veel gevallen zich een leven lang kan blijven achtervolgen.
September 2015
Voor Nederlandse jongeren die willen gaan studeren gaat er per september dus een hoop veranderen. De huidige basisbeurs die tot op heden na het behalen van je diploma (binnen tien jaar) werd omgezet in een gift, verdwijnt. Dit zal de toekomstige student nu volledig moeten gaan lenen en daarna terug moeten gaan betalen. De aanvullende beurs en OV-kaart blijven wel bestaan.
Lenen
Op dit moment ontvangt iedere student nog een basisbeurs. Als je thuis woont is dit 100,25 euro per maand en als je uitwonend bent is dit 279,14 euro per maand. Vanaf september verdwijnt deze basisbeurs en moeten studenten dit gaan lenen of extra gaan werken. Als we er vanuit gaan dat een studie vier jaar duurt en een student deze bedragen nu gaat lenen betekent dit dat een student die bij zijn of haar ouders blijft wonen na vier jaar een schuld van bijna 5000 euro heeft en een uitwonende student na vier jaar een schuld van ruim 13000 euro heeft.
Aflossen
Voor het aflossen van je studieschuld krijg je 35 jaar de tijd. Je moet beginnen met aflossen als je bent afgestudeerd en minimaal het minimumloon loont verdient. Daarbij hoef je maar maximaal vier procent van je maandsalaris af te lossen.
Aanvullende beurs
Zoals gezegd blijft de aanvullende beurs bestaan voor studenten waarvan de ouders niet veel verdienen en daarom niet of weinig bij kunnen dragen aan de studie van hun zoon of dochter. Deze aanvullende beurs blijft ook bestaan voor studenten die problemen hebben met hun ouders of waarvan de ouders weigeren te betalen.
MBO
Voor het MBO verandert er niet zo gek veel. Wel krijgen minderjarige studenten op het MBO vanaf 1 september 2017 ook een OV-kaart waarmee zij gratis kunnen reizen. Voorheen kregen studenten op het MBO dit pas vanaf 18 jaar. Dit duurt echter dus wel nog even, in tegenstelling tot de andere plannen die al komend studiejaar van start gaan.
Waarom dit leenstelsel?
De overheid benadrukt dat het leenstelsel geen bezuinigingsmaatregel is maar dat met het geld dat nu bespaard zal worden, geinvesteerd zal worden in het onderwijs. Studenten zullen volgens de overheid uiteindelijk alleen maar profijt hebben van deze maatregelen omdat de kwaliteit van het onderwijs zal verbeteren.
In hoeverre in Nederland studieschulden zullen gaan leiden tot depressieve klachten, zal pas over een aantal jaar onderzocht kunnen worden. In Nederlands zal men na de aflostermijn van 35 jaar een verzoek tot kwijtschelding van de restschuld kunnen doen. Verder zal onderzocht gaan worden in hoeverre een mogelijke studieschuld van invloed is op beroepskeuzes of het krijgen van kinderen in de toekomst.
Wat vind jij van het leenstelsel?
Geef een reactie