Lekker vet

Vet is meestal een beladen woord als je een eetstoornis hebt. Waarschijnlijk heb je er allerlei negatieve associaties bij over eten, lichaam, gevoel en zelfbeeld. Maar vetten zijn niet de vijand. Vet heb je nodig. In een gezond voedingspatroon haal je tot wel 40% van je energie uit vetten. Als je vet dus schrapt uit je eten, heb je veel minder energie om dingen te ondernemen, bedenken en beleven.

Wat vond ik vet eten lastig toen ik een eetstoornis had! Alles wat ik bakte, plakte aan de bodem van de pan vast omdat ik niet meer boter durfde te gebruiken. En dat terwijl ik het zó lekker vind, gebakken eten. Het nam even om te gaan inzien dat mijn lijf die vetten hard nodig heeft. En het nam nog een stukje langer om er ook weer van te kunnen gaan genieten.

7 tips voor lekkere & gezonde vetten

Avocado – lekker voor op brood of door een frisse salade.

Olijf olie – smeer wat olijfolie met knoflook, zout en peper op stukjes stokbrood en bak het in de oven.

Noten – heerlijke verse van de markt – cashews, macademia, walnoten – het is de mix die het maakt!

Kaas – bijvoorbeeld een lekker broodje mozzarella met tomaat en basilicum uit de oven

Olijven – lekker als tappa of door een pastasalade

Tahin en humus – overheerlijke sesam en kikkererwtenpasta’s bijvoorbeeld bij falafel.

Vis – van een lekkere kibbeling of haring op de markt tot een sjieke witvis naar recept

Bron foto 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

18 reacties op “Lekker vet”

  1. Ik vond vet ook lange tijd enorm lastig… Als het even kon maakte ik mijn avondeten gewoon vetloos. Maar sinds ik me heb verdiept in gezond & echt eten vind ik het helemaal niet meer zo lastig en gebruik ik met plezier olie

  2. geroosterde amandeltjes, mmm

  3. Ik weet het nog goed, koken zonder boter of olie te gebruiken. Natuurlijk was de smaak anders! Witte saus dat at ik nooit, neen tomatensaus das véél ‘lekkerder’.
    gelukkig is het nu veel beter. Nu weet ik wat wel gezond is en wat niet. Vet heb je nodig en bij salade eet ik nu altijd olijfolie, een broodje met gerookte zalm lekker en die portie noten die laat ik niet meer staan.
    Gelukkig zijn dat ik was telt!

  4. Heel herkenbaar, bakken zonder boter/ olie. Gelukkig kan ik nu inzien dat ik idd die vetten nodig heb. Zelf ben ik ook vegetarier (geen vis en vlees) en probeer ik de vetten uit olijfolie en noten (jammie) te halen.

  5. omnomnom avocado, kaas en vis

  6. Ik vind dit nog steeds heel eng..

  7. Hmmm! Ik geloof niet meer zo in de slechtheid van vet hihi. Eerst was ik inderdaad ook heel bang voor vet in de pan. Als ik er nu aan terugdenk.. mijn moeder moet echt gek geworden zijn van mijn overreactie op de hoeveelheid vet in de pan, om over mijn vrienden waar ik dan weleens moest eten nog maar te zwijgen. Ik hield het nauwlettend in de gaten :p.
    Nu kijk ik meer naar gezonde en ongezonde vetten. Pindakaas is masterlijk! Ben zo blij dat ik dat nu weer kan eten. En olijfolie hmm :). Vis is ook mjum mjum.
    En een patatje op zijjn tijd mag ook weer wiehoe! Even als een stuk pizza!

  8. Ah, ik wou dat ik er van kon genieten. De plaatjes zien er wel erg lekker uit, maar ik durf et gewoon niet

  9. “gezond” vet heb je ook nodig voor je HERSENEN. die werken beter als je genoeg vetten tot je neemt. ik hoop dat dit voor sommigen een motivatie is om toch het “gevaarlijke” vet te eten. eet dus lekker een patatje =)

  10. Weet je wat zo stom is? In de beginfase van m’n eetstoornis was ik echt als de dood voor vetten. Nu heb ik dat veel minder, maar helaas is er een soort koolhydratenfobie voor in de plaats gekomen. Het is niet zo dat ik ze helemaal uit m’n eetpatroon heb geschrapt, maar normaal is het ook niet helaas…

    Herkent iemand dit? Dat angst en dwangmatig bezigzijn naar iets anders verschuift?

  11. @Laura ik denk dat als de eetstoornis nog niet bij de kern opgelost kan worden of is geworden dat de ES alles in z’n werk blijft stellen of in allerlei bochten wringen om in stand te blijven…. althans zo voelt het voor mij.
    In eerste instantie durfde ik alleen maar gezonde dingen te eten. Toen kwam de fase van ongezonde dingen eten om je omgeving te sussen en te laten denken dat het beter gaat om vervolgens de dag erna te compenseren.
    Dus ja ik merk ook verschuivingen.

    En vet eten nope komt er nog niet in. Dwz niet bewust. Natuurlijk zit in sommige dingen toch meer vet dan je (gelukkig) weet. Maar olijfolie zo min mogelijk en gefrituurd eten absoluut níét.

    Rare ziekte van je brein! Gewoon weg ONbegrijpelijk en niet alleen voor buitenstaanders!!!! Ik snap er zelf ook nog steeds geen SNARS van 🙁

    Waarom zo gemeen zijn tegen jezelf?! Zitten kwijlen als je anderen hun tanden in een lekkere boterham of patatje met of gebakje of whatever ziet zetten en ondertussen jezelf straffen dat jij dat niet mag nemen ondanks dat je het zóó graag zou willen…….

  12. Gezond vet vind ik geen probleem, maar denk dat mijn moeder en rest van het gezin het verschil tussen goede en minder goede vetten niet zo goed begrijpen.. Vet is vet, denken zij..

    Pindakaas bevat trouwens ook goede vetten!

  13. pijnboompitten bakken in de pan (hoeft geen boter of olie in pan)
    is heeeeel lekker! ook door salades 🙂

  14. vind vet eten echt heel eng..ik associeer het altijd meteen met dik worden.
    maarja, dit zijn wel goede tips!

  15. mmmmmm!! Gister heeft mijn oma zalm uit de oven voor me bereid, dat was zo lekker!
    En dankzij de bonusaanbieding voor avocado’s neem ik volgende week brood met avocado mee naar school! ^^ Allemaal gezonde vetjes!

  16. Noten, onbeperkt 😛 Durf ik eindelijk weer te eten, zo lekker 😉

  17. ansjovissen zijn ook erg lekker
    op een broodje, op een satéprikker (met olijven) of gewoon los, mjam

  18. @Anne
    je wordt alleen dik als je te veel verzadigde vetten (slechte vetten) eet, van de goede vetten (zoals op de plaatjes) word je niet dik. probeer je er overheen te zetten, het lukt je wel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *