Nu is de langstudeerboete toch nog van de baan, maar vrees niet mijn toekomstige medestudenten ze hebben gelukkig een andere manier gevonden om geld te winnen. Nu is daar het ‘Sociale leenstelsel’ in het leven geroepen. Vanaf 2014 krijgen nieuwe studenten geen basisbeurs meer, maar mogen we ‘’zeer voordelig” ook dát bedrag gaan lenen….alsof we naast de basisbeurs niet ook al moesten lenen. Tjah, het is crisis dus we kunnen er niet onderuit denk ik. Ze moeten iets vinden om geld te halen uit het hoger onderwijs. Terug naar belangrijke zaken: Wat houdt dit nieuwe stelsel nou eigenlijk in?
Het ‘Sociale Leenstelsel’ wordt in studiejaar 2014-2015 ingevoerd voor alle eerstejaars studenten. Die eerstejaars moeten dus alles gaan lenen. Start je in 2014 met studeren, dan zal je als thuiswonende jaarlijks een schuld van 1.147,32 euro opbouwen en als uitwonende een schuld van 3.194,76 euro. Over een studie van vier jaar gezien loopt de schuld voor thuiswonenden op tot 5000 euro en voor uitwonenden op tot 13.000 euro. Maar iedereen weet dat je in de meeste gevallen niet je studie doorkomt op slechts de basisbeurs en zéker niet als je uitwonend bent! Kortom: bovenstaande schuld zal in de meeste gevallen veel hoger uitkomen!
SP-kamerlid Jasper van Dijk ziet het somber in: ‘Een leenstelsel leidt tot een schuld van tenminste 13.000 euro. Jongeren zullen massaal afzien van een hogere opleiding.’ (Volkskrant.nl, 2012).
Een lichtpuntje is dat de 800 miljoen euro die dankzij dit stelsel wordt gewonnen terug zal worden gepompt in het onderwijs, zowel in het hoger onderwijs als in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs.
De schuld die je gedurende je studie hebt opgebouwd dankzij het nieuwe stelsel is onderhevig aan een laag rentetarief en je hoeft deze pas af te betalen als je werk hebt na je studie. Hoeveel je maandelijks zal moeten aflossen hangt af van je inkomen. Dit noemt men dan het sociale aspect van het stelsel.
De studentenbond LSVB meent dat het stelsel „slecht is voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en een dolk in de rug van Nederland kennisland” (NRC.nl, 2012).
Zowel VVD als PVDA hadden het leenstelsel in hun verkiezingsprogramma staan. De VVD hoopt dat we sneller zullen gaan studeren en is van mening dat wij meer over moeten hebben voor onze toekomst. De PVDA vond het niet eerlijk dat het belastinggeld van de groenteman in mijn studie werd geïnvesteerd.
Het standpunt van de VVD vind ik enigszins optimistisch en ietwat oneerlijk. Natuurlijk zijn er flierefluiters maar de meeste studenten werken zich de blaren en redden het dan nog niet binnen de drie of vier jaar die voor een bachelor staat. Bovendien steken we onwijs veel tijd en energie in het studeren. Tijd en energie die we ook kunnen besteden aan geld verdienen, in plaats van geld inleveren om slimmer te worden!
Het standpunt van de PVDA snap ik tot op zekere hoogte nog wel, het is inderdaad een gek idee dat onbekenden door heel Nederland geld inleveren zodat ik kan studeren. Aan de andere kant willen we toch allemaal Nederland kennisland behouden en de economie sterk houden? Daar zijn opgeleide mensen voor nodig, dus waarom zou ‘de Nederlander’ niet mee hoeven betalen aan mijn studie?
Wat vinden jullie van het nieuwe Leenstelsel?
Geef een reactie