Een tijdje geleden ging ik met vriendinnen naar Londen. Op de terugweg hadden we flink wat vertraging en besloten we een broodje te eten op het vliegveld. We zaten bij een leuk tentje en bestelden wat te drinken terwijl we de menukaart bekeken. Ik had best wel trek, tot ik de menukaart bekeek. 624, 435, 528, 286, 389 etc. De getallen vlogen ineens voorbij. Dit waren geen extreem hoge prijzen, nee, dit waren calorieën. Op deze menukaart stond bij ieder gerecht vermeld hoeveel calorieën erin zaten.
Ik was niet per se verbaasd over de hoeveelheden. Ik weet van bepaalde dingen nu eenmaal wel hoeveel er ongeveer in zit. Mijn vriendinnen zijn daarentegen behoorlijk verrast. Wauw, zitten er zoveel calorieën in een broodje? En als je er een sausje bij neemt komt er nog x bij? Eén vriendin besluit zelfs voor een ander broodje te kiezen dat net iets minder bevat, terwijl ze daar normaal gesproken nooit op let. Het vermelden van de voedingswaarden heeft dus direct effect.
Ik had nog nooit zoiets gezien tot ik recentelijk in de supermarkt langs de schappen met frisdrank liep. Ik zag daar, naast de prijzen van verschillende flessen met frisdrank, ook het aantal calorieën van bepaalde dranken vermeld staan. Mijn oog viel daarnaast ook op de zogenaamde Friswijzer. Online vond ik dat dit een initiatief is van Albert Heijn om de hoeveelheid suiker in producten te reduceren. De eerste vernieuwde producten bevatten al tien tot veertig procent minder suiker. De Friswijzer geeft informatie over de hoeveelheid suiker, wijze van zoeten en calorieën.
De Albert Heijn is niet de enige die aan de consument duidelijk zichtbaar maakt hoeveel calorieën een product bevat. Mars, bekend van producten als Snickers, M&M’s en Mars gaat vanaf volgend jaar snoepautomaten op middelbare scholen en MBO’s voorzien van zogenaamde gezondheidsstickers. Op deze stickers zal te zien zijn hoeveel calorieën een product uit de snoepautomaat bevat en hoeveel iemand gemiddeld moet fietsen om deze calorieën weer te verbranden. De directeur van Mars geeft aan dat producten uit een snoepautomaten prima passen in een normaal eetpatroon, mits deze met mate gegeten worden. Het is volgens hem daarom belangrijk om eerlijk te zijn naar jongeren toe.
Staatssecretaris Van Rijn geeft aan dat het van belang is om het aanbod op scholen te verbeteren zodat kinderen een breed scala aan keuze mogelijkheden hebben. Het Voedingscentrum lijkt zich voornamelijk aan te sluiten bij de staatssecretaris. Een gezondheidssticker zou volgens het Voedingscentrum namelijk niets opleveren omdat het aantal calorieën van een product al heel erg lang vermeld wordt op de verpakking van een product. Het zou belangrijker zijn om het aanbod aan te passen, zodat kinderen andere, gezondere keuzes kunnen maken.
Het is bekend dat het huidige beleid vooral gericht is op mensen met overgewicht. Voor hen kan het goed zijn om op een gezonde manier wat af te vallen en daarbij te letten op de hoeveelheid suiker die zij dagelijks binnenkrijgen. Als je een gezond gewicht hebt, dan hoef je in ieder geval niet af te vallen. Natuurlijk is het niet zo dat je dan maar onbeperkt suiker kunt eten. De feiten zijn nu eenmaal daar dat suiker niet het meest gezonde product is. Toch past het prima in een normaal eetpatroon als je er daarnaast ook voor zorgt dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt en gezond bent.
Heb je een eetstoornis, dan kan het best lastig zijn om ineens allemaal informatie te krijgen over de hoeveelheid suiker en calorieën in bepaalde producten. Het is informatie over dingen die je misschien helemaal niet wil weten of over zaken die je liever wil vergeten. Misschien krijg je hierdoor het gevoel dat al deze producten erg ongezond zijn en dat je alleen nog maar supergezond mag eten. Ook kan het voor verwarring zorgen. Wat mag je nu wel en wat mag je nu niet eten? Wat is eigenlijk normaal eten? Het kan ervoor zorgen dat je een lekker drankje ineens niet meer durft te drinken omdat het niet past volgens de Friswijzer of dat je die KinderBueno liever laat liggen als je eenmaal weet hoeveel je moet fietsen om ”het er weer af te krijgen” Niet erg helpend dus.
Hoewel ik me niet zo zeer laat leiden door al die getalletjes, merk ik wel dat het iets met me doet. Als ik bijvoorbeeld langs een schap loop en direct zie hoeveel calorieën er in een fles drinken zitten, vind ik dat vooral vervelend. Ik hoef dat niet direct te zien en als ik het wil weten, dan kan ik het eenvoudig opzoeken door even op de fles te kijken. Nu krijg je de informatie zonder dat je er zelf wel of niet voor kunt kiezen en dat is niet altijd even prettig.
Als ik nu nog een ernstige eetstoornis had gehad, dan had zoiets me zeker beïnvloed. Ik zou dan meer gaan letten op de voedingswaarden van producten en mijn keuzes hier ook door laten beïnvloeden. Ik denk dat ik ook behoorlijk gevoelig zou zijn voor bijvoorbeeld zo’n Friswijzer en er dan erg op zou letten of het drankje dat ik wilde kopen wel in het gele vakje zou passen. Worstel je nu zelf met een eetstoornis, dan snap ik dus goed dat het moeilijk is om al deze informatie over je heen te krijgen, of je het nu wil of niet.
Toch is het er en moet je het ermee doen, hoe simpel dat ook klinkt. Belangrijk is om je te realiseren dat deze informatie met name bedoeld is voor mensen die moeten afvallen. Voor hen is het belangrijk om een beetje te letten op wat zij allemaal binnenkrijgen en dan kan het handig zijn om zulke hulpmiddelen te hebben, zeker als je niet zoveel van eten weet. Heb je een eetstoornis, dan is het vooral belangrijk om je te focussen op het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten.
Je focussen op de voedingswaarden van bepaalde producten hoort daar niet bij. Om te voorkomen dat je in de supermarkt toch verleid wordt en je je hiermee bezig gaat houden, kun je van tevoren een boodschappenlijstje maken. Hierdoor ga je naar de supermarkt met een doel, namelijk het halen van specifieke producten, en hoef je verder niet te letten op wat er nog meer verkrijgbaar is. Ook kan het helpen om samen boodschappen te doen, hierdoor blijf je minder snel bij producten hangen.
Hoe vind jij het dat voedingswaarden zo duidelijk vermeld staan bij bepaalde producten?
Geef een reactie