Levenslang met dwang

Iedere dag moet je bepaalde onlogische dingen doen van jezelf. Je wordt door jezelf gedwongen om dit te doen, ookal hindert dit jouw leven enorm. Leven met een dwangstoornis, hoe is dat? Martine, Kimberley, Michiel, Michael, Kai, Marieke en Lisette hebben allemaal een dwangstoornis die zo overheersend is, dat zij geen normaal leven kunnen leiden. Vanaf maandag 28 april zijn deze zeven mannen en vrouwen te zien in het nieuwe RTL 5-programma ‘Levenslang Met Dwang?’, waarin zij de zware strijd aangaan met hun heftige stoornis.

Voormalig doktersassistente Martine (34) heeft dwangrituelen, waarbij zij alles negen keer moet doen. Zoals de vaatwasser in- en uitruimen en kledingstukken opvouwen. Ook heeft zij last van controledwang, waarbij alles recht moet liggen.

De 28-jarige Kimberly zit al acht jaar zonder werk omdat zij per dag minstens vijf uur bezig is met aankleden. Zo draagt zij meestal vijf laagjes kleding over elkaar, waarvan alle naadjes op elkaar moeten aansluiten.

Michiel van 35 heeft agressieve en seksuele dwanggedachten. Hij is bang om homo te zijn hoewel hij zich niet zo voelt. Zo heeft hij al geruime tijd een relatie met een vrouw.

Michael (25) kampt met een enorme dwang naar perfectionisme waardoor hij continue moet schoonmaken. Hij gaat ook absoluut geen water in vanwege angst voor besmetting door bacteriën. Daarbij gaat Michael pas het huis uit als hij er helemaal perfect uitziet en dat kan soms uren duren.

Kai is 26 jaar en officieel kok, maar kan door zijn dwang niet werken. Hij voert de hele dag rituelen uit, vanaf het moment dat hij opstaat tot hij naar bed gaat. Kai gooit al het eten wat hij klaarmaakt uiteindelijk weer weg, omdat het er niet perfect uitziet. Dat maakt het ook onmogelijk om zijn beroep nog uit te oefenen.

Marieke van 19 komt alleen uit huis om naar school te gaan, omdat ze thuis minder dwangrituelen hoeft uit te voeren. Zij heeft symmetriedwang en wat zij met links aanraakt, moet zij ook met rechts aanraken. Haar dwangrituelen kosten haar meer dan acht uur per dag.

De 18-jarige Lisette tenslotte heeft smetvrees. De voormalig topsportster gaat alles uit de weg wat in haar ogen vies is. Uit glazen drinken, handen van mensen en deurklinken aanraken is vrijwel ondenkbaar voor Lisette. Als zij bezoek heeft gehad, wordt haar huis direct opgeruimd en schoongemaakt.

Deze zeven deelnemers aan ‘Levenslang Met Dwang?’ reizen samen af naar Thailand om daar de strijd aan te gaan met hun dwangproblemen. Ver weg van huis en onder begeleiding van een team experts, waaronder prof. dr. Else de Haan (o.a. bijzonder hoogleraar cognitieve gedragstherapie aan de Universiteit van Amsterdam), hebben zij allemaal hun persoonlijke doel. Prof. dr. Else de Haan onderwerpt hen samen met drs. Ingeborg Visser (gedragstherapeut en gezondheidszorgpsycholoog), MSc Clarine Corstens (orthopedagoog, i.o. tot GZ psycholoog) en dr. Lidewij Wolters (orthopedagoog en onderzoeker in het AMC) aan een intensieve therapie om hun dwang te verminderen en hen weer een normaal leven te laten leiden.

‘Levenslang Met Dwang?’ gaat over mensen die ergens in hun leven ongewild slachtoffer zijn geworden van hun eigen dwangmatigheden. Zij zien zelf ook in dat het heftig en onbegrijpelijk is wat zij doen en willen er maar al te graag van worden verlost. Naast de hoogte- en dieptepunten die zij meemaken, nemen zij stuk voor stuk een flinke dosis humor en zelfspot mee op reis. Eén ding is daarbij zeker: zij treden uit hun comfort zone en maken allemaal grote stappen op weg naar een leven met minder dwang.

Vanaf maandag 28 april tussen 21.30 en 22.30 uur.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Levenslang met dwang”

  1. ik ben op zich wel benieuwd. tijdens mijn laatste opname was er ook een hele aardige jongen met een dwangstoornis. het was wel heftig om te zien hoe erg hem dat belemmerde met alles…

    1. Ik ben Colin ik ben 9 jaar en ik heb een teldwang. Ik moet stoeptegels bijvoorbeeld 9 tot 10 keer aanraken. Mijn leven voelt als hel. Ik zit erg egt mee. Dit is heel moeilijk om te vertellen 🙁 Kunt u mij helpen?

  2. Lijkt me een interessante en toch ook wel confronterende serie

  3. Ben heel benieuwd!!! Heb zelf heel lang een dwangstoornis gehad en ben er voor het grootste deel vanaf. Wou dat dit programma er eerder was geweest, want voelde me in die tijd heel alleen en onbegrepen.

  4. lijkt me echt heftig om een dwangstoornis te hebben! Ik vind soms het dwanghandelen wat ik heb al heel vervelend (wat mij misschien hooguit 3 of 4 uur per dag kost in totaal, door allerlei rituelen en volgordes), maar 8 uur per dag en gewoon ook echt je baan ervoor moeten opgeven enzo lijkt me echt verschrikkelijk…

  5. Ik ga zeker kijken want mijn beste vriendinnetje Kimberley zit er in!

  6. lijkt me een interessant programma..ik ga het iniedergeval opnemen of terug kijken

  7. Ik ga zeker proberen te kijken!

  8. heel interessant,
    alleen jammer dat de youtube filmpjes privé zijn en dus niet zichtbaar..?

  9. Interessant. Ik kijk ‘t nu.

  10. pff.. best confronterend. Was bijna vergeten dat ik daar ook nog last van had. Zit nu thuis met weinig confrontaties en prikkels dus heb er nu minder last van. Maar zodra ik meer moet doen dan nemen de dwanghandelingen ook weer toe.
    En veel dingen zijn automatisme geworden… en nu denk ik weer.. oh ja shit, dat doe ik eigenlijk ook. ‘: )

  11. Was interessant om eens te zien. Maar denk niet dat ik het nog een keer ga kijken, want mijn dwangen werden die avond weer ff 100x erger ofzo. Dus dat was niet relaxed…

  12. Vind het super knap dat ze/de deelnemers de moeilijke uitdaging aangaan. Het is namelijk niet niks! Ik dacht zelf ook van ‘owhja, dat deed (!!!) ik ook’ herkenning dus. Heb zelf therapie gehad wat het heeft doen afnemen.
    Het programma deed mij wel wat ‘pijn’ zeg maar, want het haalde herinneringen boven. Gelukkig leef ik in het nu 🙂

    Goed om te zien dat Jan Kooijman 🙂 zich er in is gaan verdiepen!
    Ik betrap mezelf erop dat ik het vooroordeel heb dat hij ‘zulke mensen’ dom, idioot etc. vindt met mij daarbij.
    Respect hebben voorelkaar/mensen in hun waarde laten, zijn de denk ik het belangrijkst.

    Ga zeker weer kijken!

  13. @Star*: Herkenbaar!

  14. ik had het gekeken vorige week, het is super interessant!

  15. Dit heeft mijn moeder. 🙁

  16. Wat ben ik blij dat dit programma is gemaakt. Zo’n 23 jaar geleden heb ik ook een aantal obsessieve periodes gehad waarbij ik dwanggedachten had dat ik lesbisch was, maar ook dat ik schizofreen was/werd en ook obsessieve sexuele verschrikkelijke gedachten. Waarbij je dan bang bent dat, omdat jij het denkt, je dit dus wilt. Gelukkig ben ik hier vanaf geraakt. Door therapie en door te weten dat je niet alles moet geloven wat je denkt. Het zijn obsessies, dit zijn je hersenen/ criticus die met je aan de haal gaat. Ik ben blij nu eindelijk het eens bij een ander te herkennen, maar wens het niemand toe. Het is 24/7 hel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *