Iedere dag moet je bepaalde onlogische dingen doen van jezelf. Je wordt door jezelf gedwongen om dit te doen, ookal hindert dit jouw leven enorm. Leven met een dwangstoornis, hoe is dat? Martine, Kimberley, Michiel, Michael, Kai, Marieke en Lisette hebben allemaal een dwangstoornis die zo overheersend is, dat zij geen normaal leven kunnen leiden. Vanaf maandag 28 april zijn deze zeven mannen en vrouwen te zien in het nieuwe RTL 5-programma ‘Levenslang Met Dwang?’, waarin zij de zware strijd aangaan met hun heftige stoornis.
Voormalig doktersassistente Martine (34) heeft dwangrituelen, waarbij zij alles negen keer moet doen. Zoals de vaatwasser in- en uitruimen en kledingstukken opvouwen. Ook heeft zij last van controledwang, waarbij alles recht moet liggen.
De 28-jarige Kimberly zit al acht jaar zonder werk omdat zij per dag minstens vijf uur bezig is met aankleden. Zo draagt zij meestal vijf laagjes kleding over elkaar, waarvan alle naadjes op elkaar moeten aansluiten.
Michiel van 35 heeft agressieve en seksuele dwanggedachten. Hij is bang om homo te zijn hoewel hij zich niet zo voelt. Zo heeft hij al geruime tijd een relatie met een vrouw.
Michael (25) kampt met een enorme dwang naar perfectionisme waardoor hij continue moet schoonmaken. Hij gaat ook absoluut geen water in vanwege angst voor besmetting door bacteriën. Daarbij gaat Michael pas het huis uit als hij er helemaal perfect uitziet en dat kan soms uren duren.
Kai is 26 jaar en officieel kok, maar kan door zijn dwang niet werken. Hij voert de hele dag rituelen uit, vanaf het moment dat hij opstaat tot hij naar bed gaat. Kai gooit al het eten wat hij klaarmaakt uiteindelijk weer weg, omdat het er niet perfect uitziet. Dat maakt het ook onmogelijk om zijn beroep nog uit te oefenen.
Marieke van 19 komt alleen uit huis om naar school te gaan, omdat ze thuis minder dwangrituelen hoeft uit te voeren. Zij heeft symmetriedwang en wat zij met links aanraakt, moet zij ook met rechts aanraken. Haar dwangrituelen kosten haar meer dan acht uur per dag.
De 18-jarige Lisette tenslotte heeft smetvrees. De voormalig topsportster gaat alles uit de weg wat in haar ogen vies is. Uit glazen drinken, handen van mensen en deurklinken aanraken is vrijwel ondenkbaar voor Lisette. Als zij bezoek heeft gehad, wordt haar huis direct opgeruimd en schoongemaakt.
Deze zeven deelnemers aan ‘Levenslang Met Dwang?’ reizen samen af naar Thailand om daar de strijd aan te gaan met hun dwangproblemen. Ver weg van huis en onder begeleiding van een team experts, waaronder prof. dr. Else de Haan (o.a. bijzonder hoogleraar cognitieve gedragstherapie aan de Universiteit van Amsterdam), hebben zij allemaal hun persoonlijke doel. Prof. dr. Else de Haan onderwerpt hen samen met drs. Ingeborg Visser (gedragstherapeut en gezondheidszorgpsycholoog), MSc Clarine Corstens (orthopedagoog, i.o. tot GZ psycholoog) en dr. Lidewij Wolters (orthopedagoog en onderzoeker in het AMC) aan een intensieve therapie om hun dwang te verminderen en hen weer een normaal leven te laten leiden.
‘Levenslang Met Dwang?’ gaat over mensen die ergens in hun leven ongewild slachtoffer zijn geworden van hun eigen dwangmatigheden. Zij zien zelf ook in dat het heftig en onbegrijpelijk is wat zij doen en willen er maar al te graag van worden verlost. Naast de hoogte- en dieptepunten die zij meemaken, nemen zij stuk voor stuk een flinke dosis humor en zelfspot mee op reis. Eén ding is daarbij zeker: zij treden uit hun comfort zone en maken allemaal grote stappen op weg naar een leven met minder dwang.
Vanaf maandag 28 april tussen 21.30 en 22.30 uur.
Geef een reactie