Lezen voor een beter zelfbeeld

Ik ben geen boekenwurm, maar een boek op zijn tijd kan ik heel erg waarderen. Steeds meer, sinds ik volwassen ben. Het doet met goed om lekker weg te duiken in een goed verhaal of iets te lezen dat me inspireert. Ook als je last hebt van depressie, onzekerheid, stemmingswisselingen of stress, kan lezen extra goed zijn om te doen. Lezen heeft namelijk invloed op veel meer dan we denken, zelfs op je zelfbeeld, ontspanning, inlevingsvermogen, creativiteit en zelfvertrouwen.

Het maakt niet uit wat jij graag leest. Jarenlang las ik enkel tijdschriften, zoals Viva, Flow en Psychologie Magazine, maar nooit een boek. Inmiddels heb ik al heel wat boeken gelezen in de laatste jaren. Ik vind er nu wat meer rust voor en gun het mezelf meer, denk ik. We lezen eigenlijk onbewust de hele dag door. Facebookberichten, post, e-mailtjes, Watsappjes en ga zo maar door. Toch is ook het lezen van een verhaal, uitgebreid artikel, blog of een boek heel goed om regelmatig, bewust te doen. Het levert je heel wat op.

♥ Stress verminderen
Hoe gestresst je ook bent en waar die stress ook vandaan komt, het daalt aanzienlijk wanneer je je stort op een verhaal in een boek. Een goed geschreven artikel of boek kan je in je hoofd ergens anders mee naartoe nemen. Het haalt je even uit het moment waarin je zit. Een serieus artikel kan je echter soms ook juist confronteren met het nu. Wil je echt relaxen, dan is een boek met een interessant, spannend of mooi verhaal iets wat jou daar echt bij kan helpen.

♥ Zelfvertrouwen en zekerheid
Doordat je vocabulaire door lezen wordt vergroot, je meer kennis vergaart en je wat ontspanning vindt, kan lezen grote invloed hebben op jouw zelfvertrouwen. Je kunt op een ontspannen manier, tijdens je vakantie of op een rustige avond, werken aan persoonlijke ontwikkeling. Hoe meer je leert en weet, hoe zekerder je wordt van jezelf. Je kunt meepraten over verschillende onderwerpen, hebt keuze uit meer woorden en kunt je kennis delen. Ook al is het maar een klein beetje, lezen kan zeker bijdragen aan meer zelfvertrouwen.

♥ Inleven en reflecteren
Wanneer je je kunt inleven in anderen, kun je veel leren over het leven, maar ook over jezelf. Als je een boek leest over iemand die allerlei dingen meemaakt, leer je zelf ook wat dit met een persoon kan doen of zet het je aan het denken over hoe jij dit zou doen. Lezen geeft je daarmee de mogelijkheid om te reflecteren of juist dingen te leren die jij zelf nog niet hebt geleerd uit het leven. Dit kan je helpen in vriendschappen, op je werk of wanneer jij zelf iets meemaakt.

♥ Situaties analyseren en begrijpen
Van spannende verhalen met verrassende eindes, leer je kritisch nadenken en analyseren. Dit kun je ook leren toepassen in situaties in je eigen leven. Bijvoorbeeld als je ergens een onrustig gevoel bij hebt. Je kunt nagaan hoe de situatie er nu eigenlijk echt uitziet, kritische vragen stellen of beter begrijpen wat er aan de hand is.

♥ Concentratie en aandacht
We zijn in het dagelijks leven gewend om alles tegelijk te doen. Multitasken is iets wat aangemoedigd wordt, terwijl sinds een tijdje monotasken weer helemaal terugkomt. Je focussen op één ding tegelijk is heel waardevol. Een spanningsboog die langer is dan 5 minuten is erg handigs op school of tijdens je werk, maar toch vinden we dat soms lastig. Lezen kan je daarbij helpen. Als je een boek leest en gepakt wordt door het verhaal, zit je er echt in. Je hebt geen besef van tijd of plaats, maar enkel oog voor het verhaal. Als je niet gewend bent om te lezen, zal dit in het begin slechts kort duren, maar hoe meer je leest, hoe langer je je zult kunnen concentreren op je boek. Dit heeft ook effect op je concentratie in het dagelijks leven, je werk of op school. Mooi meegenomen dus als je regelmatig leest.

♥ Rust en zelfhulp
Als je boeken leest die je inzicht geven of ontspanning, kan dit je heel veel rust opleveren. Vaak is de drempel in drukke tijden erg hoog, om rustig te gaan zitten lezen. Toch is het goed hier bewust voor te kiezen. Het lezen van een boek met inspirerende teksten, spirituele diepgang of een emotioneel, maar mooi verhaal kan je helpen ontspannen en echt tot rust brengen. Juist omdat het je mooie boodschappen meegeeft om over na te denken. Ook zelf-hulp boeken vallen hieronder. Ze geven je net wat meer houvast en zekerheid of tools in handen om aan jezelf te werken.

♥ Afleiding en troost
Wanneer je maar wilt, kun je afleiding vinden of bewust opzoeken in een boek of tijdschrift. Het kan je even afleiden of op andere gedachten brengen. Heb je het moeilijk of heb je net een potje gehuild? Dan kan het goed zijn om daarna even fijn in een boek te duiken. Dit kan een troostende werking hebben op je gevoel en gedachten. Je kunt weer even rustig ademhalen en rust vinden. Even wat anders, om pauze te hebben en weer met een frisse blik daarna verder te gaan.

♥ Beter over je gevoel leren praten
Schrijven en praten kunnen makkelijker worden als je veel leest. Je woordenschat wordt groter, je kent meer situaties of verhalen waarin andere mensen dingen omschreven en je bent beter in zinsopbouw. Lezen heeft dan ook invloed op hoe jij dingen onder woorden brengt.

♥ Je gedachtes begrijpen 
Dit staat in het verlengde van een aantal andere voordelen van lezen, die je hierboven al hebt kunnen lezen. Toch wil ik deze nog even noemen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat lezen invloed heeft op je cognitieve ontwikkeling. Veel lezen kan de kans op dementie of Alzheimer zelfs verkleinen. Het verbetert je geheugen. Je onthoudt namelijk van alles uit zo’n boek. Hoe het huis eruit ziet, wie welke rollen spelen, wat het verleden van die mensen is en wat ze allemaal meemaken. Dit zorgt voor stimulering van bepaalde hersendelen die ervoor zorgen dat je cognitief sterker wordt.

Boek

♥ Fantasie en creativiteit
Je fantasie wordt ook geprikkeld door het lezen van een verhaal. Je ziet in je hoofd vaak van alles voor je. Hoe die persoon eruit ziet, wat ze aan heeft, waar ze woont en wie ze ontmoet. In je hoofd creëer je een heel beeld. Fantasie geeft je een bepaalde vrijheid en creativiteit. Creativiteit die niet alleen belangrijk is bij kunst, maar ook om allerlei situaties in je dagelijks leven op te kunnen leren lossen.

♥ Inspiratie en motivatie
Mij levert lezen vooral heel veel inspiratie op. Ik lees regelmatig in Flow, Psychologie magazine en lees boeken over zelfontwikkeling, zoals de boeken van Eckhart Tole, Brené Brown of ik lees een kookboek uit. Ik word dan getriggerd om zelf ook aan de slag te gaan. Met bepaalde normen en waarden, bepaalde principes, dromen of doelen. Boeken kunnen mij veel leren, waardoor ik me zekerder voel of net wat meer levenslust krijg omdat ik wat wil gaan doen met de inspiratie die ik heb opgedaan. En dat kan dan gaan over onderwerpen zoals tuinieren, vriendschappen tot aan mild zijn voor mezelf of sociale situaties.

Een paar korte tips: 
De kracht van Kwetsbaarheid, De moed van Imperfectie en Sterker dan Ooit van Brene Brown, Op de Tweesprong van Moeten en Willen, van Elle Luna, Paaz en UP van Myrthe van der Meer. Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen, Ach, Moedertje van Hugo Borst, iep! van Joke van Leeuwen, Ikigai van Francesc Miralles, Hygge van Meik Wikking en OmDenken van Berthold Gunster.

Hou jij van lezen, dan ben ik benieuwd wat dit voor jou aan voordelen met zich meebrengt. Wat levert het jou op? Welke boeken lees je graag en heb je nog leuke tips? Deel ze gerust hieronder, heb ik meteen wat te lezen tijdens mijn verlof!

(Mag ontspannend zijn, dus gewoon een Roman of juist een interessant, inspirerend boek over persoonlijke ontwikkeling)

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

17 reacties op “Lezen voor een beter zelfbeeld”

  1. Welke boeken hebben jou/jullie geholpen? Daar ben ik reuze benieuwd naar.

  2. Ik lees graag ,maar er zijn soms lange periodes dat ik er niet toe kom.
    Jammer vind ik dat.
    Ik word soms zo moe van zelf hulp boeken ! Wie kent er zulke die echt goed zijn en hielpen?

  3. Veel negentiende eeuwse auteurs o.a:
    Emily Bronte _ De woeste hoogte
    Charlotte Bronte_ Jane Eyre
    _ Vilette
    En nog veel meer van de gezusters Bronte.
    Jane Austin heeft ook mooie boeken geschreven.
    Charles Dickens _ David Copperfield
    Ach er zijn zoveel mooie boeken, ook van deze tijd:
    Isabelle Allende_ Paula
    _ het huis met de geesten

  4. Reisverhalen van Paul Theroux, de vader van Louis Theroux, zijn ook best mooi en interessant.
    Soms zijn kinderboeken ook heel fijn om te lezen o.a Thea Beckman_ kinderen van moeder aarde.
    Astrid Lindgen _ de gebroeders Leeuwenhart
    Stripboeken van Suske en Wiske zijn ( vond ik vroeger zo lekker wegdromen!) heerlijk om te ontspannen!

  5. Oh ja en niet te vergeten alle boeken van Harrie Potter, erg leuk!

  6. Alle boeken die ik heb genoemd, vooral bovenaan, zijn boeken die je best wel aan het denken zetten en ook wel psychologische romans genoemd mogen worden

  7. Lezen is i.d.d de moeite waard, probeer er de rust voor te vinden dan kan het heel ontspannen zijn!

  8. Het boek “Je bent wat je doet” van Roos Vonk is echt een aanrader. Het laat je heel goed inzien dat we ons vaak “denken” aan verandering, maar het doen wat achterblijft. Bijvoorbeeld als je heel gemotiveerd bent om te stoppen met roken en je het in je hoofd ook wel wil/klaar voor bent, maar dat het dan ook “doen” er weer niet van komt. Ook geeft ze tips hoe je dingen wél kan gaan doen, in plaats van alleen te denken dat je “morgen weer nomaal gaat eten” of “morgen weer gezellig gaat doen met vriendinnen” etc. Ook geeft het een heel goed beeld weer van hoe het denken van mensen in elkaar steekt. Misschien klinkt het allemaal een beetje vaag, maar geloof me. Het is echt een goed boek, waar je veel aan kan hebben.

    1. Roos Vonk schrijft inderdaad heel treffend en boeiend!!

  9. het boek FUCK IT is echt leuk! heel makkelijk en net grappig goenoeg om te lezen maar toch serieus over na te denken. Geeft je weer ff een ander perspectief en leest lekker weg. 🙂

  10. Oh en ook alles van Arthur Japin! echt die man maakt kunst van woorden…

  11. Ik vind boeken van uitgeverij Boom altijd wel inspirerend en duidelijk, makkelijk leesbaar.
    Ik heb nu een aantal boeken over positieve psychologie. Dat vind ik ook echt bij jou passen Nouska. Volgens mij ben jij er al heel goed in.
    Het zijn: ‘Voluit leven’ ‘Dit is jouw leven’ en ‘Compassie als sleutel tot geluk’ van Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen
    Verder vind ik studieboeken ook vaak leuk om te lezen. Gewone romans lees ik bijna nooit omdat ik vaak zo in een verhaal gezogen word dat ik zelf een beetje verdwijn. Kan me er dan moeilijk van losmaken en dat is dan verre van ontspannend. Dus geef mij maar iets inspirerends.
    O ja, waar ik tijdens en na m’n zwangerschap veel aan gehad heb zijn de boeken ‘Veilig Zwanger’, ‘Veilig bevallen’ en zeker ook ‘Veilig door de kraamtijd’
    Ik vond het fijn om me te verdiepen in wat me te wachten stond en het heeft me zeker geholpen. Ik vond het ook fijn om de ervaringen van anderen te lezen erin.

  12. Javier Marías vind ik een erg goede schrijver! En Jorge Bucay heb ik net ‘ontdekt’ in de bieb; het voelt als een klein cadeautje om auteurs te ontdekken die fijn weglezen. De laatste jaren heb ik concentratie-/motivatieproblemen door zowel eetstoornis als ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Jouw blog geeft me vertrouwen dat ik het lezen weer kan opbouwen:)

  13. ik heb veel boeken van carrie slee, en ik ben nu timboektoe aan het lezen, ik heb dan alle delen bij elkaar en die vind ik erg leuk, dat is echt een aanrader! ik heb ook boeken van spangas , en ademnood van marion van de coolwijk dat vind ik een intressant boek en ook boeken over anorexia, zo nu heb je genoeg keus nouska

  14. – Sabine Peeters – Lief voor mijn lijf
    – Ruben Mersch – Oogklepdenken (over waarom we denkfouten maken)
    – Sophia Dembling – De kracht van stille mensen (beetje genre Brene Brown)
    – De boeken (romans) van Griet Op de Beeck; dat zijn echt pareltjes! Ze kan op zo’n manier schrijven dat het tegelijk droevig en mooi is. Heel rakend.
    – Dave Eggers – De cirkel (Roman maar met een boodschap achter ivm gevaren van online privacy)
    – Cindy De Wilde – Binge eating. Wanneer eten je leven beheerst. (Misschien ben je liever niet met eetstoornissen bezig tijdens je verlof, maar dit is echt een goed boek dat niet het cliché-eetstoornisverhaal brengt.)

  15. Wat ik zelf in een adem uitlas was: “haar naam was Sarah” door Titania de Rosnay. (Ik hoop dat ik de naam van de schrijfster goed spel) Dit is gewoon zo mooi/intrigerend geschreven dat je wordt meegesleept in het verhaal.

    Verder heb ik inmiddels het blad “Vriendin” ontdekt. En k ben er fan van geworden! Een leuk blad met leuke blogs, tips en weetjes!

  16. Ik heb een hekel aan die bullshit-psychische hulpboeken. Liever een mooie roman, bijvoorbeeld Contrapunt van Anna Enquist of Knielen op een bed violen van Jan Siebelink!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *