Lichttherapie

Nu de zomer er weer aan komt, het langer licht is buiten en er weer zonnige dagen tussen zitten, merk je het heel duidelijk: we hebben licht nodig. Licht is erg belangrijk voor je lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid. Als je te weinig licht binnenkrijgt, kan je bioritme ontregeld raken. Hierdoor kunnen slaapproblemen ontstaan, kun je last krijgen van vermoeidheid, gebrek aan energie of de befaamde winterdip.

We hebben allemaal een biologische klok, die zorgt voor een slaap- & waakritme en allerlei lichamelijke processen, zoals hormoonregulatie, lichaamstemperatuur en orgaanfuncties. Licht heeft hier veel invloed op je bioritme. ‘s Avonds bijvoorbeeld, als er weinig daglicht is, maakt het lichaam automatisch melatonine aan, waardoor je slaperig wordt. Als de zon opkomt, de volgende morgen, wordt de aanmaak van melatonine weer gestopt.

Een belangrijk gevolg van gebrek aan licht is seasonal affective disorder (SAD), oftewel een winterdepressie. Ook veel mensen met een eetstoornis zijn gevoelig voor SAD en ervaren in de winter meer last van eetstoornis- gerelateerde problemen.

Bij lichttherapie word je blootgesteld aan een intensieve hoeveelheid licht via zogenaamde LED lampen. Het licht komt binnen via de ogen en komt vervolgens bij het deel van de hersenen waar de biologische klok zich bevindt. Hoe lang en hoe vaak je onder een lamp moet zitten, hangt af van de klacht. De therapie kan plaatsvinden in een therapiesetting, maar de lampen zijn ook verkrijgbaar voor thuisgebruik.

Bijna alle psychiatrische poliklinieken en ggz-instellingen bieden lichttherapie aan. Een kuur kan worden voorgeschreven door de huisarts. Na een behandeling kun je voor zelfzorg terecht bij de apotheek, (online) medische speciaalzaak of thuiszorgwinkel. Diverse zorgverzekeraars vergoeden de lichtlampen wanneer er sprake is van klinisch vastgestelde problematiek.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met anorexia en boulimia, die gevoelig zijn voor seizoenswisselingen, baat kunnen hebben bij lichttherapie. Het structureel toedienen van een bepaalde hoeveelheid licht werkt herstellend op het bioritme en heeft daarmee een positieve invloed op stemming, slaap en eetgedrag.

Vrouwen met anorexia en boulimia kregen minder last van depressieve gevoelens wanneer ze, naast cognitieve gedragstherapie, ook lichttherapie kregen. Veel vrouwen met boulimia hebben in de wintermaanden meer last van eetbuien. Door lichttherapie was er een vermindering in eetbuien zichtbaar.

Ben jij gevoelig voor gebrek aan licht?

Bronnen: www.lichttherapie.nu en www.goodlite.nl

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

6 reacties op “Lichttherapie”

  1. jaa, in de winter ben ik sneller depressief..

  2. goed dat jullie hier er een artikel over geplaatst hebben. Maar kan het nu de hoofdoorzaak wegnemen van een eetstoornis dmv licht dat vraag ik me echt af?

  3. ja ik ben heel gevoelig voor licht. In de winter kan ik me echt heel down, moe en doelloos voelen.

  4. Ik weet niet of ik heel gevoelig ben voor licht. Wel heb ik al 2 jaar erge slaapproblemen (eerst heel veel slapen en daarna kon ik helemaal niet meer slapen) Dus nu krijg ik lichttherapie om mijn melatonine aanmaak terug te schuiven..

  5. Ik merk het heel erg. Mijn stemming is gelijk stukken beter als het mooi weer is.

  6. Ik ben in de winter altijd meer depressief, maar ik had geen idee dat er ook echt een naam voor was, dus ik lachtte mezelf net eventjes uit daarvoor. Geen idee waarom. Maar dit maakt zo veel duidelijk….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *