Ben je altijd bezig met een ander het naar de zin te maken? Atent zijn met kaartjes, bedankjes, smsjes, iemand succes wensen voor een spannende gebeurtenis, klaar staan voor je vriendin die ruzie heeft met haar vriend, een boodschapje voor de buurvrouw omdat ze zich niet lekker voelt, allemaal heel normaal toch?
Voor jou misschien heel normaal. Je doet die dingen met liefde om die mensen te laten merken dat ze belangrijk voor je zijn, je begaan bent met hun situatie, want daar ben je toch vrienden voor? Maar als je na al die goede daden nou niets meer over hebt voor jezelf? Een beetje lief zijn, aandacht, waardering, en zorg die je zelf net zo goed kunt gebruiken?
Juist de mensen die veel geven en altijd klaar staan voor een ander, hopen dit ook weer van hun omgeving te ontvangen. Maar wat als dat uit blijft? Het sollicitatiegesprek waar je al 2 nachten wakker van ligt is een moment dat je graag even een berichtje van je vriendin wilt ontvangen om je succes te wensen of een belletje zou krijgen van je moeder om te zeggen dat ze voor je duimt. ###
Maar niks…
En die stilte doet pijn.
We zijn keien in het goed doen voor een ander, maar ook keien in keer op keer de teleurstelling te incasseren. Omdat je iets terug verwacht, of minstens hoopt dat een ander net zo begaan is met jouw leven als jij met dat van hen. En misschien trek je je dat wel persoonlijk aan. Je trekt de conlusie dat het vast aan jou ligt. ”Ik ben niet goed genoeg of niet belangrijk genoeg. Wat heb ik verkeerd gedaan?”
Als je nu eens een beetje liefde bewaard voor jezelf, in plaats van alles weg te geven aan mensen die je keer op keer teleurstellen, misschien dan heb je de eetstoornis minder nodig, om al die teleurstellingen te kunnen incasseren. Liefde opbrengen voor jezelf heeft ook veel te maken met zelfcompassie. Hierover kun je meer lezen in het blog over Zelfhaat. Zelfcompassie houdt in dat je met jezelf omgaat zoals je met je beste vriendin om zou gaan.
Soms ga je misschien door met zorgen voor anderen, terwijl je eigenlijk doodop bent of zelf aandacht nodig hebt. Door alsmaar bezig te zijn met anderen, zien anderen niet meer dat jij ook zorg nodig hebt. Soms is je omgeving zo gewend dat jij geen zorg ontvangt, maar alleen zorg geeft, dat zij onbewust vergeten er aan te denken dat jij ook een smsje nodig hebt. Geef daarom gerust aan dat je ergens moeite mee hebt of graag een sms zou ontvangen omdat je morgen een moeilijk gesprek hebt.
Goede eigenschappen zijn mooi en waardevol voor jezelf en je omgeving. Maar vaak zijn die talenten ook je valkuilen. Liefde geven is mooi, maar je verdient het zelf net zo goed!
Zorg jij nog een beetje voor jezelf?
Door Maureen
Geef een reactie