I truly trusted you
you and your little lies
you and your ongoing cries
I trusted all of your words
you took a piece of my life
truth caught me with a sharp knife
and it damn hurts
You and your golden sword
someone I would do anything for
to help & comfort
but you always needed more
You did anything for my attention
wrote your own big fairytale
And stupid me, I believed
red and answered all your pathetic mail
I lost a large piece of my small trust
from now on you don’t matter
Not one true word of sorry
not one honest letter
You were one big mistake
now I know
You’re even more than FAKE
Liegen doet iedereen wel eens, het hoort eigenlijk bij de mens. Maar lieg je voor jezelf of voor een ander? Een leugentje om bestwil wordt vaak gebruikt. Je kunt dit doen om een ander pijn of verdriet te besparen. Bijvoorbeeld als een vriendin je vraagt
wat je van haar trui vindt en je vindt ‘m echt niet leuk. Zeg je dan dat je de trui niet leuk vindt of zeg je dat je ‘m leuk vindt uit angst om haar te kwetsen? Liegen is trouwens erg vermoeiend. Wist je dat liegen jouw hersenen 30% meer inspanning kost als gewoon de waarheid vertellen?
Liegen komt heel veel voor. Maar het verschil zit in de reden tot liegen. Ben je bang voor straf of wil je een ander niet kwetsen? Een leugen is niet schadelijk zolang je zelf het verschil weet tussen een leugen en werkelijkheid en zolang je omgeving er geen hinder aan ondervindt.
Je kunt ook leugen vertellen vanwege privacy. Gaat het een ander eigenlijk wel aan wat jij echt denkt? Gaat het een ander aan wat je doet? Moet je je continue verantwoorden naar een ander? Nee, natuurlijk niet. Maar gaat liegen dan te ver en zo ja wanneer gaat liegen te ver?
Op goedgevoel.be vonden we een bizar feitje: onderzoek onder 1.629 dames toont aan dat 38 procent liegt om het eigen zelfvertrouwen op te krikken. 1 op 10 dames geeft toe moedwillig een outfit van een ander te saboteren: een drankje te morsen of het kledingstuk echt beschadigen, zijn enkele manieren. 1 op 5 geeft aan ook haar vriendin niet over een kleding-FAIL te vertellen. Een rits die nog open staat of een shirt dat na een wc-bezoek niet netjes werd weggestoken, worden smalend bekeken.
Het verschil tussen jokken en liegen
Er is een verschil tussen jokken en liegen. Bij jongere kinderen spreken we (over het algemeen) over jokken. Die zijn namelijk nog niet in staat om de waarheid bewust te verdraaien. Een jong kind kan nog niet objectief naar de waarheid kijken. Pas als een kind kan beseffen dat wat hij/zij zegt niet de waarheid is en de waarheid bewust verdraait noem je het liegen. Zo’n 15 % van alle kinderen liegt wel eens met opzet, waarbij we zien dat jongens wat vaker liegen (15- 20%) dan meisjes (10- 15%).
Schadelijk liegen
Maar wanneer spreken we nou van schadelijk liegen?
Er zitten verschillende redenen achter een leugen. Het kan een leugen zijn:
– Uit angst voor de waarheid
– Uit angst voor reacties.
– Leugentjes om bestwil
– Leugentjes omdat je niet durft te vertellen hoe het echt met je gaat
– Leugens om interessanter over te komen
– Leugens om anderen dingen voor je te laten doen
– Leugens om aandacht te krijgen
– Leugens om privacy
– Leugens omdat je bang bent anders verlaten te worden
Weet je nog meer redenen om te liegen?
Liegen in schadelijk wanneer je er niet meer mee kan stoppen én wanneer je er het vertrouwen van anderen mee schaadt. Dan gaat liegen te ver en spreekt men niet meer over een “leugentje om bestwil of een te begrijpen leugentje”
Er komt dus een moment waarin je hierin door kan slaan. Leugens zijn soms zo makkelijk. Waarom niet snel een leugentje verzinnen in plaats van maar blijven uitleggen terwijl niemand het zal begrijpen. Maar waar de één het bij één leugen kan laten, kan de ander het niet. Soms slaat de leugenaar door en moet hij/zij een leugen opvangen door een andere leugen. Een pathologische leugenaar niet meer ophouden met liegen.
Een pathologische leugenaar heeft continue een drang om te liegen. Wanneer de omgeving er ook last van heeft spreken we van een pathologisch of ziekelijk gedrag. En dit is natuurlijk vaak het geval. In het begin is het moeilijk om door een leugen heen te prikken. Maar op een gegeven moment komen de verdenkingen toch wel naar boven. Wanneer het zover komt dat de leugenaar ermee geconfronteerd wordt dan zal de leugenaar zich blijven verdedigingen door middel van leugens. De leugen hangt ook af van de band die je met diegene hebt. Hoe beter je band, hoe bedreigender een leugen kan zijn. Maar toch zijn er mensen die leugens blijven vertellen. Die mensen hebben iets te verbergen of zijn zo bang voor de werkelijkheid dat ze er niks aan kunnen doen dat ze liegen. Ze maken hun leefwereld mooier door dingen te verzinnen.
Het gaat dan verder dan een leugen om bestwil en kan ernstige gevolgen hebben. Wanneer iemand continue blijft liegen kan dit de band tussen de leugenaar en de omgeving schaden. De leugenaar is zich wel bewust van de leugens, maar kan er niet altijd wat aan doen.
De hersenen van pathologisch leugenaars schijnen anders te zijn dan van mensen die niet liegen. Uit onderzoek is gebleken dat het verschil ligt in de prefrontale kwab van de mens. Dit gedeelte heeft invloed op het nemen van beslissingen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing.
Maar wat nou als je zelf niet meer eens het verschil ziet tussen leugen en werkelijkheid? Wat nou als je denkt dat wat je zegt ook daadwerkelijk zo is, terwijl dit niet zo is? Een pathologische leugenaar kan nog verder doorslaan in iets wat pseudologica fantastica of confabulatie heet. Hierbij heeft de leugenaar niet door dat de leugens ook echt leugens zijn. De leugenaar gelooft ook echt in de leugens en ziet dat als de werkelijkheid.
Psychische aandoeningen
Pathologisch liegen wordt door vele al gezien door een psychische stoornis maar het kan ook een symptoom zijn van verschillende andere psychische aandoeningen. Hierbij kan je denken aan gedragsstoornis of een persoonlijkheidsstoornis. Een voorbeeld van persoonlijkheidsstoornis waarin dit voor kan komen is borderline. Hoe komt dit dan tot liegen? Het ligt meer in het aspect van antisociaal gedrag. Iemand voelt zich bedreigt wat leidt tot antisociaal gedrag, waaronder liegen.
Liegen en eetstoornissen
Als je een eetstoornis of eetproblemen hebt, durf je het vaak niet aan iemand te vertellen. Je bent bang dat je niet begrepen wordt. Je bent bang dat iemand anders denkt dat je je aanstelt. Je bent bang dat je dan moet veranderen. Angst zorgt ervoor dat je dingen geheim houdt.
Wanneer iemand vraagt of je al hebt gegeten zeg je “ja”. Wanneer iemand vraagt waar die rol koeken is gebleven zeg je dat je het niet weet. Continu moet je jezelf anders voordoen naar je omgeving. Lieg je om je niet te hoeven schamen, om je veiligheid niet kwijt te raken. Lieg je zodat mensen niet aan je verslaving kunnen zitten.
Maar je bent dan niet alleen aan het liegen tegen jouw omgeving, je liegt ook tegen jezelf. Geloof je zelf niet dat je een eetstoornis hebt? Waarom lieg je jezelf voor dat het zo beter is? Als je zelf eerst gelooft dat het ernstig is, dan kan een ander je helpen. Je moet zelf eerst het probleem inzien voordat je echt open zal staan voor hulp.
……Want nu lieg je niet alleen jezelf voor, je denkt zelfs dat anderen tegen jou liegen.
Jezelf voorliegen door te zeggen dat je geen hulp nodig hebt en het zelf wel op kan lossen is zo destructief en maakt jouw omgeving zo machteloos. Probeer je regelmatig in te leven in de ander tegen wie je de leugen vertelt…..
“Ze zegt dat dit truitje mij goed staat.. Waar heeft ze het nou over? Ik zie er niet uit! Ze zegt dat ik erg dun aan het worden ben.. Wat bedoelt ze nou? Ziet ze niet dat ik dik ben?!”
Met liegen is het makkelijk om ergens onderuit te komen. Leugens zijn veel makkelijker om in te geloven dan de harde waarheid. Maar soms moet je die onder ogen zien zodat je het probleem ook kan aanpakken. En indirect betigt je de persoon die bovenstaande tegen je zegt van liegen en dat is natuurlijk ook niet eerlijk….
Eerlijk zijn en open zijn zal je op den duur zoveel meer opleveren dan al jouw leugens bij elkaar je opleveren!
Lies that anorexia tell you
Schuldgevoelens
Gelukkig bestaat er zoiets als schuldgevoel! Natuurlijk is dit geen prettig gevoel, maar het zorgt er wel voor dat de meeste mensen niet ongecontroleerd overal over liegen. Liegen zorgt veelal achteraf voor een gevoel van schuld, je geweten plaagt je met een onaangenaam gevoel, meestal gevolgd door gevoelens van spijt. Sommige mensen zijn helaas in staat deze schuldgevoelens snel weg te stoppen, bijvoorbeeld met behulp van nog meer leugens of door zelf in een slachtofferpositief te gaan zitten van “ik kon niet anders want….”
Een leugenaar herkennen
Dit zijn een aantal tips die er op kunnen wijzen dat iemand liegt. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen die 1 van deze dingen doet een leugen vertelt.
In de ogen kijken: iemand die een leugen verteld kijkt je niet in je ogen. Maar er zijn genoeg mensen die dit sowieso niet prettig vinden. Wat ook opvallend kan zijn is als iemand je nooit aankijkt en dan ineens wel.
Pauze: als iemand een leugen verteld is het vreselijk voor diegene als de luisteraar even stil blijft en geen vragen stelt. Dit is dus een goede tactiek als je wilt kijken of iemand liegt.
Tic: iemand die een leugen verteld heeft vaak een tic. Bijvoorbeeld als iemand met de vingers ergens op tikt, aan het gezicht/haar friemelt of aan kleding friemelt kan het zo zijn dat diegene een leugen verteld.
Veranderend gedrag: als iemand zenuwachtig is en heel druk is en vervolgens weer rustig of andersom kan dit ook wijzen op een leugen.
Last but not least een té goed verhaal: als iemand het verhaal te goed verteld. Vaak merk je als er van te voren over na is gedacht. Echte verhalen zitten vaak vol tijdsprongetjes en een verzonnen verhaal klopt van het begin tot het eind. Als je doorvraagt op de details zal de leugenaar in verwarring raken.
Mannen liegen meer dan vrouwen. Mannen liegen gemiddeld zes keer per dag. Dat zijn zo’n 126.672 leugens in een gemiddeld mannenleven. Vrouwen liegen gemiddeld drie keer per dag. Op een gemiddeld vrouwenleven zijn dit dus in totaal 68.796 leugens!
Top 10 van leugens verteld door vrouwen:
1. Er is niks mis, alles is oké.
2. Ik ben er niet aan geweest.
3. Zo duur was het niet.
4. Ik heb niet zo veel gedronken.
5. Ik heb hoofdpijn.
6. Ik kocht het in de uitverkoop.
7. Ik ben onderweg.
8. Ik heb dit al een hele tijd.
9. Ik heb het niet weggegooid.
10. Dit is wat ik altijd al wou.
Bron top 10: ad.nl
Vertel jij wel eens leugens?
Geef een reactie