Je ziet ze overal in de winkels staan, je wordt er mee PLATgedrukt door commercials op televisie en ook in ieder tijdschrijft kom je er wel één van tegen: light produkten. Maar wat zijn nu eigenlijk light producten? Light producten mogen volgens de wet alleen “Light” heten als ze ten opzichte van het gewone product 30% minder energie, vet of suikers leveren. door Bianca Bos
Zijn Light producten altijd gezonder?
Nee Light producten zijn niet altijd gezonder. Dat wil zeggen dat een product misschien wel minder suikers bevat maar in verhouding meer vetten bevat waardoor de voedingswaarde gelijk blijft of soms zelfs hoger word. Ook kan een product ongezonder worden doordat het nu meer verzadigde vetten bevat dan een niet Light product.
Dus Light producten zijn ongezond?
Nee, dat is ook niet waar maar het is wel belangrijk om kritisch te blijven kijken naar een product. En stel jezelf de vraag waarom je dit product wil gebruiken. Wat is de meerwaarde ervan. Heb je diabetes, dan is een product met minder suikers handig maar anders heb je een dergelijk product misschien helemaal niet nodig. Bepaalde zoetstoffen waaronder sorbitol wordt vaak gebruikt in snoepjes en kauwgom. Maar teveel van deze zoetstoffen kan juist maag-darmklachten geven.
Light producten, daar kun je mee afvallen?
Dat is niet waar. Sommige producten leveren misschien minder energie maar kunnen toch in je lichaam dezelfde lichamelijk reacties geven waardoor je er helemaal niet van afvalt. Of producten leveren minder vet maar de totale hoeveelheid energie blijft gelijk dus schiet je er nog niets mee op. Sommige producten leveren minder energie maar vergeet niet je hebt ook energie nodig ook als je wilt afvallen. Ook zijn er producten waar je op een dag al niet veel van gebruikt.
Bijvoorbeeld drink je op een dag 2 kopjes koffie met koffiemelk, dan zou je een light koffiemelk kunnen gebruiken. Maar hoeveel koffiemelk doe je in een kopje koffie?, vaak niet zo veel dus waarom zou je in verhouding een duurdere koffiemelk kopen als je toch maar 2 kopjes koffie op een dag drinkt en dit maar een klein beetje calorieën minder oplevert.
Een ander probleem is dat als producten minder vet leveren dit ook minder verzadiging geeft waardoor de kans bestaat dat je uiteindelijk er toch meer van gaat eten dan als je het gewone product had genomen. Ook het idee van het is toch een Light product kan ervoor zorgen dat je juist meer gaat eten van een bepaald product.
Zijn Light producten chemisch?
Bepaalde producten waaronder jam blijft langer houdbaar door de toegevoegde suikers die in het product zitten. In halvajam zit minder suiker maar daardoor is het product minder lang houdbaar. Om deze reden worden er vaak meer conserveermiddelen aan dergelijke producten toegevoegd.
Ook als er minder suiker in een product zit wordt de smaak minder zoet. Om dit op te lossen worden er vaak zoetstoffen toegevoegd.
De vraag is wil je dergelijke toevoegingen gebruiken in je voedingspatroon…..?
Geef een reactie