Lijnen maakt dikker

Eigenlijk heb ik altijd wel mensen in mijn omgeving die op het moment aan het lijnen zijn. Het ene dieet na het andere wordt uitgeprobeerd in de hoop dat het nu wel een keer gaat werken. Ik zie dat het veel frustraties met zich mee brengt en dat het lang niet altijd tot het gewenste resultaat leidt. Ook uit onderzoek blijkt dat lijnen eerder uitloopt op gewichtstoename in plaats van gewichtsafname.

Bron

Dat mensen zoveel verschillende diëten uitproberen en het vaak niet volhouden is natuurlijk niet voor niks. Ook als ik in mijn omgeving kijk, zie ik dat mensen die aan het diëten zijn heel vaak wel schommelen in gewicht, maar zie ik lang niet altijd een duidelijk (langdurig) resultaat. In het blad ‘Appetite‘ staat een artikel van hoogleraar Psychologie van eetstijlen, Tatjana van Strien. Hierin staat de uitkomst van een studie met follow up van drie jaar, waaruit blijkt dat lijnen eerder leidt tot gewichtstoename dan gewichtsverlies.

Afvallen
Veel mensen praten er over en het is een echte bezigheid geworden in onze samenleving. Bij lijnen denken we allemaal aan afvallen, maar als je kijkt naar hoeveel mensen er daadwerkelijk blijvend slanker van worden, is dit niet zoveel. Daarnaast leidt volgens de Richtlijnen Behandeling van Overgewicht van het Kwaliteitsinstituut van de gezondheidszorg het vaak ook niet tot een veel lager gewicht. Critici geven ook aan dat lijnen juist averechts kan werken en dat het een belangrijke oorzaak is van gewichtstoename en eetstoornissen.

Lijnen zorgt voor gewichtstoename
Uit een meta-analyse uit 2007 in The American Psychologist, blijkt dat maar een klein percentage van de mensen die een dieet hadden gevolgd op lange termijn een deel van het gewichtsverlies vast wist te houden. Bijna de helft van de mensen was na vier jaar zwaarder dan voor het lijnen. Uit een Nederlandse steekproef van Van Strien zijn ook opmerkelijke resultaten gekomen. Ze volgde mannen en vrouwen over meerdere jaren waaruit bleek dat zij na drie jaar een stuk zwaarder waren dan de respondenten die nooit een dieet volgen. Vooral de grote gewichtstoename bij vrouwen kwam duidelijk naar voren. Lijnen lijkt dus niet per definitie met afvallen samen te hangen, maar eerder met gewichtstoename.

Bij mannen was het effect op gewichtsverandering niet significant. Dit kan samenhangen met dat mannen minder sterk aan de lijn deden dan vrouwen. Een te streng dieet kan juist zorgen dat je niet het effect bereikt wat je wilt.

Bron

Light is niet zo gezond
Wanneer mensen besluiten om af te gaan vallen, verkiezen ze vaak light dranken boven normale drankjes. Maar zo gezond is dat niet. Onderzoek van de Universiteit van Iowa laat een sterk verband zien tussen het drinken van twee of meer light drankjes per dag en hart en vaatziekten. De kans dat deze vrouwen overlijden aan deze ziekten ligt ook zo’n 50% hoger dan bij vrouwen die niet voor light varianten kiezen. Best shocking vind ik.

Een theorie is dat de kunstmatige zoetstof aspartaam reageert met andere chemische stoffen in het lichaam. We hebben geen voldaan gevoel na het drinken van lightdrank, waardoor we snakken naar meer voedsel en snacks met suiker. Daarnaast zou de verklaring volgens wetenschappers kunnen liggen bij dat lightdrank vooral populair is bij mensen met overgewicht en diabetes. Zij hebben sowieso een verhoogd risico als het gaat om hart- en vaatziekten. Om hier echt duidelijke uitspraken over te kunnen doen is echter wel meer onderzoek nodig.

Gezond afvallen
Natuurlijk zijn er wel manieren waarop je op een gezonde manier gewicht kunt verliezen als je overgewicht hebt. Maar eerst is het belangrijk om te kijken of het wel nodig is. Dit kun je doen door je BMI uit te rekenen. Wanneer je een eetstoornis verleden hebt of dreigt hierin meegesleept te worden door de wens om af te vallen, is het verstandig om dit op een goede en verantwoorde manier aan te pakken door dit bijvoorbeeld samen te doen met een diëtiste. Die kan samen met jou kijken wat voor jou werkt en een plan opstellen. Ook kun je eens deze blog lezen over gezond afvallen

Bron: telegraaf

Wat vind jij hiervan?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

10 reacties op “Lijnen maakt dikker”

  1. In mijn omgeving zie ik idd ook dat mensen na een lijn poging zwaarder wegen dan ervoor. En dat light zo slecht is….
    Best wel schokkend

  2. Dit is (ook) niets nieuws, toch?

  3. Interessant om te lezen. Het klopt ook. Ik heb al verschillende diëten geprobeerd en ze hebben er allemaal voor gezorgd dat ik meer ben bijgekomen dan afgevallen. Jammer, maar zo’n strenge regels i.v.m. voeding werken niet voor mij.

  4. Vroeger probeerde ik af te vallen door heel weinig te eten. Dit lukte maar niet en ik leek alleen maar meer aan te komen. Nu eet ik kei veel kcal en sport ik veel en ik word steeds slanker! Het klopt zeker.

  5. Niets nieuws, want zoals genoemd is dit in 2007 al naar voren gekomen…

    “Daarnaast zou de verklaring volgens wetenschappers kunnen liggen bij dat lightdrank vooral populair is bij mensen met overgewicht en diabetes.”
    Dat is wat ik meteen dacht! Er is absoluut geen causaal verband gevonden dus wat light dranken doen met het lichaam, maar puur dat mensen die daarnaar grijpen (die dus af willen vallen, en het is dan aannemelijk dat die personen dikker zijn dan gemiddeld!) vaker overlijden aan ziektes die sterk toenemen bij overgewicht.

    @m: Ja, hoor, de new world order… Ons luxe leventje is er alleen maar extreem veel beter op geworden de laatste eeuwen! En al zeventig jaar geen oorlog in ons land en minder oorlog over de hele wereld. Houden zo, NWO!!!

  6. Lijnen heeft mij nou niet bepaald doen aankomen in gewicht…

  7. Goede blog, alleen is dit zoals meerdere mensen zeggen niet echt nieuws, dit is namelijk al langer bekend en de meeste mensen wisten dit al….het was interessanter geweest als je meer op de achterliggende theorieën was ingegaan wat minder bekend is bij de “leken”

  8. Ik vind het ook heel interessant dat mensen die lijnen juist de mensen zijn die overeten. Bij lijnen leg je jezelf cognitieve verzadigingsgrenzen op die onder je lichamelijke verzadigingsgrens liggen. Als je de cognitieve grens overschrijdt, dan ben je sneller geneigd “het is toch al verpest” te denken en voel je je lichamelijke verzadigingsgrens niet meer. Als je dus niet zou lijnen, zou je ook niet zo snel overeten omdat je naar je lichaam luister. Maargoed, dat is met heel veel dingen; luisteren naar je lichaam haha

  9. Onzin door lijnen ben ik van mollig en dan bedoel ik zo mollig dat het vet vooral rond het hart gaat zitten, naar normaal gegaan.

  10. Dat iets voor jou niet geldt, wil niet zeggen dat het onzin is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *