Als je een eetstoornis hebt, ben je misschien ook wel bekend met verschillende lichamelijke klachten. Een van die kwaaltjes kan zijn dat je last krijgt van buikklachten of maagklachten, zoals brandend maagzuur. Ook ik had daar een tijd last van. Zo erg dat ik soms keelpijn had of wakker werd met een naar gevoel in mijn keel. Mijn maag was ontregeld door mijn gerommel met eten en compenseren. Af en toe kwam er zomaar ineens maagzuur omhoog, terwijl dat juist in mijn maag moest blijven. Het voelde vies, naar en als het een periode vaak gebeurde, deed het pijn.
Maagzuur is op zich iets heel nuttigs voor je maag. Het is dan ook niet gek dat je een enkele keer last hebt van omhoog komend maagzuur, brandend maagzuur of een naar gevoel in je slokdarm of buik. Maar we weten allemaal dat het eetgedrag en ook het compensatiegedrag dat vaak bij eetstoornissen voorkomt, niet gezond is voor je lichaam. Zeker je maag en slokdarm kunnen daarvan in de war raken en soms zelfs slechter gaan functioneren of blijvende schade oplopen. De medische term voor brandend maagzuur is reflux. Het is het terugstromen van de maaginhoud in je slokdarm. Een onsmakelijk, naar gevoel dat schadelijk effect kan hebben als dit langere tijd vaak gebeurt.
Fotografie: Porsche Brosseau
Zelf opgewekt braken kan veel negatieve invloed hebben op deze klachten. Hierdoor hebben veel mensen die braken vanwege hun eetstoornis, vaak last van hun slokdarm, maag of keel. Ook kan een lege maag of juist een eetbui ervoor zorgen dat je eten of maagzuur omhoog komt. Daarnaast kunnen ook mensen die overgewicht hebben eerder last hebben van opkomend maagzuur.
”Toen ik bijna dagelijks eetbuien had, had ik ook veel last van maagzuur. Dat kwam enerzijds omdat ik tijdens eetbuien vaak vettig eten at, maar ook omdat ik overgaf, meerdere keren per dag. In het begin merkte ik hier nog niet zoveel van, maar door de tijd heen merkte ik steeds vaker dat ik ineens een brandend gevoel in mijn maag, keel en slokdarm kreeg. Dat was heel pijnlijk en vervelend. Ik hoopte dat dat vanzelf wel weer over zou gaan, maar helaas was dat niet zo. Door het vele overgeven, heb ik nu geregeld nog steeds last van maagzuur. Als ik kort na het eten bijvoorbeeld voorover buk, dan voel ik mijn eten al bijna omhoog komen en het als het ware branden in mijn keel. Ook als ik een aantal dagen door omstandigheden wat ongezonder heb gegeten, heb ik direct meer last van mijn maag en van maagzuur. Het is letterlijk en figuurlijk een pijnlijk overblijfsel van mijn eetstoornis” – Sandra
Als je last van opborrelend en brandend maagzuur, kun je verschillende dingen doen. Natuurlijk kun je het ook mee laten spelen in redenen om jezelf te motiveren om beter te worden. Want als je herstelt van een eetstoornis, gaan veel lichamelijke klachten, zeker bij volledig herstel en langdurig, duurzaam herstel, vanzelf weer over en begin je je langzaam weer gezond te voelen. Blijven de problemen nog een tijd aanhouden, ook al ben je hersteld, laat je dan niet ontmoedigen. Er zijn verschillende dingen die jou kunnen helpen om minder last te hebben van deze klachten. Pleeg daarover ook altijd overleg met je huisarts. Neem de gevolgen van je eetstoornis echt serieus.
Bewust
Vaak helpt het om bewust te eten, in plaats van zonder na te denken je bord leeg te eten. Met bewust eten bedoel ik voornamelijk dat het belangrijk is om goed te kauwen, eerst je mond leeg te eten voordag je een nieuwe hap neemt, goed te proeven en te luisteren naar je lichaam. Dat is vaak nog moeilijk, als je een eetstoornis hebt, want misschien heb je nog niet geleerd om naar behoefte te eten of vind je het helemaal niet fijn om stil te staan bij het eten dat je eet. Begin dan eerst met goed kauwen, niet te veel en niet te weinig te eten. Neem de tijd voor je maaltijden en eetmomenten. Ga even rustig zitten en prop het niet hap-slik-weg, zonder na te denken.
Eet je juist (te) langzaam, dan zal de oorzaak van jouw brandende maagzuur niet op te lossen zijn met deze tip.
Voedingsmiddelen
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waarvan je snel last van je maag kunt krijgen, zeker wanneer je niet gewend bent deze te eten. Dit zijn onder andere pittige of heel erg zure voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, pepers of alchohol. Het is niet zo dat je dit helemaal niet meer moet eten of drinken als je last hebt van maagklachten, maar het kan fijn zijn om hier een beetje op te letten of eens op te letten waar jouw maag van gaat branden.
Voeg bij die gerechten bijvoorbeeld iets romigs toe, zoals melk in de soep of wat yoghurt bij de curry of eet vla na de maaltijd. Dit kan het branderige gevoel neutraliseren. Dit werkt vaak ook zo bij gevoeligheid bij thee. Een scheutje melk erin kan je helpen toch van een kopje thee te genieten. Ook een te vette maaltijd of niet-vers frituurvet kan maagklachten veroorzaken, let hier op maar zorg ook dat je juist wel je vetten binnen krijgt. Gemberthee of kamillethee kan je maag ook kalmeren, maar dan dus wel met een scheutje melk.
Vezelrijk
Vezelrijk eten kan een goede ondersteuning zijn voor je maag-darmkanaal. Juist dit soort producten zijn wat langzamer verteerbaar, waardoor je maag niet zo snel branderig aan zal voelen. Vezels zitten onder andere in bruin brood, volkoren producten, gedroogd fruit en fruit.
Regelmaat
Ritme is heel belangrijk als het om een gezond honger-verzadigings gevoel gaat en als je maagklachten hebt. Eet daarom regelmatig. 6 eetmomenten die je iedere 2 uur nuttigt bijvoorbeeld. Dit bevat dan drie hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Heb je daar niet voldoende aan, dan is het goed om nog extra kleine eetmomenten toe te voegen. Je kunt ook een boterham of twee als tussendoortje eten, als jouw maag daardoor rustiger is. Soms zijn deze aanpassingen tijdelijk, maar soms ook voor langere duur. Voor iedereen werkt iets anders het beste. Dat is heel persoonlijk. De eetlijsten hier op Proud2Bme geven je een richtlijn, voor als je die kwijt bent, maar het is slechts een gemiddelde, geen regel. Door regelmatig te eten en geen maaltijden over te slaan, is je maag nooit helemaal leeg of van streek en dat kan een positieve invloed hebben op klachten zoals brandend maagzuur.
Slaap rechtop
Dit vertelde mijn dokter mij vroeger wel eens. Inmiddels weet ik dat rechtop slapen voor mij niet werkt. Maar een kussen extra of je bed aan het hoofdeind iets opvullen, kan wel helpen. Je hoofd ligt dan minder achterover, waardoor het maagzuur gemakkelijker in de slokdarm blijft en niet zo makkelijk omhoog kan komen in de slaap.
Maagtabletjes
Met medicijnen is het belangrijk om altijd overleg te plegen met je huisarts, zeker in geval van ernstige maagklachten of aanhoudend brandend maagzuur. De gevolgen zijn namelijk risicovol en het is niet altijd verstandig om dan zomaar iets bij de apotheek te halen. Kort mag je die middelen vaak wel gebruiken, maar op lange termijn hebben ook deze vaak bijwerkingen.
Wil je meer lezen over maagzuur, lees dan de blog van onze diëtist.
Heb jij hier last van?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2017
Geef een reactie