Roti is een gerecht wat veel mensen gelijk doet denken aan Suriname. Het is ook een Surinaams gerecht, maar het heeft wel een Indiase afkomst. Zelf ben ik ook opgegroeid met Roti, maar volgens mij ben ik het pas op latere leeftijd echt gaan eten. In Nederland is het sinds de emigratiegolf van Suriname naar Nederland een populair afhaalgerecht geworden.
Roti heeft de vorm van een pannenkoek en is hartig. Het bestaat eigenlijk uit twee lagen en daar tussenin is het gevuld met aardappel of gele erwtenmeel en kruiden. Veel mensen denken bij roti direct aan het hele gerecht, maar het is de naam van de ‘pannenkoek’. Eigenlijk klopt de titel van mijn blog dan ook niet, want ik heb zelf het hele gerecht gemaakt maar niet de pannenkoek. Die heb ik gekocht bij de toko omdat die eigenlijk gewoon heel goed en lekker zijn. Maar natuurlijk kun je die ook zelf maken.
Roti heeft een sterke en uitgesproken smaak die voornamelijk bestaat uit kerrie en Surinaamse peper. Bij de Roti wordt vaak kip, kouseband en aardappels gegeten. Ook kun je er een gekookt ei bij maken. Het is super lekker en je kunt het prima zelf maken. Hierbij het recept (voor ongeveer 3-4 personen).
Wat heb je nodig?
♥ 750 gram kippendijen
♥ 1,5 bouillonblokje (kippenbouillon)
♥ Twee grote eetlepels massala
♥ 2 uien
♥ 4 vastkokende aardappelen (nieuwe oogst)
♥ Peper
♥ Zout
♥ Madame jeannette pepertje
♥ Twee tenen knoflook
♥ 1 bos kouseband
♥ 4 Roti pannenkoeken
♥ Olie
» Bereiding van de kip
Snijd de kip alvast in stukjes en was het in een mengsel van water, zout en azijn. Dep het vervolgens goed droog. Snijd de ui en aardappels in stukjes en pers de knoflook. Verwarm de olie in een grote pan en laat de twee eetlepels massala zachtjes tot leven komen in de warme olie. Let op: het mag niet aanbranden. Als het lekker begint te ruiken, doe je de kip en 1 bouillon blokje erbij. Bak het bruin. Doe daarna de uien en de knoflook erbij en bak het lekker door. Voeg na een paar minuten de aardappels en een scheutje water toe en laat het geheel gaar stoven. Voor de geur en smaak kun je een madame Jeannette pepertje toevoegen. Het is belangrijk dat je het pepertje niet stuk maakt.
» Kouseband
Snijd de kouseband in kleine stukjes en was het goed met koud water. Kook de kouseband in zout water. Giet het af en doe het terug in de pan met een klontje boter en een half bouillon blokje. Breng het vervolgens op smaak met wat peper en eventueel wat zout.
» Roti
De roti pannenkoeken kun je het best in een grote koekenpan op laag vuur verwarmen.
Serveren
Plaats een warme roti pannenkoek op een bord en leg daarop wat massala kip en wat kousenband. Roti eet je op de traditionele manier met je handen. Maar natuurlijk kun je het ook, net als ik, met mes en vork eten.
Heb jij wel eens roti gegeten?
Geef een reactie