Magazines bekijken als thinspiration

Ondanks de haat rondom magere modellen in tijdschriften, blijven vrouwen de bladen toch gewoon kopen. Gezegd wordt dat vrouwen dit doen als ‘thinspiration’, inspiratie om ook dun te worden. In een nieuw rapport wordt onthuld wat de geheime reden is van magazines die dunne en onrealistische vrouwenlichamen blijven afbeelden in hun bladen. Het onderzoek suggereert dat vrouwen zich door de dunnen modellen laten ‘thinspireren’ en het geloof ontwikkelen dat ze net zo aantrekkelijk kunnen worden als die modellen.

De onderzoekers waarschuwen tegelijkertijd vrouwen dat de magazines geen positieve inspiratie zijn. Auteur van de studie Silvia Knobloch-Westerwick zei: ‘’Vrouwen krijgen de boodschap dat ze er niet zo uit kunnen zien als de modellen en dat is absoluut niet helpend. Het geeft de vrouwen in het begin hoop en een positief gevoel, maar op lange termijn komen de fantasieën over dun zijn en afvallen niet uit.”

Hoe meer de vrouwen zich ‘ge-thinspireerd’ voelden, hoe kleiner de kans was dat de vrouwen ook echt gewicht verloren. Ook ondernamen de vrouwen die zich lieten ‘thinspireren’ door de modellen in magazines minder vaak pogingen om af te vallen. Professor Knobloch-Westerwick zegt: ‘’Ze voelen zich al beter na het kijken naar de foto’s van de ‘perfecte’ modellen en het idee ook zo te worden. Ze denken er niet aan hoe ze dit precies willen bereiken.”

De vrouwen die meededen aan het onderzoek kregen van te voren te horen dat ze artikelen en advertenties uit tijdschriften zouden moeten beoordelen. In dit soort studies krijgen de deelnemers normaal gesproken foto’s te zien van dunne modellen zonder begeleidende tekst. Maar in dit onderzoek kregen de vrouwen de hele advertentie te zien, vijf dagen lang, om een realistische weergave te krijgen.

Aan het begin van de studie verzamelde Knobloch-Westerwick informatie over de leesgewoontjes van de lezeressen van de magazines die gebruikt werden, hun BMI, mate van tevredenheid over hun lichaam en de mate waarin de vrouwen hun uiterlijk vergelijken met anderen. Iedere dag van deze vijf dagen bekeken de vrouwen 16 pagina’s met advertenties en artikelen uit grote modebladen. De pagina’s werden niet gekozen op inhoud, maar omdat er een dun, vrouwelijk model op de afgebeeld stond.

De deelneemsters werden gevraagd om hun mening te geven over wat zij van de pagina vonden. Ook kregen ze vragen over tevredenheid over hun eigen lichaam. Cruciaal voor dit onderzoek waren de vragen over de mate waarin vrouwen zichzelf vergeleken met de modellen in de bladen. Er zaten vragen bij over hoe de vrouwen zichzelf zien ten opzichte van de modellen. Veel vrouwen zeiden dat de vrouw op de foto dunner was dan zijzelf.

In de studie is ook gekeken naar de vraag of de deelneemsters zichzelf vergeleken met de modellen om zichzelf te verbeteren. Vrouwen beantwoorden de vragen daarover met ‘’Ik wil heel graag dat mijn lichaam er zo uit zou zien als het lichaam van het model.”

Bron

Professor Knobloch-Westerwick zei: ‘’Het vergelijken van zichzelf maakt dat de vrouwen minder tevreden zijn met zichzelf en vaker de wens hebben om te gaan lijnen.” Vrouwen die zichzelf vergeleken op een positieve manier met de gedachte ‘’Ik zou er ook wel zo uit willen zien”, voelden zichzelf beter over hun lichaam.

Hoe vaker de vrouwen blootgesteld worden aan de beelden van de dunne modellen in tijdschriften, des te realistischer ze de modellen gaan vinden. Ze krijgen het idee dat de modellen net als zij zijn.

Vrouwen die kort naar de foto’s van dunne modellen kijken, voelen zich vaak negatiever over hun lichaam. Wanneer vrouwen voor langere tijd dit soort bladen bekijken, krijgen ze het gevoel dat ze dit ook kunnen bereiken en dit geeft hen een hoopvol gevoel. Toch zet het niet aan tot echt effectief lijngedrag.

Bron: Dailymail.co.uk

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

6 reacties op “Magazines bekijken als thinspiration”

  1. Ik heb het idee dat dit verschilt per persoon. Er is trouwens ook een duidelijk verschil tussen correlatie en een causaal verband.

    Al dat gezeik over modellen in tijdschriften vond ik best suf. Meestal kijk ik er amper naar; het gaat over de klérén die ze dragen, niet om hoe dun ze zijn. Modellen in tijdschriften, of gewoon over het algemeen, zijn pittig dun. Je kunt niet de hele mode-industrie en denkwijze van de maatschappij veranderen, maar je kunt er wél voor kiezen er niet naar te kijken of voor een ander type tijdschrift te kiezen.

  2. Je kunt niet de hele mode-industrie en denkwijze van de maatschappij veranderen?

    Jawel hoor… En ik denk ook dat beiden gaan veranderen. Het kost alleen een hoop tijd, want het gaat niet van vandaag op morgen.

  3. Er zitten volgens mij zo veel fouten in dit onderzoek/deze publicatie. Geloof nou een keer niet álles wat er op internet staat met de sidenote ‘wetenschappelijk onderzoek’.

  4. ts in tijdschriften, tsja. Heb ik ook gedaan. En ik ben blij dat er nu steeds vaker ook gewoon normale maten in staan!

  5. Zelf denk ik dat er meer variatie moet zijn. Vroeger waren twee soorten modellen. Je had de catwalkmodel, die was lang en dun. Die mocht een beetje tanig en jongensachtig ( wat een heuse no no was in die tijd) zijn, allemaal geen probleem. Ook had je het fotomodel, was kleiner dan het catwalk model en je moest dan wel de perfect body ( wat weer in elke tijd anders) een knap koppie hebben.
    Nu merk ik dat de mode en de maatschappij meer nadruk leggen op de kont en een curvy look ( wat dat betekend weet ik ook niet. Betekend dat je, zoals redelijk wat vrouwen, geen sixpack hebt?) terwijl in de jaren negentig heroïne chic weer mode was.
    Mijn conclusie is dat bij (vooral) vrouwenlichamen meer als een Schoonheidsmiddel wordt gezien wat je plats boem kan veranderen als een stel schoenen. De werkelijkheid is anders. Ieder mens heeft een ander soort vorm van lichaam. Als de modeleu (en ook iedereen in media en reclameland) nou vrouwen petite zijn, ‘plussize’ ( vind het een rotwoord) en alles ertussen in liet zien op de catwalks, dan krijgen we een beter beeld over hoe het allemaal in elkaar. De kans is klein want alle kleren op de zelfde maat maken is oh zo makkelijk.

    Maar je lichaam kan mooi zijn. Maar het belangrijkste is dat het jouwzelf in leven houdt. De rest doet er niet zoveel toe 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *