Maken vloggers dik?

Afgelopen zaterdag kon je in het nieuws zien dat vloggers, jongeren die video’s maken op YouTube, bekritiseerd werden om de hoeveelheid gesponsorde eten dat ze tonen in hun video’s. Het betaald aanprijzen van calorierijk eten zorgt er volgens critici voor dat jongeren ongezonder gaan eten en hierdoor meer kans lopen om overgewicht te krijgen. Veel vloggers krijgen geld voor het eten van bepaalde producten voor de camera, iets wat een groot deel van hun fans zich niet beseft.

Volgens het ministerie en de Consumentenbond hebben kinderen niet door dat het eten van dit voedsel eigenlijk reclame is en niet ‘gewoon even wat lekkers eten’ of oprecht enthousiasme voor het product. Er zijn op dit moment nog geen wetten in Nederland die iets zeggen over het maken van reclame voor ‘ongezond’ voedsel aan kinderen. Er is echter wel een gedragscode waar bedrijven zich aan moeten houden. Hierin staat dat er geen reclame gemaakt mag worden als 25% of meer van je kijkers 14 jaar of jonger is. Dit geldt ook voor het maken van reclame door idolen op YouTube.

Het is alleen lastig te controleren of de groep kijkers voor 25% of meer bestaat uit kinderen van 14 jaar of jonger. De consumentenbond vindt dat dit moet veranderen en vraagt de politiek hierin iets te doen. “Er zou vanuit de overheid toezicht moeten komen. Zeker omdat het een groot fenomeen begint te worden.”

De Alliantie Stop Kindermarketing, een groep organisaties die zich bezig houdt met reclames voor kinderen, wil dat het beoordelen van snoep of frisdrank door vloggers verboden wordt. Een rapport over reclame door vloggers wordt aankomende week gepresenteerd, donderdag praat de Tweede Kamer erover. 

Voor het YouTube kanaal van Proud2Bme reviewen we ook regelmatig verschillende voedingsproducten. Dit zijn echter geen betaalde/gesponsorde video’s. We kopen de producten zelf en ontvangen geen geld voor het in beeld brengen van de merken. We geven onze eerlijke mening erover, ook als deze negatief is en bespreken de producten als leuke variatie in je voedingspatroon waar je af en toe van kunt genieten. Voor alles geldt: als er té voor staat, is het niet meer gezond. Voor video’s specifiek over ons voedingspatroon kan je kijken naar de ‘Dagje mee eten‘ video’s van Nouska, Laura en Sandra. Lees tenslotte hier meer over wat normaal eten is.

Hoe denk jij over gesponsorde video’s waarin calorierijk eten wordt gepromoot?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

14 reacties op “Maken vloggers dik?”

  1. Ik moest er wel om lachen hoor: gaan ze voorbeelden geven van vloggers die reclame maken voor ongezond eten en dan komen er filmpjes van proud voorbij. Tsja… volgens mij zet proud zich op alle mogelijke manieren in voor een gezond voedingspatroon. Niet te weinig, maar ook zeker niet te veel en te ongezond.

    Ik vind het zelf een beetje onzin. Iedereen kan toch wel eens iets lekkers eten, of iets uitproberen. Alleen maar leuk. Daar wordt je niet ineens ik van.

  2. Ik vind het allemaal erg overtrokken al snap ik wel wat er achter zit. Ik merk aan 2 van mijn kinderen (meisje van 11 en jongen van bijna 9) dat ze wel erg beinvloed worden door de video’s. Ze willen de producten vaak uitproberen en beseffen niet dat dit niet zomaar kan. Ik vind het alleen mijn taak als ouder om ze te leren dat ze met mate moeten snoepen en hun zakgeld niet aan snoep uit moeten geven maar moeten sparen voor nuttige dingen. Maar ik merk dat dat erg lastig voor ze is.
    Als ouders niet sterk in hun schoenen staan of niet door hebben dat hun kinderen zo beinvloed worden door de vlogs kun je denk ik best de conclusie trekken dat de kinderen meer gaan snoepen of te veel calorie rijke producten eten.
    Toch ben ik tegen een verbod. Ik vind dat je prima de vlogs kan maken en dat er meer aandacht moet zijn voor bewustwording en hoe om te gaan met reclame

  3. Die Doritos Roulette ken ik. Mijn broertje van 11 jaar oud wilde ineens persé zo’n zak chips proberen, omdat ie deze dus op tv en YouTube video’s voorbij heeft zien komen. Nou, 2 zakken gekocht maar that’s it 😉

  4. Denk dat het wel meevalt. Het aangeprezen product wordt denk ik maar een paar keer gekocht en daarna niet meer.

  5. Ik snap het ook niet. Ook al kopen ze door dit soort filmpjes een zak chips. Iedereen eet toch chips? Wordt er meer chips gegeten door deze filmpjes?

    Of andere lekkere dingen dan. Thuis mochten we in het weekend altijd een kommetje chips of wat lekkers. Ik heb in therapie geleerd dat je echt wel elke dag wat lekkers mag. Geen zakken met chips nee, maar alles met mate.

  6. Hahaha zo grappig! Die blog hieronder is.. een vlog over de mugcake van Dr Oetker!

    Hahaha 😀

  7. Maar in ieder geval word je van Sandra’s vlog niet dik – ze vind het geen aanrader..! 😛

  8. Ik vind het echt stom dat ze in de nieuwsuitzending proud2bme in het rijtje zetten van ‘vloggers die reclame maken’, dat hadden ze eerst wel even moeten checken.

    Als er nou één site is die mij helpt normale en gezonde en goede keuzes te maken in mijn eetpatroon dan is het wel proud2bme!

    Dus ik hoop dat jullie gewoon doorgaan met al die fijne vlogs maken 🙂

  9. Ik houd sowieso niet van gesponsorde filmpjes of artikelen. Maar ik heb ook een hekel aan reclame, omdat die aanzetten tot kopen van producten die je vaak helemaal niet nodig hebt, of die ongezond zijn o.i.d.

  10. @abenita, ze staan niet in het rijtje van vloggers die reclame maken maar in een rijtje voorbeelden van vloggers die ongezonde producten aanprijzen.

  11. @mamvan3, Okee maar het item gaat daar wel over, dus dat vind ik misleidend. Dat is de strekking van mijn berichtje. Proud2bme prijst namelijk juist niet enkel ongezond eten aan, maar een gevarieerd eetpatroon.

  12. ik vind dit onzin

    laat die mensen toch tonen wat ze willen
    er komt op tv ook genoeg reclame voorbij

    en uiteindelijk kies je toch zelf wat je koopt of niet

  13. Ik vind het wel erg dat ze ook kinderen hiervoor gebruiken.Voor mij mag dit verboden worden.

  14. Ik vind dat ouders eerder het goede voorbeeld moeten geven, omdat die youtubers dit allemaal voor de lol/het geld doen, denk ik. Met weinig geld kun je ook redelijk gezond eten, toch?

    Het is je eigen keuze of je hieraan meedoet of niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *