Man met een meisjesziekte: anorexia

Ik praat en beweeg langzaam, mijn ademhalingen zijn diep en traag. Ik heb weinig energie en ik ben snel geïrriteerd. Mijn gevoelens zijn afgevlakt, alle energie lijkt te gaan naar het fysieke overleven. Ik zit bijna dagelijks om 5 uur ‘s ochtends op mijn racefiets om mezelf voor het werk af te beulen, zo hard afzien dat het zwart voor mijn ogen wordt. De rest van de dag eet ik minimaal, leef van minuut tot minuut, van uur tot uur, totdat de dag weer voorbij is. Ik kan soms nauwelijks meer op mijn benen staan. Ik heb alles waar ik ooit van droomde, een leuke vriendin, 2 prachtige kinderen, leuk werk en leuke vrienden, toch ben ik momenteel niet gelukkig. Ik ben Hans, 30 jaar en zit middenin de eetstoornis anorexia.

De laatste jaren is het patroon van extreem veel sporten en later ook te weinig eten er langzaam in geslopen. Waar het sporten steeds vaker, langer en intensiever werd, ging ik langzaam ook steeds minder eten. De in mijn ogen ‘gezonde’ manier van leven en eten dreef ik door tot in extreme. Ik vermeed alles waar calorieën in zaten. Mijn gewicht was mede bepalend voor mijn stemming van die dag. Het vreemde aan alles is dat ik bang was om aan te komen, maar zeker niet omdat ik mezelf te dik vond. Het was zeker geen onwil, maar het moest gewoon, er was geen keuze. Niets of niemand die me kon tegenhouden. Het bleek dat de eetstoornis me langzaam aan het overnemen was.

Ik was alles op het spel aan het zetten, zeker ook omdat mijn humeur slechter en slechter werd. Ik moest er iets mee doen, zo ging het echt niet meer. Anorexia nervosa werd bij me geconstateerd. Hoe kan dat nu? Dat is toch een meisjesziekte was mijn eerste gedachte. Inmiddels weet ik gelukkig wel beter. Voorgesteld werd om een 5 daagse dagbehandeling te volgen om aan mijn ziekte te gaan werken. Overdag in een kliniek, in de avonden en weekenden gewoon thuis. Ik wil er vol voor gaan. Mijn vriendin en kinderen verdienen weer de partner en vader zoals ik die ooit was. Genoeg dus om voor te strijden.

Ik had op het begin van mijn behandeling het gevoel dat ik enorm had gefaald; hoe heb ik het zo ver kunnen laten komen? Ik kon ook moeilijk inzien dat het een ziekte is, zeker bij een man. Ik heb immers toch zelf alle keuzes gemaakt, was mijn gedachte…

De eerste weken tijdens de behandeling ben ik op de automatische piloot doorgekomen. Oogkleppen op en zonder nadenken er het beste van proberen te maken. Ik dacht er binnen een paar weken wel weer weg te kunnen, zo erg kan het toch niet zijn? Waar ik het eerst vooral voor anderen deed, kan ik langzaam maar zeker zeggen dat ik het ook steeds meer voor mezelf doe! Ik neem nu ook de tijd die nodig is voor mijn herstel.

Mijn herstel gaat met ups and downs, maar er is zeker een stijgende lijn te herkennen. Zo gaat het de ene dag beter dan een andere, maar toch heb ik al veel bereikt. Dat het nog niet altijd even goed gaat, is logisch en misschien zelfs onvermijdelijk. Zo ‘mag’ ik inmiddels het sporten weer op gaan pakken. Dit blijft een heel gevoelig punt. Als ik eenmaal weer ga beginnen, moet het zo hard en intensief mogelijk. Afgesproken was om in het begin 1x per week te gaan fietsen. Een dag nadat ik al was geweest, werd de drang om te bewegen weer te hoog…

Mijn vriendin was een dagje weg en onze kinderen waren een paar uur bij mijn ouders. Ik had alle ruimte om mezelf weer ouderwets te laten afzien op de racefiets, dat terwijl het buiten tegen het vriespunt was. Ik weet dat het niet verstandig is om te gaan. Ik heb er eigenlijk ook geen zin in. Maar toch, iets in me zegt dat ik het moet doen. Dat is typisch de eetstoornis. Hij neemt je gedachten en keuzes over. Alleen door je er steeds tegen te verzetten, worden deze gedachten minder en vind je jezelf langzaam maar zeker terug. Uiteindelijk had ik mijn fietspak al aan, stond ik bij de deur om te gaan. Dit was het punt waarop ik dacht: “Mooi niet, ik wil mijn leven terug, ik ga me hier tegen verzetten”. Alleen dan ga ik er van af komen!

Dat er achter de opgebouwde structuur van sporten en eten iets schuilt, is me duidelijk geworden. Onbewust heb ik een wereld voor mezelf gecreëerd, waarin ik alle vorm van emoties heb uitgeschakeld. Letterlijk (fietsen) en figuurlijk vlucht ik weg van al mijn spanningen en emoties. Ik heb moeite om mijn gevoelens en emoties te uiten. Ik heb extreme angst om fouten te maken en ben erg streberig. Ik wil mezelf continu laten zien, of beter gezegd, ik wil dat anderen me zien! Mijn eigen eisen zijn extreem hoog en ik neem niet snel genoegen met iets. Het kan altijd beter. Dus haal ik het uiterste in mezelf naar boven. Ergens heb ik het gevoel dat ik word afgerekend op de dingen die ik doe, niet op wie ik ben. Zelfvertrouwen en onzekerheid staan aan de basis van dit alles. Ik moet weer van mezelf gaan houden.

Bij de behandeling ben ik nu hard bezig om hier aan te werken, dit is helaas niet in 1 dag zomaar om te draaien. Het heeft zijn tijd nodig. Wel ben ik er van overtuigd dat wanneer ik mijn gevoelens beter kan uiten, mijn grenzen durf aan te geven en een positiever zelfbeeld krijg, ik de gecreëerde wereld van het vluchten in het sporten en eten helemaal niet meer nodig zal hebben.

Inmiddels ben ik al ruim 3 maanden in behandeling en merk een wereld van verschil. Ik kan weer genieten van mijn gezin en van de leuke dingen in het leven. Waar eerst alle ruimte in mijn hoofd ingenomen werd door sporten en eten, voel ik nu weer rust en ruimte voor de leuke dingen in het leven. Ik weet dat ik nog aan een hoop dingen kan werken, het gaat nog niet altijd goed, maar gelukkig kan ik nu zeggen: Ik ben Hans, ik ben 30 jaar en ik leef!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

15 reacties op “Man met een meisjesziekte: anorexia”

  1. heftig verhaal, ik heb hetzelfde probleem, maar ik ben wel een meisje. Echt jammer dat er vaak teveel wordt op gekeken als een meisjesziekte, want dat is gewoon het geval niet, dathet vaker voorkomt bij vrouwen is wel zo. In Belgie (ik woon daar) zijn er ook maar een twetal eetstoornisklinieken waar mannen ook geholpen kunnen worden, echt jammer, want dat maakt het voor mannen nog moeilijker.

    Ik wens u nog heel veel goede moed!

  2. Bedankt voor het delen van je verhaal. Succes met alles!

  3. Hey Makker,

    Super dat je dit zo onder woorden hebt weten te krijgen. Ik zie dat je stappen maakt in jouw gevecht tegen deze vervelende ziekte. Het gaat niet altijd even gemakkelijk, maar je kruipt toch stapje voor stapje uit het dal waarin je terecht gekomen bent. Het maakt mij enorm trots om te zien dat je vecht voor je gezin/leven/jezelf!

    Zet hem op vriend! Je kan het! En als het even lastig of moeizaam gaat; dan hoop ik dat je me weet te vinden!

    Groetjes,
    Emiel

  4. Oh Hans,
    Wat een zelfkennis, wat een kracht, wat een moed! Veel respect hoe je dit gevecht bent aangegaan en met jou de vele mensen die jou mogen steunen, zeker jouw partner.

  5. Wow, wat goed om te lezen! Natuurlijk wist ik uit eigen ervaring al wel dat een eetstoornis veel verder gaan dan alle stereotiepe beelden die ervan bestaan, maar ik ben altijd wel benieuwd hoe het nu precies zit als een man een eetstoornis krijgt.

    Dit artikel vind ik echt verhelderend! Het geeft me een stuk meer inzicht gegeven, in eetstoornissen in het algemeen, maar het zet me ook aan het nadenken over mijn eigen eetstoornis.

    Bedankt voor het delen van uw verhaal! Dat zal misschien ook best een stap zijn, zo ‘out in the open’. Ik heb er heel veel bewondering voor. Maar vooral: van harte sterkte gewenst!

  6. wow.. Heel dapper!
    succes!

  7. Heel kanp van je dat je het met iedereen deelt! Ik hoop dat jouw verhaal
    Andere kan helpen! Ik ben echt trots op je! Je bent goed bezig 🙂
    Op

  8. Diep respect, Hans!

  9. Diepe bewondering voor je dat je jou verhaal deelt! Echt respect!! Heeel veel kracht en sterkte voor jou gewenst!

    You can beat it!!!

    Liefs x

  10. Wat fijn dat je jouw verhaal hier deelt. Ik zou zeggen spread the word want er is nog zoveel onwetendheid en onbegrip op het gebied van mannen/jongens met een eetstoornis. Ik wens jou heel veel succes en een hele mooie vrije toekomst zonder eetstoornis toe.
    Zet ‘m op! Liefs

  11. Beste Hans wat knap dat jij je verhaal deelt! Heel veel respect voor jou
    en blijf vechten! Je komt er

  12. diepe respect! Een moeilijke strijd en mag trots op je zijn! zo zwaar al die gedachtes in je hoofd

  13. Wow intrigerend… sterkte

  14. ik ken dat ook wat je schreef over emoties, ik vind dat ook lastig en vooral bij een eetbui

  15. Go Hans! Bedankt voor jou verhaal! Anorexia discrimineert niet, ziek is ziek;)

    All the best!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *