Mannen slikken te veel sportsupplementen

Onzeker zijn over je lichaam is in de ogen van veel mensen een typisch vrouwending. Toch is dat eigenlijk helemaal niet reëel. Ook mannen ervaren de druk van een bepaald schoonheidsideaal. In een video van BuzzFeed die we eerder lieten zien in een blog komt dat duidelijk naar voren. De mannen vertellen wat er over hen gedacht wordt als ze niet aan de eisen van het schoonheidsideaal voldoen. Er is een beeld van ‘Echte mannen’ en een aantal vooroordelen die bevestigen dat je daar niet toe behoort als man wanneer je niet aan bepaalde kenmerken voldoet. Een worsteling voor sommige mannen, zo erg dat zij verslaafd raken aan sporten, supplementen of zich onzeker en daardoor depressief voelen.

Bron

Dat bij mannen ook eetstoornissen voorkomen of problemen met zelfbeeld een negatieve grote rol kunnen spelen in hun leven, weten we wel. Toch staan we er niet altijd bij stil. Er wordt wel steeds meer begrip voor gecreëerd, maar het blijft zeldzaam en er wordt weinig over gepraat, geschreven of getoond op televisie. In tegenstelling tot alles wat over het schoonheidsideaal van vrouwen wordt verspreid. Er zijn steeds meer campagnes rondom het thema ‘‘All sizes and shapes matter” wat betreft het vrouwelijk schoonheidsideaal, maar de mannen die we in veel advertenties en films voorbij zien komen zijn voornamelijk gespierd, hebben stoere lichaams/gezichtsbeharing of hebben op zijn minst een wasbordje en brede armen. Ik heb trouwens ook nog nooit een mannelijk plus size model gezien.

Er zijn steeds meer mannen die supplementen slikken om hun lichaam in vorm te houden of te veranderen, zodat het meer aan het schoonheidsideaal voldoet en er dus ‘mannelijker’ uitziet. Ze gebruiken dan misschien niet de illegale steroïden, maar er zijn tegenwoordig heel veel bodybuildsupplementen verkrijgbaar. Ook zijn de sportshakes en poeders erg in trek bij mannen. Ze voelen zich niet mannelijk, omdat ze bijvoorbeeld smal of wat kleiner gebouwd zijn of zijn niet blij met zichzelf, omdat ze naar hun idee te weinig spiermassa hebben of kampen met overgewicht. 

Uit een Amerkiaans onderzoek dat werd gedaan onder 195 mannen tussen de 18 en 65 jaar oud, (een relatief klein onderzoek dus) bleek dat al deze mannen in de afgelopen maand voedingssupplementen hadden geslikt en zij minimaal twee keer per week specifiek gingen sporten om fitter te worden en er beter uit te zien. De vragenlijst die de deelnemers van dit onderzoek moesten invullen ging ook over eetgewoontes en lichaamsbeeld.

40 procent van de deelnemers was meer supplementen gaan gebruiken de afgelopen jaren. 22 procent gebruikte regelmatig supplementen om een maaltijd te vervangen, terwijl deze middelen daar niet voor zijn bedoeld. 29 procent van de mannen vond hun eigen supplementgebruik niet gezond en maakte zich zorgen, bleek uit het onderzoek. 8 procent van de mannen kreeg van hun huisarts het advies om te stoppen met de pillen of het sterk te verminderen, vanwege de negatieve bijwerkingen. 3 procent is zelfs eens opgenomen in het ziekenhuis vanwege deze lichamelijke gevolgen. Je kunt door het gebruik van deze middelen last krijgen van lever, hart en nieren. Ook overmatig sporten en een te laag vetpercentage kan schadelijk zijn voor je lichaam.

Bron

Maar waarom slikken deze mannen die pillen dan? Een deel van de mannen gaf aan dat ze het gevoel hadden niet te voldoen aan het mannelijke schoonheidsideaal dat heerst. Ze zijn onzeker over hun eigen lichaam en hebben een laag zelfbeeld. De resultaten vertonen volgens onderzoekers gelijkenissen met eetstoornissen. Je zou deze gedragingen kunnen zien als een obsessie met eten en lichaamsbeeld en dus onder het kopje ‘eetstoornissen’ kunnen scharen in sommige gevallen.

Los van dit onderzoek ken ik enkele verhalen van mannen die doorsloegen in het gebruik van shakes en diëten die bij de sportschool werden aanbevolen. Ze waren er extreem mee bezig, gingen nog amper uit eten en waren elk vrij uurtje te vinden in de sportschool. Soms wordt er gepraat over ‘orthorexia‘ wanneer het gaat over extreem gezond eten of ‘bigorexia‘, wanneer iemand een obsessie heeft ontwikkeld met spieropbouw.

Vrouwen zijn niet de enige die zichzelf soms niet mooi genoeg voelen. Ook mannen worstelen hier soms mee en ik denk dat het goed is dat we dit niet vergeten. Ze lijken alleen maar stoer, maar hebben natuurlijk ook hun onzekerheden als het over uiterlijk gaat.

Ben jij een man of jongen met een eetstoornis, dan ben je ook op Proud2Bme van harte welkom. Er zijn gelukkig ook zeker mannen en jongens die onze website weten te vinden en er steun uithalen. Voel je niet raar als je als man kampt met dit soort problemen. Praat erover en zoek steun bij mensen om je heen.

Wat vind jij van de resultaten van dit onderzoek over bodybuildsupplementen?

Bron: eoswetenschap.eu

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

5 reacties op “Mannen slikken te veel sportsupplementen”

  1. Ik vind dat dit een even erg probleem is als andere problemen met eten en dat er meer aandacht aan besteed moet worden.

    Heel mooi blog Nouska!!!

  2. Dit is iets wat mij al tijden bezig houdt. Wat ik eigenlijk het meest schrijnende vind … is dat niemand het gevaar er van in ziet. Bodybuilding wedstrijden en alles bestaan, terwijl daar mannen staan met ziekelijk lage vetpercentages die enkel met voeding wellicht niet of nauwelijks haalbaar zijn.

    Het wordt ‘goed gekeurd’ omdat ze zogenaamd gezond bezig zijn, maar velen hebben wel degelijk een obsessie en kunnen vrijwel nergens anders aan denken.

  3. ik besef eigenlijk nu pas dat er idd in reclames alleen gespierde mannen worden gebruikt en geen “normale” lichamen. En dat terwijl ze bij vrouwen daar zo mee bezig zijn.
    thnx voor de blog

  4. Goede blog

  5. Naar mijn mening zijn er twee kanten aan dit verhaal. Er wordt inderdaad ook een schoonheidsideaal aan mannen opgelegd waar niet echt veel aandacht wordt aan besteed zoals dit bij vrouwen gebeurd.
    Maar aan de andere kant heb je ook mannen die aan krachttraining doen voor zichzelf en de fun. Niet om aan een bepaald schoonheids ideaal te voldoen. Het is dan ook hun hobby en ja, soms kan een hobby je lichaam zijn, zonder hier een “negatieve” relatie mee te hebben. De mannen die mee doen aan bodybuildingwedstrijden zien niet het hele jaar zo uit. In tegendeel gaat hier een heel proces van bulken aan vooraf (oftewel eten eten eten) en wordt er net een paar weken voor de wedstrijd afgetraind om 1 à 2 dagen op het podium te staan waarna meteen daarna echt wel de potten ben&jerry, pizza en mcdonalds backstage langskomen! Ik zeg natuurlijk niet dat dit gezond is, maar het is een sport en die mannen werken er echt hard voor. De supplementen worden dan ook niet gebruikt als maaltijdvervanger, maar als toevoeging aan een normale gezonde voeding waar echt wel minimaal 1x per week eens wat junk food naar binnen gaat!
    Ik wil hiermee alleen even duidelijk maken dat er ook een gezonde relatie met supplementen en sporten bestaat waarbij men niet 3 uur in een fitness centrum rondhangt, want geloof me dat doen de “echte” bodybuilders dus echt niet! (plus 9/10 haat cardio haha)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *