Voor mensen die kampen met een persoonlijkheidsstoornis zijn inmiddels verschillende behandelvormen die erg effectief blijken te zijn. Een van die methoden is Mentalisation Based Treatment (MBT). MBT wordt met name ingezet bij mensen die veel klachten hebben op emotioneel vlak en die veelal voortkomen uit een borderline persoonlijkheidsstoornis. Het mentaliserend vermogen, wat er normaal gesproken voor zorgt dat je zowel je eigen gedrag en dat van anderen kunt begrijpen en verklaren vanuit achterliggende gevoelens, gedachten, behoeften en motivatie, kan bij mensen met deze problematiek afnemen zodra de spanning oploopt. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak in het contact met anderen.
MBT is specifiek bedoeld voor mensen die door bovengenoemde problemen erg instabiel zijn, impulsief gedrag vertonen en moeite hebben met het aangaan en in stand houden van relaties. Doordat emoties heel intens beleefd worden, zijn mensen met deze problemen veelal ook wat kwetsbaarder. Dit alles kan in sommige gevallen leiden tot destructief gedrag zoals zelfbeschadiging of suïcidaliteit, maar ook eetstoornissen en verslavingen komen veel voor. Het doel van MBT is het versterken van het mentaliserend vermogen. Hierdoor komt ”de cliënt” steviger in zijn of haar schoenen te staan en zijn emoties beter te begrijpen en hierdoor ook te hanteren.
”Nadat ik mijn behandeling bij de schemagerichte therapie had afgerond ben ik verder gegaan met MBT. Bij schematherapie heb ik vooral gekeken naar mijn jeugd/verleden en heb ik dit onderzocht. Ik merkte aan het einde van die behandeling dat ik nog erg instabiel was met mijn emoties die naar boven waren gekomen. Ik kon te veel voelen of op sommige momenten juist helemaal niks. Toen werd mij MBT aanbevolen, zodat ik kon leren om beter met deze emoties om te gaan. Om het mooi te zeggen: ik wilde leren om beter te kunnen mentaliseren. Wat me ook erg aansprak is dat er bij MBT de focus wordt gelegd op het hier en nu. Wat gebeurt er nu en niet wat is er allemaal in je verleden gebeurd. Natuurlijk komen dingen van vroeger tijdens de therapie naar voren, maar het gaat er vooral om dat je in het hier en nu de triggers, die linken aan het verleden, beter kunt begrijpen en ermee om kunt gaan.” – Anique
Sommige mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis worden overspoeld met emoties als de spanning oploopt en als het contact met anderen verandert, bijvoorbeeld als het hechter of intenser wordt. Zij kunnen zich dan snel afgewezen of bekritiseerd voelen of gaan gedachten voor anderen invullen en impulsief reageren vanuit een bepaalde emotie. Er zijn ook mensen die minder last hebben van die emoties en juist erg gaan vermijden. Zij gaan juist uit contact en ontlopen iedere vorm van hecht contact. Dit zorgt echter voor een chronisch gevoel leegte en eenzaamheid. In beide gevallen neemt het mentaliserend vermogen behoorlijk af. Bij MBT probeer je samen met de therapeut te kijjken naar op welk moment dit precies afneemt, wat er daarvoor precies gebeurde en wat de gevolgen hiervan zijn geweest. Hierdoor krijg je zelf steeds meer inzicht in jezelf en je problemen.
Hoe de behandeling er precies uit ziet, verschilt natuurlijk per instelling. In de meeste gevallen wordt er een combinatie gemaakt van groepstherapie en individuele therapie. Op die manier is er ruimte om te werken aan individuele problemen en doelen en tegelijkertijd wordt de groep gebruikt om te oefenen met situaties uit het dagelijks leven. MBT wordt veelal als deeltijdbehandeling aangeboden, maar is er ook in klinische vorm.
”De MBT behandeling die ik heb gevolgd, duurde 1,5 jaar. De behandeling bestond uit groepsgesprekken en individuele gesprekken. Ik vond deze combinatie erg prettig omdat ik in een groep sneller met mezelf en tegelijkertijd met de ander geconfronteerd werd. Omdat je met verschillende mensen te maken hebt, kun je in een groep botsen met elkaar. Wat het mooie aan MBT was, was dat het een veilige omgeving was om te onderzoeken wat er gebeurde. “Waarom bots je met de één wel en de ander niet? Wat maakt dat je je aan iemand ergert? Wat zegt dat over jezelf? Hoe kan je er op een andere manier mee omgaan?” Dit zijn een aantal vragen die ik mezelf tijdens de behandeling stelde en probeerde te onderzoeken samen met de groep. Hierbij was vooral ook de aandacht voor wat je voelt. In het begin werd ik gek van de vraag “en hoe voel je je daarbij?” Hoe irritant deze vraag ook was, het dwong me wel om stil te staan bij de kern van mijn gevoel en deze serieus te nemen. Bij het toelaten van mijn gevoel was het vooral veel oefenen om niet overspoeld te raken door emoties of juist helemaal dicht te slaan en niks meer te voelen.” – Anique
In onderstaande video wordt door een medewerker van de Viersprong, waar ook MBT aangeboden wordt, nog eens kort uitgelegd wat deze therapievorm precies is.
”Ik heb veel gehad aan de MBT behandeling. Ik voel het oplopen van spanning nu beter aankomen, ik kan 9 van de 10 keer benoemen waar de spanning door komt en kan hier door middel van mentaliseren beter mee omgaan dan een paar jaar geleden. Het blijft oefenen en soms heb ik nog steeds minder goede dagen, maar deze dagen duren gelukkig niet meer zolang als vroeger.” – Anique
Heb jij ervaring met deze therapievorm?
Geef een reactie