Ik ben Jiska, één van de onderzoekers bij Centrum Eetstoornissen Ursula. Het gebruik van internet is voor de meeste mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook in de zorg gaat het internet een steeds belangrijkere rol spelen. Het internet biedt vele voordelen in vergelijking met face-to-face contact: het internet is anoniem, laagdrempelig en je kunt hulp zoeken waar en wanneer het jou uitkomt!
Mijn onderzoek richt zich op het gebruik van internet ter preventie, behandeling of (na)zorg van eetproblemen. Ik vind het heel belangrijk dat hier onderzoek naar wordt gedaan, omdat eetproblemen vaak gepaard gaan met schaamte en omdat de drempel om hulp te zoeken of in behandeling te gaan vaak groot is. Laagdrempelige en anonieme hulp via internet is veelbelovend en het lijkt mij een goede manier om meer mensen met eetproblemen te bereiken en te ondersteunen.
Ik doe op dit moment onderzoek naar de effectiviteit van een online ondersteuningsprogramma, genaamd Featback, in samenwerking met de Universiteit Leiden.
We hopen dat Featback mensen helpt om een gezond eetpatroon te ontwikkelen en vast te houden, en het ontwikkelen van, of terugvallen in, een eetprobleem of eetstoornis tegen te gaan. Tevens hoop ik dat we met dit onderzoek en medewerking van jullie, een steentje bij kunnen dragen aan de toepassing, uitbreiding en inbedding van e-interventies voor mensen met een eetprobleem of eetstoornis.’
Wat houdt het online ondersteuningsprogramma, genaamd ‘Featback’ precies in?
- Featback biedt voorlichting door middel van informatie over eetstoornissen.
- Featback biedt de mogelijkheid tot het bijhouden van je gedachten, gevoelens en gedragingen en het ontvangen van feedback daarop. De feedback is bedoeld om je inzicht te geven in je eetgedrag en bijbehorende gevoelens en zorgen, en om je te helpen bij het ontwikkelen en vasthouden van een gezond en regelmatig eetpatroon. Daarnaast ondersteunt de feedback je bij het onderzoeken van de mogelijk achterliggende problemen en word je gestimuleerd om hier op een gezondere manier mee om te gaan. Featback is geen afvalprogramma, geen online therapie en geen crisisdienst.
- Extra ondersteuning van een psycholoog door middel van e-mail-, chat-, of Skype-contact.
Let op: Featback is geen afvalprogramma, geen online therapie (maar een zelfhulpprogramma) en geen crisisdienst.
Deelnemen aan onderzoek naar Featback?
Op dit moment onderzoek ik de effectiviteit van Featback en ben ik op zoek naar deelnemers. Dus:
Heb je eetproblemen of een eetstoornis?
Ben je bijvoorbeeld veel bezig met eten, je gewicht en je figuur, en pieker je daar over? Eet je te weinig, te veel, of heb je last van ongecontroleerde eetbuien? Probeer je je eten, gewicht en/of emoties te controleren door bijvoorbeeld calorieën te tellen of te lijnen? Of compenseer je eten of calorie-inname met zelfopgewekt braken, extreem sporten, of het gebruik van laxeermiddelen? En ben je bereid om naar jezelf en je eetproblemen te kijken om daar vervolgens mee aan de slag te gaan?
Dan is meedoen aan dit onderzoek misschien iets voor jou! Meedoen is anoniem en gratis. Het is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Meedoen kan vanaf 16 jaar.
Hoe kun je je opgeven?
Ga naar www.featback.nl voor meer informatie over Featback en het onderzoek. Opgeven kan via e-mailadres zelfhulp@centrumeetstoornissen.nl.
Geef een reactie