Slapen lijkt de normaalste zaak van de wereld te zijn, maar tegenwoordig kampen steeds meer jongeren met slaapproblemen. Psycho-fysioloog Gerard Kerkhof heeft hier onderzoek naar gedaan en de resultaten zeggen weinig goeds. Bijna de helft van de vrouwen jonger dan 21 jaar heeft een slaapstoornis.
Bij vrouwen onder de 21 jaar zou de helft met slaapproblemen te maken hebben, volgens de onderzoeker. Bij de mannen in dezelfde leeftijdscategorie zou dat 36% zijn. Maar hier is volgens Kerkhof een verklaring voor. De jonge vrouwen hebben rond die leeftijd te maken met hormonale ontwikkelingen die voor slaapproblemen kunnen zorgen. Het is dan ook niet zo raar dat deze groep overdag het meest vaak vermoeid is.
Maar wanneer kan je spreken van een slaapstoornis? Er wordt pas gesproken van een slaapstoornis als iemand minstens drie maanden achter elkaar problemen heeft met het slapen. Hierdoor zou diegene ook gevolgen ervaren als vermoeid, slaperig en humeurig zijn en slecht presteren in het dagelijkse leven.
Gerard Kerkhof heeft in 2012 onderzoek gedaan naar dit fenomeen in Nederland. Hoewel de resultaten nog niet officieel bekend gemaakt zijn, spreekt hij van een dreigende epidemie. Terwijl 6 uur slapen als een belangrijke grens gezien wordt, slaapt bijna één derde van de Nederlanders maar net 6 uur of zelfs minder.
Per leeftijdscategorie kan het aanbevolen aantal slaapuren wat verschillen. Voor jongeren tussen de 18 en 20 jaar zou 9 uur slapen het beste zijn, terwijl de jonge vrouwen maar gemiddeld 7,7 uur slapen en de jonge mannen zelfs maar 7,1 uur slapen. Volgens Kerkhof heeft dit te maken met de activiteiten van de jongeren tijdens de late avonduren. Veel jongeren zijn tegenwoordig voor het slapen nog steeds actief op hun mobiel of tablet/laptop en blijven hier langer mee bezig ten koste van hun nachtrust.
Kerkhof raadt dan ook de overheid en ouders aan in te grijpen om ergere gevolgen te voorkomen. Op korte termijn zullen de gevolgen beperkt blijven, maar wanneer slaapproblemen langer aanhouden kunnen deze ook voor grotere problemen zorgen. Doordat jongeren slechter slapen, kunnen zij zich slechter concentreren overdag. Dit kan gevolgen hebben op hun schoolprestaties en indirect dus ook op hun toekomst. Daarnaast kunnen zij meer prikkelbaar zijn en zouden jonge mannen die slecht slapen eerder risico’s nemen. Het zou volgens Kerkhof dan ook geen slecht idee zijn als ouders van tieners hun kinderen hun tablet of smartphone in laten leveren om 21.00 uur.
Maar slaapproblemen komen zeker niet alleen voor bij jongeren. Volgens het onderzoek slapen mannen in de leeftijdsgroep 40-50 jaar het minst. Zij krijgen maar gemiddeld 6,5 slaap terwijl zij tussen de 7,5 en 8,5 uur slaap moeten pakken. Maar ook veel werklozen kampen met slaapstoornissen. Bijna de helft van de werklozen hebben hier last van. In tegenstelling tot de mensen die een 8-17 werkdag hebben. Minder dan een kwart van hen heeft problemen met het slapen, terwijl 39% van de mensen die werkt met ploegendiensten ook tot op zekere hoogte last heeft van slaapproblemen.
Zoals eerder gezegd kunnen slaapstoornissen problemen veroorzaken gedurende de dag. Maar uit onderzoek is gebleken dat het niet blijft bij vermoeidheid en slecht presteren de volgende dag. Op lange termijn kan slaaptekort ook zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen. Mensen met een langdurig slaaptekort zouden een grotere kans hebben op ziektes als suikerziekte, hartproblemen en zelfs kanker. Ook zou slaaptekort een negatieve invloed kunnen hebben op de levensduur van een persoon. Daarnaast kan slecht slapen ook depressiviteit veroorzaken.
Het is dan ook niet raar dat Kerkhof vindt dat er meer aandacht aan dit probleem besteed moet worden vanuit de overheid. Volgens hem is slaapgebrek te vergelijken met slecht eten en weinig bewegen. Op korte termijn vallen de effecten nog mee, maar op lange termijn kunnen deze desastreus zijn. Hopelijk bereiken zijn woorden dan ook de overheid zodat zij ook aan dit probleem meer aandacht zullen besteden.
Hoeveel uur slaap jij gemiddeld per nacht?
Geef een reactie