Meer kinderen naar de sportschool

Een toenemend aantal kinderen en jongeren gaat naar de sportschool om spieren te kweken. Dit blijkt uit een recent onderzoek van een sportvoeding fabrikant. Het onderzoek laat een toename van 13 procent van het aantal tieners dat naar de sportschool gaat zien, waarvan het meerendeel zelfs 15 jaar of jonger is. Als we dit tegen het licht houden van de enorme toename van mensen met overgewicht, zouden we dit kunnen zien als een gezonde ontwikkeling. Helaas gaat het veel jongeren echter niet om hun gezondheid, maar meer om het eruit zien als bekende sterren zoals Justin Bieber.

bron foto

Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 2000 mensen die regelmatig naar de sportschool gaat. Uit het onderzoek bleek dat ruim 90 procent van de kinderen naar de sportschool gaat om meer spieren te kweken. Meer dan tweederde gaat naar de sportschool om er goed uit te zien. Veel minder motivatie lag bij de gezondheid. Minder dan de helft ging naar de sportschool om gewicht te verliezen en slechts de helft voor de gezondheid in het algemeen.

Deze trend lijkt tot dusver voornamelijk voorbehouden aan jongens. Bij meisjes speelt dit pas wat meer aan het begin van hun twinigerjaren. Veel ouders zijn door deze ontwikkeling bezorgd over de ontwikkeling van het nog niet volwassen lichaam van hun zoon. De meningen over wat verstandig is op welke leeftijd zijn verdeeld. Volgens fitness professionals moet deze ontwikkeling juist aangemoedigd worden, zeker gezien de voorspelling dat minstens de helft van de Britse jongens in 2030 last zal hebben van overgewicht.

‘Een kind dat sit-ups doet en zich dagelijks opdrukt, is toch vele malen positiever dan een kind dat constant McDonald’s etend voor de televisie zit?’

Volgens de onderzoekers moet de oorzaak van deze toename met name gezocht worden bij bekende sterren die hun six pack en biceps online delen op social media. Voorbeelden hiervan zijn Justin Bieber en One Direction. Ook foto’s van bekende voetballers beïnvloeden de jeugd volgens hen.

bron foto

Het is dan echter wel van belang dat e.e.a. op een verantwoorde manier wordt gedaan, maar of dit haalbaar is, is nog maar de vraag. Mannen die anorexia ontwikkelen, zijn immers ook overmatig bezig met het kweken van spieren en het op steeds extremere wijze selecteren van voeding. Het online bestellen van grote hoeveelheden sportvoeding is iets wat ik steeds vaker om mij heen zie. Dit verbaast me wel, want waarom niet gewoon gezond, normaal en bij veel sporten, wat extra eten?

Hoe denk jij over deze ontwikkeling?

Bron: dailymail.co.uk

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

12 reacties op “Meer kinderen naar de sportschool”

  1. Balance is everything!

    Ik hoop maar dat er hieruit geen nieuwe soort eetstoornissen groeien.

  2. Ik merk het ook dat mensen om me heen vaak praten over krachttraining en proteine shakes/repen etc.

  3. Als we dit tegen het licht houden van de enorme toename van mensen met overgewicht, zouden we dit kunnen zien als een gezonde ontwikkeling. Helaas gaat het veel jongeren echter niet om hun gezondheid, maar meer om het eruit zien als bekende sterren zoals Justin Bieber.

    Eerst waren het alleen vrouwen die aan het ideaalbeeld van hun idolen wilden voldoen. Nu beginnen zelfs kleine jongetjes dit te doen, dat geeft wel weer hoeveel druk de media legt op het uiterlijk. Ik zie dit ook niet als een gezonde ontwikkeling als het om die reden is, ga lekker buiten voetballen ofzo en leg die druk niet zo op uiterlijk. Maar op prestaties, enthousiasme en plezier in bewegen. Veel leuker en ook nog eens gezond.

    Bij meisjes speelt dit pas wat meer aan het begin van hun twinigerjaren.

    Jep en daarom heb ik nu een eetstoornis, ik beweeg nu ook niet meer op de zaterdag, en ik ben trots.

    ‘Een kind dat sit-ups doet en zich dagelijks opdrukt, is toch vele malen positiever dan een kind dat constant McDonald’s etend voor de televisie zit?’

    Ik vind dit beiden tot het uiterste gaan, er is ook een middenweg. Bovendien hoort een kind vooral plezier te hebben aan bewegen en niet bewegen omdat het moet vanwege uiterlijke veranderingen.

    Mannen die anorexia ontwikkelen, zijn immers ook overmatig bezig met het kweken van spieren en het op steeds extremere wijze selecteren van voeding. Het online bestellen van grote hoeveelheden sportvoeding is iets wat ik steeds vaker om mij heen zie. Dit verbaast me wel, want waarom niet gewoon gezond, normaal en bij veel sporten, wat extra eten?

    Ik zie het ook en die sportvoeding is niet eens zo natuurlijk als het lijkt. Al die voedingsstoffen zitten ook in gewone voeding hoor. Die jongeren eten vaak wel wat extra’s maar ik heb ook mannen gekend die zelfs doping gebruiken om harder door te kunnen gaan.

    Hoe denk jij over deze ontwikkeling?

    Ik vind dat deze ontwikkeling wel weer laat zien hoe erg de maatschappij is ingesteld op uiterlijk en daar succes uithalen. Ik vind het zelf echter belangrijker als je een mooie carrière hebt door wat je talenten zijn, gelukkig zijn met vrienden en familie. Maar ook juist dat je minder bezig bent wat met anderen van je vinden. Maar deze ontwikkeling zorgt juist voor het tegenovergestelde en meer problemen met zelfvertrouwen bij heel veel mensen.

    Stupid society.

  4. Mij lijkt het gezonder als kinderen meer ‘sociale sporten’ gaan doen. Voetbal, tennis, hockey, judo etc. Bij deze sporten gaat het om plezier of om een goede wedstrijd en niet om hoe goed je spieren al zichtbaar zijn.

  5. Wie gaat nou voor z’n lol naar de sportschool? (Tenzij het een extra kracht / cardio training is, naast een echte sport)

  6. Ik ga zeker wel met heel veel plezier naar de sportschool, maar doe vooral groepslessen (bijvoorbeeld steps en xco). In het verleden deed ik ook veel fitness, voornamelijk crosstrainer, maar dit deed ik alleen om af te vallen. Nu sport ik voor mijn plezier en om fit te blijven. En ik heb geen eetstoornis meer! Sporten kan dus wel leuk en gezond zijn, mits je er goed (en extra) bij blijft eten en als je het doet omdat je het leuk vindt!

  7. ik heb toch mijn twijfels bij zo’n onderzoek als dat gedaan wordt door een fabrikant van sportvoeding…

  8. Sh’bam en zumba op de sportschool is anders echt leuk!

  9. Bewegen is gezond, balance is what counts, niet alleen maar gamen, snacken, i-pad en couch hangen. Als de kids maar begrijpen dat ze er echt niet als de popsterren uit moeten zien.

  10. ‘Een kind dat sit-ups doet is toch vele malen positiever dan een kind dat constant McDonald’s etend voor de televisie zit?’

    …Tja, ik kan uit eigen ervaring zeggen dat die sit-ups afschuwelijk verslavend zijn. In mijn geval zo verslavend dat ik meerdere uren per dag trainde en mijn hele rug rondom ruggenwervels was veranderd in één bloederig litteken…

    Natuurlijk is het aan te moedigen dat kinderen meer bewegen, maar waarom dan in de vorm van obsessieve, herhaaldelijke bewegingen? Waarom niet gewoon meer normále beweging in je dagelijks leven inpassen? De meeste kinderen die zo jong gaan fitnessen rennen hun lichamelijke mogelijkheden voorbij en verstoren daardoor een gezonde ontwikkeling en normale groei van hun nog jonge lijf. Helemaal verboden hoeft een sportschool dan ook weer niet te zijn voor kinderen, maar zorg er dan in ieder geval voor dat ze verplicht begeleid worden.

  11. Heel interessate blog! Zijn hier nu meer op aan het verdiepen met mijn studie, ga dit stukje even gebruiken! 🙂

  12. Ja ik ga ook heel vaak naar sportschool, Gewoon ff afvallen enso 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *