Meer onderzoek naar Orthorexia

Het afgelopen jaar komt steeds vaker de term Orthorexia voorbij. Dit lijkt deels het gevolg te zijn van alle voedingstrends op social media. Jongeren willen steeds gezonder gaan eten, wat een trigger kan zijn voor het ontstaan van een eetstoornis. Bij orthorexia verandert gezond eten langzaam in extreem en obsessief gezond eten, waardoor het uiteindelijk niet meer gezond is en het dagelijks leven in de weg gaat staan. Het Leids Universitair Medisch Centrum start onder begeleiding van bijzonder hoogleraar eetstoornissen Eric van Furth een onderzoek naar de eetstoornis orthorexia nervosa.

Enkel leven op groentes en niet meer mee naar een restaurantje willen met vriendinnen. Op jonge leeftijd al eiwitshakes drinken om extra spieren te kweken en met ondergewicht naar de sportschool gaan. De duurste repen en producten kopen, geen brood en zuivel meer eten en nauwelijks meer kunnen winkelen bij een gewone supermarkt. 

bron foto

#healthy #fitgirl #fitspo, #eatclean #fitness #Plantbaseddiet #rawfood #fitfam #organic #govegan #wholefoods je wordt doodgegooid met deze zogenaamde gezonde hashtags op Instagram. Ook zijn de fitgirls op YouTube in grote getalen vertegenwoordigd. Allemaal plekken waar veel jongeren actief zijn.

“Een sixpack, 5 kilo afvallen, veganistisch leven en alles voor de wereld maar goed willen doen, been there done that. Tegenwoordig lijkt het allemaal zo normaal. Soms lijk je op social media eerder de enige zonder die sixpack, de enige die vegetarisch eet en nog geen vegan is, de perfectie lijkt soms wel de standaard. Door dit alles was ik alleen maar kritisch naar mijzelf, maar ook op de momenten dat ik wel die sixpack had. Eigenlijk was het nooit genoeg” Anne in Vegan, Fitgirl en nog steeds ongelukkig.

Ook professionals in de GGZ zien bij jongeren de focus op gezond zorgelijke vormen aannemen. Bijzonder hoogleraar Eetstoornissen en mede-oprichter van Proud2Bme Eric van Furth gaat binnen het LUMC daarom onderzoek doen naar het fenomeen orthorexia.

Binnen de jeugdgezondheidszorg komt Orthorexia ook steeds duidelijker aan het licht. TNO ontwikkelt daarom nu een richtlijn ondervoeding. “De focus ligt tot nu toe op overgewicht, maar het voorkomen van ondergewicht en ondervoeding door ongezonde eetgewoonten is net zo belangrijk”, aldus Caren Lanting van TNO. (bron nu.nl) Ook Jeugdartsen en -verpleegkundigen maken zich zorgen. Volgens hen gaat het in bijna alle gesprekken met brugklassers over voeding. Er wordt extreem gesport of er wordt geen brood of zuivel meer gegeten. Zeker op jonge leeftijd kan dit schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam dat nog in de groei is.

“Ook ik hoorde in de lange lijst van fitgirls met een probleem, een probleem dat hopelijk opgelost kon worden door me te storten op deze nieuwe levensstijl. Ik schrijf dit met een dubbel gevoel in mijn maag en ik durf zelfs niet aan mezelf te beloven dat ik niet morgen (of zelfs vanavond) weer op de bank zit met een kwarkje na een slopende 10km run.” Karlijn in Waarom deze fitgirl klaar is met fitgirls.

Orthorexia valt in eerste instantie minder op dan anorexia, maar kan wel leiden tot anorexia. In het begin is iemand bezig met heel gezond eten, iets wat soms juist voor complimenten kan zorgen en online op social media voor het gevoel ‘ergens bij te horen’. Het extreem gezonde eten en overmatige sporten verandert langzaam in een obsessie waar iemand niet meer mee kan stoppen.

bron foto

“Ik druk op het knopje ‘verkennen’ in Instagram en zie meerdere foto’s van afgetrainde jonge vrouwen. Zo wil ik er ook uit zien. Hun perfectie triggert mijn onzekerheid, mijn negatieve zelfbeeld. De dagen erop ben ik veel in de sportschool te vinden. Na iedere training koop in een eiwitshake in de kantine. Ook dat zie ik overal op social media. Het zou mijn spieren een flinke boost kunnen geven en dat wil ik uiteraard wel. Hoe meer ik hiermee bezig ben, hoe meer het voelt alsof ik ergens bij hoor. Dat is prettig, want dat gevoel heb ik voor en na mijn eetstoornis weinig gehad.” Mila in Een eetstoornis in de sportschool.

Misschien herken je wel dingen in bovenstaand artikel of in de quotes. Als je twijfelt of jouw extreem gezonde leeftstijl nog wel gezond is, zou je jezelf de volgende vragen eens kunnen stellen. Op die manier kan je bij jezelf onderzoeken of je nog wel gezond bezig bent of dat het gezonde eten meer een ongezonde obsessie is geworden. 

1. Voel je je schuldig of krijg je last van paniek als je een keer iets anders (in jouw ogen ongezonds) eet?
2. Zeg je afspraken met mensen af omdat je anders niet gezond kunt eten of voldoende kunt sporten?
3. Deel je je eten in op basis van de termen goed en slecht?
4. Volg je de voedingstrends en nieuwe info over voeding op de voet?
5. Word je onrustig en angstig als je een keer niet kunt sporten?
6. Schiet je snel in de verdediging als iemand je aanspreekt op je extreem gezonde gedrag?
7. Ben je overmatig bezig met je gewicht en vetpercentage?
8. Controleer je bij voedingsmiddelen direct hoeveel kcal, eiwitten, koolhydraten en vetten erin zitten?

Hoe ben jij bezig met extreem gezond eten?


  • Vanavond om 18:00 uur en 20:00 uur is hier een item over op het NOS Journaal.
Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

10 reacties op “Meer onderzoek naar Orthorexia”

  1. zo herkenbaar
    mooi geschreven ze weten niet wat dit met iemand kan doen
    maar mijn hele sociale leven bestaat niet meer
    mijn beste vriend is de sportschool geworden
    en een obsessie gezond eten wat mag ik wel wat niet
    overcompenseren streng zijn en doorgaan zelfs bij uitputting of een blessure.

  2. Het zou ook goed zijn als ze in het onderzoek ook aandacht zouden besteden aan de overgang van Anorexia naar orthorexia, want zo is het bij mij begonnen. Ik mocht van mezelf dan wel niet meer extreem weinig eten, maar als ik dan toch moest eten en aankomen wilde ik dit dan ook alléén met gezonde producten. Dus geen muffins of chocolade onder de 85% meer, terwijl ik dit af en toe juist zo lekker vond…

  3. Ik ben erg bezig met gezond eten. Ik let veel op hoeveel caloriën/vetten er in verschillende producten zitten. Ik drink koffie en thee zonder suiker en veel water. Ook sporten is voor mij belangrijk, dit doe ik twee keer in de week. Op zaterdag ga ik de hele dag wandelen. Gelukkig kan ik ook nog genieten van een ijsje of een keer uit eten met ijs als toetje. Wel ben ik bang voor december, waarin ik naast de feestdagen ook nog twee verjaardagen heb.

  4. Ik denk dat het begint met bepaalde voedingsmiddelen aan te merken als gezond. Maar een product is op zichzelf niet gezond. Het gaat om het totaalplaatje. Als je zegt dat worteltjes gezond zijn en dan alleen maar worteltjes eet is het niet gezond.
    Zelf heb ik niet zoveel met zogenaamd gezond eten, voor mij gaat het erom wat mijn lichaam aankan. Zo kan ik niet tegen dingen als chocolade en kaas dus die eet ik niet omdat ik dan ontregeld raak. Suiker eet ik bijna niet omdat ik daar, als voormalig suikerjunkie, niet goed tegen kan. Niet zozeer om het gezond doen. Zo eet ik ook vaak vis, ongeveer twee keer per week vlees. Ik merk echt dat ik een beetje vlees nodig heb maar elke dag vlees is me teveel.
    In de hulpverlening vond ik het moeilijk dat ik ofwel elke dag vlees moest eten ofwel elke dag vegetarisch. Dat vegetarisch was dan ook nog vaak een of ander soyading, elke keer een andere vorm en sausje maar verder kwam het op hetzelfde neer. Als je helemaal vegetarisch zou eten, alleen maar omdat het gezond zou zijn, ben je volgens mij verkeerd bezig. Beter kan je naar je lichaam luisteren en de één kan beter op vegetarisch voedsel gedijen dan de ander.

  5. Hetzelfde als ‘Anti’, anorexia is veranderd in orthorexia..

  6. Ik kwam juist van orthorexia in anorexia.. maar dat ging zo geleidelijk, over ong 3 jaar, dat het niemand, en al helemaal mij, niet opviel. Totdat ik merkte dat ik maaltijden over kon slaan en mijn hongergevoel uit kon schakelen. Toen ging het opeens zo hard en kon ik niet meer terug. 🙁 Nu gaat het goed, qua gewicht en alles weer eten, maar wat blijft het een gevecht!

  7. Had hetzelfde als leon10 inderdaad. En daarvoor jaren boulimische tikjes

  8. ik durf alleen nog maar biologisch te eten omdat ik denk dat je van niet-biologisch eten kanker krijgt………

  9. Wat Maria zegt: ik eet wat m’n lichaam kan hebben. Suiker dus bijna niet, peulvruchten kan ik ook niet hebben, zuivel wel en eet ik ook regelmatig. M’n lichaam functioneert beter als ik wel vlees en vis eet, maar dat elke dag eten is ook niet nodig, en af en toe zo’n vegaburger vind ik ook best.

    Over het algemeen eet ik wel gezond, maar niet obsessief of zo.

  10. Heel goed dat Eric zich hiervoor gaat inzetten. Lijkt me een zeer verstandige keus.
    Merk dat bij mij de orthorexia kant ook een heel klein beetje lonkt, nadat ik al anorexia heb gehad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *