Je hoeft maar op het knopje zoeken op Instagram te drukken of je komt binnen no-time terecht bij de meest prachtige foto’s van heerlijke veganistische maaltijden. De kleuren spatten van je mobiele scherm af en met een beetje verbeelding kan je de overheerlijke smaak van deze gerechten bijna proeven. Misschien krijg je zelfs de neiging om dit soort maaltjes na te gaan maken om ook eens te proeven. Uit onderzoek van The Guardian blijkt dat dit daadwerkelijk het effect is van deze #vegan Instagram trend. Het aantal mensen dat kiest voor een veganistische levensstijl is de afgelopen tijd enorm toegenomen.
Ruim 10 jaar geleden aten zo’n 150.000 mensen veganistisch, terwijl dat er nu al ruim 540.000 zijn! Dat is bijna vier keer zo veel als 10 jaar geleden! Ongeveer de helft van de mensen die er een veganistische levensstijl op nahoudt blijkt bovendien een leeftijd te hebben tussen 15 en 34 jaar. Slechts 14 procent van de mensen is ouder dan 65 jaar. Volgens The Guardian zijn er zelfs jongeren van 14 jaar oud die al veganistisch eten…
The Guardian interviewde een aantal van deze jongeren om te achterhalen wat voor hen de trigger was om veganistisch te gaan eten. Eén van die jongeren is de 17-jarige Euan Reece. Bij hem speelde social media een belangrijke rol in zijn kennismaking met veganisme.
“Vooral social media speelt een grote rol. Op deze manier kon de veganistische levensstijl veel sneller worden verspreid dan voorheen.”
Ook de 17-jarige Megan Malthouse uit Hampshire werd geïnterviewd over haar veganistische levensstijl. Volgens haar is er mede door alle bekendheid op social media, met name Instagram, voor veganisme een enorme groei van het aantal jongeren dat veganistisch eet.
“Jongeren willen graag de controle over iets hebben, en wat je eet is in ieder geval één ding waar je controle over kunt hebben”
Op Instagram wordt veganisme in beeld gebracht als een hele aantrekkelijke levensstijl. Prachtige, gezonde vrouwen met perfecte, kleurrijke borden vol eten. De 17-jarige Megan vindt echter dat veganisme hier niet over zou moeten gaan, het is volgens haar veel meer een beweging van compassie waar zij onderdeel van uit wil maken.
De andere jongeren die werden geïnterviewd gaven voor de start van hun veganistische levensstijl, buitenom social media, onder andere de volgende redenen aan: Het kijken van de documentaires Cowspiracy en Earthlings, dierenwelzijn, gezondheid en het milieu.
Als je herstellende bent van een eetstoornis kan de stap naar veganisme soms ook sneller gemaakt worden. Het kan (dat hoeft natuurlijk niet de reden te zijn!) een alternatieve, gezondere manier zijn om een gevoel van controle en veiligheid te behouden. Iets wat je had door je eetstoornis en nog niet kwijt durft te raken, los durft te laten. Het is daarom goed om te onderzoeken of de stap naar veganisme tijdens het herstel van een eetstoornis een helpende is of dat het een andere manier is om de controle vast te houden en niet aan je diepere angsten en pijn te werken.
“Het voelde veilig om tijdens het herstel van anorexia veganistisch te gaan eten. Zo vermeed ik enorm veel enge producten, kon me me blijven focussen op voeding én hield ik het gevoel van controle wat ik tijdens mijn anorexia had, ook een beetje vast. Het voelde alsof ik heel goed en gezond bezig was. Eigenlijk was dit deels nog de stem van de eetstoornis en niet mijn gezonde ik.
Toch maakte ik mezelf en mijn omgeving dit wijs. Dit was zogenaamd voor mij dé enige manier om te herstellen van mijn anorexia. Uiteindelijk zorgde het ervoor dat mijn herstel juist veel langer duurde, omdat ik de controle over en obsessie met eten niet losliet en daardoor niet bij de kern van mijn problemen kwam…” – Aileen
Je kunt er in dat geval dan beter voor kiezen om eerst volledig te herstellen en dan een weloverwogen keuze te maken voor het wel of niet volgen van een veganistische levensstijl. In de tussentijd kun je ook kiezen voor middenwegen. Praat hier in ieder geval over met je omgeving en wees eerlijk richting jezelf.
Bron: The Guardian, Fotografie: Stephanie
Hoe beïnvloedt veganisme jou op social media?
Geef een reactie