Melk past in een gezond eetpatroon en is opgenomen in de schijf van 5 onder het vak zuivel. Er zijn veel verschillende soorten melk waardoor ik regelmatig de vraag krijg welke melk je het beste kunt nemen. Ook vragen veel mensen zich af of en waarom melk eigenlijk goed voor je is. In deze blog zal ik je onder andere wat meer uitleggen over de voedingsstoffen in melk en wat feiten en fabels doornemen.
Voedingsstoffen in melk
Melk levert drie belangrijke voedingsstoffen, namelijk: eiwitten, vetten en koolhydraten. Naast deze drie basisvoedingsstoffen levert melk ook belangrijke vitamines zoals: B12, B6, B2, B11 en vitamine A en D. Ook zitten in melk verschillende mineralen zoals calcium, magnesium, zink en fosfor.
Als we kijken naar eiwitten in koemelk kunnen we vaststellen dat deze van een hoge eiwitkwaliteit is. De kwaliteit van eiwit hangt af van de verteerbaarheid van een eiwit en de verhouding van essentiële aminozuren in een eiwit. Essentiële aminozuren zijn eiwit bouwstenen die het lichaam niet zelf kan maken. Koemelkeiwit is in verhouding goed verteerbaar en levert veel essentiële aminozuren in een goede verhouding.
Verschillende soorten melk
We kennen natuurlijk allemaal de bekende magere, halfvolle en volle melk en karnemelk. Tegenwoordig zijn er echter ook varianten melk die bijvoorbeeld gemaakt worden van rijst, amandelen, haver en soja. Dit zijn goede alternatieve voor reguliere melk als je een koemelkeiwitallergie hebt of je kan lactose (melksuiker) niet goed verdragen. Melk gemaakt van kokosnoot, rijst en amandelen is van nature vrij van melk-eiwit en lactose.
Kinderen die allergisch reageren op koemelkeiwitten kunnen vaak ook minder goed tegen melk afkomstig van andere diersoorten zoals van geiten, paarden of schapen. Baby’s met een koemelkeiwitallergie wordt het gebruik van melk op basis van soja, geitenmelk of schapenmelk tevens afgeraden als vervangende voeding.
Melk en een eetstoornis
Omdat melkproducten passen in een gezond eetpatroon worden deze producten ook meegenomen in de voedingsadviezen. Je kunt verschillende soorten melk kiezen, afhankelijk van je voedingsadvies en waar je staat in je proces. Vraag jezelf af bij de keuze van de melk of je deze maakt uit gezondheidsoverwegingen of uit eetstoornisoverwegingen. Bekijk vooral wat je lekker vindt en wat goed voor je is. Ook is het altijd belangrijk om te variëren zodat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Fabels en feiten over melk
Er zijn veel verschillende fabels en feiten over melk en sowieso over zuivel in het algemeen. Ik zal een aantal bekende fabels en feiten bespreken en deze toelichten.
”Iedereen heeft evenveel zuivel op een dag nodig”
FABEL
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zuivel is niet voor iedere leeftijdsgroep gelijk. Zo heeft iemand van 16 jaar oud gemiddeld drie porties zuivel nodig per dag, terwijl iemand van 43 jaar oud gemiddeld twee porties per dag nodig heeft.
”Melk bevat voornamelijk eiwitten”
FABEL
Melk bestaat voornamelijk uit water. Als voedingsstof bestaat melk wel voornamelijk uit eiwitten.
”Amandelmelk bevat geen calcium”
FABEL
Amandelmelk van bijvoorbeeld het merk Alpro bevat evenveel calcium als een beker volle melk.
”Sojamelk bevat evenveel essentiële aminozuren als gewone melk”
FABEL
Hoewel sojamelk een goede vervanger is voor gewone melk bevat deze wel een andere samenstelling wat betreft essentiële aminozuren. Melkeiwit heeft een hogere eiwitkwaliteit en daarbij ook een betere verteerbaarheid.
”Amandelmelk levert minder eiwitten dan gewone melk”
FEIT
Amandelmelk levert gemiddeld per 100 ml 0.9 gram eiwit terwijl gewone halfvolle melk 3.4 gram eiwit levert per 100 ml
”Vitamine B12 komt van nature alleen voor in dierlijke melkproducten”
FEIT
Let op: als je een vervanging kiest voor koemelk, kies er dan één waar vitamine B12 aan toegevoegd is.
”Plantaardige eiwitten hebben een hogere biologische waarde”
FABEL
Juist eiwitten afkomstig van melk en eieren bevatten veel essentiële aminozuren. Plantaardige eiwitten hebben een lagere biologische waarde. Soja-eiwitten zijn plantaardige eiwitten die wel een hoge eiwitwaarde heeft.
”Volle melk bevat de meeste vitamine D”
FEIT
Alleen volle melk bevat nog het vetoplosbare vitamine D. In halfvolle, magere en karnemelk komt nagenoeg geen vitamine D meer voor.
”Veganisten hebben meer verschillende bronnen van eiwit nodig om aan voldoende essentiële aminozuren te komen”
FEIT
Omdat plantaardige eiwitbronnen een minder hoge eiwitkwaliteit hebben, is het goed om te variëren met de verschillende eiwitbronnen om zo wel voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen.
Drink jij graag melk?
Geef een reactie